header


Jedz rybę, bo ryba to zdrowie

O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.

Ryby – co potwierdziły najróżniejsze badania – przedłużają młodość, chronią przed wieloma chorobami, dobrze wpływają na nasze samopoczucie, na nasz wygląd i... intelekt. A w dodatku są bardzo smaczne. Ich korzystny wpływ odczujemy w każdym wieku!

Lekarze różnych specjalności są zgodni - ryby to niezwykle wartościowy pokarm. Prof. dr hab. n. med. Wojciech Maksymowicz, specjalista neurochirurg twierdzi, że dieta to kluczowa sprawa. Na co dzień nie myślimy o tym, ale poprawę zdrowia całego społeczeństwa i znaczne wydłużenie życia człowieka obserwowane w ciągu ostatnich 20 lat zawdzięczamy głównie przekształceniu diety. Nastąpiła zasadnicza zmiana podejścia do tłuszczów nienasyconych występujących głównie w mięsie ryb morskich. Mózg potrzebuje wyjątkowo sprawnego ukrwienia. Wszelkie kłopoty, które pojawiają się z wiekiem związane są właśnie z jego niedokrwieniem. Można temu zapobiegać systematycznie jedząc potrawy z ryb.

Ryba naprawdę wpływa na wszystko! A jej dobroczynne działanie zaczyna się już w życiu płodowym. Badania dowiodły, że dzieci matek, które w czasie ciąży jadły dużo ryb są inteligentniejsze, bardziej komunikatywne i sprawniejsze niż ich koledzy, których matki stroniły w tym czasie od produktów rybnych. Okazało się, że dieta bogata w ryby wpływa korzystnie na rozwijający się mózg dziecka. Ryby zawierają bowiem liczne mikro- i makroelementy, które mają istotny wpływ na m.in. różnicowanie komórek nerwowych i syntezę hormonów tarczycy, które znacząco wpływają na rozwijający się system nerwowy u dziecka, a w przyszłości - na jego inteligencję. Przyszłym mamom poleca się więc dietę rybną ze względu na tzw. żywieniowe programowanie genetyczne.

Jedzenie ryb przedłuża życie. W latach 70. w Grenlandii potwierdzono naukowo bardzo wysoką zależność między ilością kwasów tłuszczowych w diecie Eskimosów a niewystępowaniem u nich chorób serca i dolegliwości związanych z układem krążenia. Podobne badania przeprowadzono później wśród mieszkańców Alaski i Portugalii. Portugalczycy stwierdzili, że mieszkańcy wiosek znajdujących się w głębi kraju, spożywający mniej ryb, czterokrotnie częściej zapadają na choroby serca i układu krążenia, które kończą się zgonem, w porównaniu do mieszkańców wiosek rybackich. Wiemy też, że to Japończycy żyją najdłużej. Prof. Suzuki przeprowadził badania wśród mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, gdzie podstawą diety są głównie ryby. Tam średnia długość życia człowieka to 82 lata.

Chirurdzy polecają dietę rybną swoim pacjentom, ponieważ dostarcza ona niezbędnych składników mineralnych, wpływających na prawidłową kondycję oraz współdziałanie wszystkich układów (nerwowego, krwionośnego, kostnego, pokarmowego, mięśniowego) i narządów organizmu. Dieta bogata w ryby przyczynia się do szybkiego i dobrego gojenia się ran.

Kardiolodzy również są przychylni daniom rybnym. Wszystkim chorobom, które są związane z miażdżycą (zawał serca, udar mózgu, choroba naczyń obwodowych) można zapobiegać przez stosowanie odpowiedniej diety, czyli m.in. jedzenie przynajmniej trzech posiłków składających się z ryb w tygodniu. Z tych najłatwiej dostępnych polecany jest dorsz, ponieważ to stosunkowo tłusta ryba morska zawierająca dużo składników, które działają protekcyjnie na nasz układ krążenia. Spożywając ryby będziemy mieli więcej dobrego cholesterolu.

Ryby są źródłem cennych składników odżywczych, takich jak:

  •  dobrze przyswajalne, pełnowartościowe białko o wysokiej wartości odżywczej,
  •  fosfor, potas, wapń i magnez oraz mikroelementy (średnia zawartość wapnia w tuszach ryb jest prawie 10-krotnie wyższa niż w wołowinie),
  •  witaminy z grupy B, a także A i D – ryby słodkowodne zawierają dużo witaminy A, której nie ma, tak chętnie jadane przez nas mięso wieprzowe, a tylko śladowe ilości zawiera mięso wołowe,
  •  kwasy tłuszczowe omega-3, obniżające poziom złego cholesterolu, wzmacniające odporność organizmu, zmniejszające stany zapalne, korzystnie wpływające na krzepliwość krwi, na rozwój i funkcjonowanie systemu nerwowego, pracę mózgu i funkcjonowanie pamięci, zdolność uczenia się, zapamiętywania, odporność na stres, zwiększające ostrość widzenia.

Wbrew powszechnej opinii przygotowanie smacznego dania z ryby nie musi być trudne i trwać długo. W sklepach można kupić sprawione i poporcjowane ryby, które wystarczy doprawić ulubionymi przyprawami i dosłownie wrzucić na ruszt. Pieczona ryba smakuje wyśmienicie. Wspaniałym przysmakiem jest również ryba upieczona w cieście – aby nie straciła soczystości należy ją piec w folii aluminiowej w temperaturze do 200 st. C. Równie łatwo można przygotować rybę na patelni. Ryba będzie soczysta, a dodatkowo zyska chrupiącą skórkę, jeśli przed smażeniem obtoczymy ją w mące. Aby mięso nie rozpadło się na patelni wcześniej należy skropić je sokiem z cytryny. Jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ryb jest gotowanie. Ryby wkładamy do wrzącego wywaru warzywnego i gotujemy – niezbyt długo, żeby nie rozgotować (dzwonka i filety gotujemy ok. 20 min., a całe ryby 45-60 minut). Filety i całe ryby można również gotować na parze – ryba się przy tym nie rozgotowuje, nie wysycha i zachowuje smak. Godne polecenia są również ryby duszone – najlepiej je dusić na małym ogniu, ułożone miedzy warzywami.

Statystyczny Polak zjada ok. 13 kg ryb i przetworów rybnych rocznie. To o połowę mniej niż mieszkańcy innych krajów europejskich i kilkakrotnie mniej od światowych liderów - Japończyków (rocznie 65 kg na osobę) i Norwegów (46 kg). W Polsce wciąż jest jeszcze wiele do zrobienia...Spotykać się z rybką powinniśmy więc jak najczęściej!

Przygotowując potrawy z ryb dla siebie, dla swojego partnera pomyślmy też o naszych dzieciach i wnukach. Smaki wyniesione z domu pamiętamy przecież przez całe życie. Podając ryby - smacznie, prosto, według ulubionych przepisów - przekażemy następnym pokoleniom nie tylko rodzinne ciepło i domową atmosferę, ale i nawyk procentujący długim, dobrym zdrowiem.

srebrna rybka

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Retinopatia cukrzycowa

    Retinopatia cukrzycowa dotyka wszystkich chorych na cukrzycę typu I oraz ok. 60% pacjentów z cukrzycą typu II. To ok. 1,5 mln osób w Polsce, którym grozi ślepota – apelują eksperci z Instytutu Oka. Większość diabetyków nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia, gdyż w początkowej fazie choroba przebiega całkowicie bezobjawowo. Tymczasem nieleczona retinopatia cukrzycowa jest najczęstszą przyczyną ślepoty wśród osób pomiędzy 20 a 65 r.ż. U chorych z cukrzycą w związku z występowaniem zaburzeń makro i mikrokrążenia bardzo często w różnych narządach dochodzi do szeregu powikłań, które są następstwem zarówno wahań poziomu cukru, jak i odczynu zapalnego w tkankach.

    Więcej…  
  • Masaż andullacyjny.

    Regeneracja, profilaktyka i terapia dzięki wibracji o odpowiedniej częstotliwości - to najkrótszy opis masażu andullacyjnego. Skuteczność tej technologii, od kilku lat wykorzystywanej m.in. przez profesjonalnych sportowców, polega na wprowadzeniu komórek i płynów w organizmie w mikrodrgania. Stymulowane w ten sposób naturalne mechanizmy fizjologiczne wspierają przemianę materii, stabilizują ciśnienie krwi, redukują ból oraz inne dolegliwości mięśniowe.

    Masaż to jeden z najstarszych zabiegów terapeutycznych, znany i stosowany od starożytności. O jego właściwościach leczniczych pisali ojcowie medycyny - Hipokrates, Celsus a także Galen.

    Więcej…  
  • Andropauza

    Andropauza to męskie przekwitanie. Choć o menopauzie mówi się dużo i chętnie, to o przekwitaniu mężczyzn nie wspomina się tak często. Tymczasem mężczyźni także przekwitają, choć niechętnie się do tego przyznają.

    Stopniowe przekwitanie

    Gdy u kobiety występuje menopauza, jest ona zwykle uciążliwa. Najczęściej wymaga wizyty u lekarza, ale także pomocy w radzeniu sobie z dolegliwościami. Inaczej jest u mężczyzn. Tu andropauza przebiega łagodniej, zwykle bez wiedzy zainteresowanej osoby.

    Więcej…  
  • Próchnica

    W jamie ustnej żyje około 300 gatunków bakterii, a ich łączna liczba osiąga prawie 50 miliardów, niektóre powodują próchnicę. Akademia Zdrowego Uśmiechu przez 5 lat przebadała aż 38,5 tys. przedszkolaków. Przekrojowe wyniki badań z 560 przedszkoli w Polsce pokazały, że ponad 58% przebadanych dzieci ma próchnicę.

    Próchnica to choroba bakteryjna atakująca tkanki twarde zębów. Powstaje w procesie zmiękczania szkliwa i objawia się występowaniem na zębach przebarwienia lub zmianami w strukturze zęba.

    Więcej…  
  • Przesuszona skóra

    W wakacje twoja skóra nie odpoczywa. Gdy wyjeżdżamy często zapominamy o codziennej pielęgnacji lub po prostu odpoczywamy na całego nie myśląc o swojej skórze, ograniczając się co najwyżej do kremu z filtrem. Jednak skóra człowieka jest wrażliwa na zmiany otoczenia, temperatury, środki myjące i detergenty. Sprawdź, co może cię spotkać na wakacjach i jak uniknąć problemów.

    Przesuszona skóra

    Nie musisz przejść pieszo Sahary, żeby twoja skóra stała się sucha i podrażniona.

    Więcej…  
  • Endoproteza stawu biodrowego

    Wszczepienie endoprotezy – to inaczej wstawienie jednego lub więcej sztucznych elementów w miejsce naturalnego stawu. Najczęściej jest konsekwencją rozwoju choroby zwyrodnieniowej biodra (koksartrozy) lub złamania szyjki kości udowej. Jeśli ze względu na dolegliwości bólowe i ograniczoną ruchomość będziemy zmuszeni poddać się takiemu zabiegowi, warto wiedzieć jak się do niego przygotować.

    Więcej…  
  • Wino a dieta

    Dieta odchudzająca zazwyczaj kojarzy nam się z wyrzeczeniami, liczeniem kalorii i niesmacznym jedzeniem. Ciągłe nakazy i zakazy szybko nas zniechęcają i wracamy do swoich starych nawyków żywieniowych. Ale czy to prawda, że będąc na diecie musimy odmawiać sobie wszystkiego?

    Jest lato, a piękna pogoda sprzyja imprezowaniu w plenerze. Pizza, chipsy i napoje gazowane to obowiązkowe menu na tego typu przyjęciach.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Refluks żołądkowy

Refluks żołądkowo – przełykowy jest to zarzucanie zawartości żołądka do przełyku. Na jego pojawienie się wpływa: spożywanie tłustych potraw, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, urazy klatki piersiowej.

Więcej…

Reumatyzm

 

Reumatyzm – jest to choroba stawów, charakteryzująca się przewlekłym i nawracającym bólem, któremu towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie.

Więcej…

Retinopatia cukrzycowa

Retinopatia cukrzycowa – jest to powikłanie cukrzycy, powodujące uszkodzenie naczyń krwionośnych w siatkówce oka. Może ona przebiegać praktycznie bezobjawowo,

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie