Bezpieczne grzybobranie *1.
Sezon grzybowy w pełni. A grzybobranie jest jedną z ulubionych rozrywek seniorów. O czym należy pamiętać by było prawdziwą przyjemnością i nie niosło ze sobą ryzyka dla starszych grzybiarzy? Poniżej zestawienie najbardziej przydatnych zasad.
Po pierwsze – należy powiadomić bliskich o zamiarze wybrania się na grzybobranie i zabrać ze sobą telefon komórkowy.
Po drugie – warto wziąć ze sobą coś do zjedzenia i napój, zwłaszcza jeśli grzybobranie jest zaplanowane na dłuższy okres.
Po trzecie – należy zbierać tylko te grzyby, których jesteśmy pewni; unikać zbierania młodych, niedojrzałych okazów i skupić się na grzybach, które mają pod spodem gąbkę, ponieważ wśród nich nie ma okazów silnie trujących.
Po czwarte- grzyby należy wykręcać, tak by nie uszkodzić grzybni.
Po piąte – grzyby powinny być zbierane do wiklinowych koszy lub łubianek, foliowe reklamówki i forki przyspieszają ich psucie.
Po szóste- grzybów nie wolno zbierać w rezerwatach i parkach narodowych. Za złamanie tego zakazu grożą wysokie kary pieniężne.
Po siódme – w razie wątpliwości czy zebrane grzyby są jadalne, warto pamiętać że można je poddać ocenie w stacjach Sanepidu.
Jakie popularne grzyby jadalne mogą być mylone z ich trującymi/niejadalnymi zamiennikami?
Gołąbek zielonkawy i muchomor zielonawy, gołąbek wyborny i gołąbek wymiotny, czubajka kania i muchomor plamisty, pieczarka łąkowa i muchomor jadowity, pieprznik jadalny i lisówka pomarańczowa, mleczaj rydz i mleczaj wełnianka, opieńka ciemna i maślanka wiązkowa, borowik szlachetny i goryczak żółciowy.
*1 Opracowano na podstawie: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/bezpieczne-grzybobranie-1/bezpieczne-grzybobranie_2016.pdf / odczyt 21.10.2024