header


Przepisy na owocowe desery

Czekoladowa pianka z owocami

Truskawki, maliny, borówki, czereśnie, gruszki, jabłka… skarbów lata nie sposób wymienić.

Kolorowe, soczyste, a przy tym… pyszne! Sezonowe owoce to niezbędny składnik letnich wypieków. Uroczysta kolacja, poobiedni deser albo chwila słodkiej przyjemności w pracy? Każdy znajdzie swój ulubiony przepis na doskonałe ciasto z owocami.

Truskawkowo – tortowo!

Letni torcik to idealny pomysł na każdą okazję – zwłaszcza, gdy temperatura za oknem osiąga wyższe niż zwykle wskaźniki. Do tego te truskawki… soczyste, czerwone i przepyszne. Wystarczy dobrze schłodzić przygotowane ciasto, a rodzinne spotkanie przy poobiedniej kawie zasmakuje nam jak nigdy!

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 120 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • śmietana 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żelatyna - 25 gramów
  • truskawki - 800 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żelatyna - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  3. Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
  5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
  6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Pianka lekka jak chmurka

Świeże owoce i czekolada to gotowy przepis na pyszne ciasto! Proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne. Czekoladowa pianka z owocami z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Wystarczy ją mocno schłodzić i zaserwować naszym gościom jako dodatek do mrożonej kawy lub owocowej herbaty.

Czekoladowa pianka z owocami

Składniki:

  • białka - 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • biała czekolada - 50 gramów
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • maliny i borówki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
  3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
  4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
  5. Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
  6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

A może… makowiec?

Ciasto makowe, oprócz tego, że świetnie zaprezentuje się na naszym stole, będzie doskonałym pomysłem na uwieńczenie uroczystego obiadu lub okazjonalnej kolacji. Z wierzchu puszysta bita śmietana i soczyście czerwone maliny, a w środku wyrazista masa makowa i jasne ucierane ciasto… będzie naprawdę pysznie! Do wykończenia wypieku zamiast malin wykorzystać możemy jeżyny, truskawki lub poziomki, a całość posypać dodatkowo wiórkami z czekolady. Mniam!

Ciasto makowe z malinami

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
  5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.

Czereśniowe love

Dla miłośników sernika również znajdzie się coś wyjątkowego – sernik z czereśniami! Wystarczy przygotować kremowy twaróg, a następnie ubić go delikatnie na masę. Ważne, by nie robić tego zbyt długo, by nie stała się ona zbyt napowietrzona i nie opadła w trakcie pieczenia. Zaraz po upieczeniu warto posypać ciasto cukrem pudrem, dzięki czemu nasz sernik wyglądać będzie wyjątkowo apetycznie. Czereśnie zastąpić możemy także innymi owocami – wiśniami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami czy brzoskwiniami. Podawany z mrożoną herbatą lub kompotem owocowym smakować będzie wybornie!

Sernik z czereśniami

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
  3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
  4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
  5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

Słodka tarta

Tarta to bardzo prosty do przygotowania deser, który otwiera przed nami całą mnogość kulinarnych możliwości. Ser, krem, a może bita śmietana i bakalie? W letnim okresie warto wypróbować przepis na wyjątkową tartę gruszkową z dodatkiem winogron. Tak przygotowany wypiek najlepiej smakować będzie podawany w wersji na ciepło, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Czyż nie jest to idealny pomysł na poobiedni deser lub przekąskę do pracy? Smacznego!

Tarta gruszkowa z winogronami

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
  4. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 120 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • śmietana 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żelatyna - 25 gramów
  • truskawki - 800 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żelatyna - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  3. Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
  5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
  6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

 

Czekoladowa pianka z owocami

Składniki:

  • białka - 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • biała czekolada - 50 gramów
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • maliny i borówki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
  3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
  4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
  5. Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
  6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

 

Ciasto makowe z malinami

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
  5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.

 

Sernik z czereśniami

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
  3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
  4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
  5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

 

Tarta gruszkowa z winogronami

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
  4. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Dzika róża? Na zdrowie!

    Nadszedł czas przeziębień. Najlepszym sposobem na ich uniknięcie jest wzmocnienie swojej odporności. Oczywiście najzdrowiej w naturalny sposób! Wystarczy się rozejrzeć, żeby znaleźć dziką różę – wyjątkową roślinę, której owoce uchronią nas przed infekcjami.

    Dzika róża - właściwości

    W Polsce dzika róża występuje pospolicie, to znaczy, że rośnie niemal wszędzie. Jest niezwykle łatwo dostępna. Przechodzimy obok niej obojętnie, nie zauważając jak wiele możemy z niej czerpać. Prozdrowotne właściwości dzikiej róży znane były już wieki temu i wykorzystywane powszechnie w leczeniu. Dawniej owoce dzikiej róży jedzono nawet na surowo!

    Więcej…  
  • Energia dla seniora bez łyka kawy

    Codzienny pośpiech, nieustanny brak czasu wynikający z konieczności wypełniania licznych obowiązków sprawiają, iż najszybszą oraz najwygodniejszą formą wyzwolenia tak potrzebnej energii jest sięgnięcie po kawę. Zawarta w niej spora dawka kofeiny skutecznie przywraca siły i pobudza do działania. Jednak zbyt częste picie wspomnianej używki może negatywnie oddziaływać na organizm.

    Więcej…  
  • Cukier sprawcą zmarszczek i trądziku

    Odstaw cukier – twoja skóra ci podziękuje! Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.

    Mimo że średnia ilość spożywanego cukru na osobę maleje w ostatnich latach, to i tak wciąż jemy go za dużo.

    Więcej…  
  • Ziemia okrzemkowa i jej zastosowanie

    Ziemia okrzemkowa świetnie sprawdza się jako wychwytywacz grzybów, bakterii oraz wirusów. Inaczej nazywana jest również diatomitem, to substancja złożona głównie z glonów jednokomórkowych – okrzemek. W badaniu mikroskopowym można zauważyć, ze składa się z  rurek, które posiadają dodatkowo pory, które za pomocą ujemnego ładunku elektrycznego jest w  stanie przyciągać cząsteczki. To dlatego tak doskonale wchłania i oczyszcza organizm z negatywnych składników. Usuwa nie tylko produkty przemiany materii, ale również metale ciążki, pasożyty, wirusy, bakterie, grzyby.

    Więcej…  
  • Jak poradzić sobie z łupieżem

    Balsamy, pianki, żele, pasty, maski, lakiery i wiele innych preparatów do stylizacji włosów – jest w czym wybierać. Kiedy i dlaczego warto zachować umiar w ich stosowaniu?

    Zdrowo wyglądające, lśniące, dobrze ścięte i trwale uczesane włosy pragnie mieć nie tylko każda kobieta, ale również dbający o siebie mężczyzna. Włosy i fryzura to ważna część naszego wyglądu, na który zwraca się od razu uwagę. Producenci kosmetyków do włosów prześcigają się w dostarczaniu na rynek kolejnych produktów do higieny i pielęgnacji włosów, a także do ich stylizacji.

    Więcej…  
  • Masaż – czy zawsze bezpieczny?

    Masaż kojarzy się relaksem, odpoczynkiem, rozluźnieniem zmęczonych mięśni i pielęgnacją ciała. Niestety są takie przypadki, w których powinno się go unikać, ponieważ może być niewskazany i wywołać negatywne skutki uboczne dla naszego organizmu. Dzieje się tak na przykład w przypadku gorączki, która jest sygnałem, że nasze ciało walczy z infekcją. Wtedy wszystkie jego siły skierowane są na walkę z wirusami bądź bakteriami, natomiast masaż usprawnia przepływanie krwi i znacznie je przyspiesza, co może być dla organizmu dodatkowym – mylącym go bodźcem.

    Więcej…  
  • Kserostomia - zapobieganie

    Suchość w ustach (kserostomia), która jest skutkiem niedoboru śliny, powodować może problemy z mówieniem, połykaniem czy odczuwaniem smaku. Przyczyną tej dolegliwości może być radioterapia, przyjmowanie leków, cukrzyca, niewłaściwa dieta, używki czy podeszły wiek.

    Gdy zaczyna brakować śliny.

    Skutkiem niedoboru śliny może być zespół suchości w jamie ustnej, zwany kserostomią, który powoduje:

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zespół sercowy X

Zespół sercowy X – jest to rodzaj choroby niedokrwiennej serca, objawiający się bólem w klatce piersiowej który powstaje zarówno podczas aktywności fizycznej, jak i w czasie spoczynku.

Więcej…

Syndrom chorego budynku

Syndrom chorego budynku – jest to zespół dolegliwości zdrowotnych, które pojawiają się w wyniku przebywania w budynku i ustępują po jego opuszczeniu.  

Więcej…

Syndrom chińskiej restauracji

Syndrom chińskiej restauracji (choroba Kwoka) – jest to alergia pokarmowa, która pojawia się po zjedzeniu dań chińskiej kuchni. Przyczyną jest prawdopodobnie nadwrażliwość na przyprawy i dodatki (jak grzyby, wodorosty, orzechy) dodawane do potraw chińskich w celu zintensyfikowania ich smaku.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie