header


Przepisy na owocowe desery

Czekoladowa pianka z owocami

Truskawki, maliny, borówki, czereśnie, gruszki, jabłka… skarbów lata nie sposób wymienić.

Kolorowe, soczyste, a przy tym… pyszne! Sezonowe owoce to niezbędny składnik letnich wypieków. Uroczysta kolacja, poobiedni deser albo chwila słodkiej przyjemności w pracy? Każdy znajdzie swój ulubiony przepis na doskonałe ciasto z owocami.

Truskawkowo – tortowo!

Letni torcik to idealny pomysł na każdą okazję – zwłaszcza, gdy temperatura za oknem osiąga wyższe niż zwykle wskaźniki. Do tego te truskawki… soczyste, czerwone i przepyszne. Wystarczy dobrze schłodzić przygotowane ciasto, a rodzinne spotkanie przy poobiedniej kawie zasmakuje nam jak nigdy!

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 120 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • śmietana 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żelatyna - 25 gramów
  • truskawki - 800 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żelatyna - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  3. Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
  5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
  6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Pianka lekka jak chmurka

Świeże owoce i czekolada to gotowy przepis na pyszne ciasto! Proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne. Czekoladowa pianka z owocami z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Wystarczy ją mocno schłodzić i zaserwować naszym gościom jako dodatek do mrożonej kawy lub owocowej herbaty.

Czekoladowa pianka z owocami

Składniki:

  • białka - 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • biała czekolada - 50 gramów
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • maliny i borówki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
  3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
  4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
  5. Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
  6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

A może… makowiec?

Ciasto makowe, oprócz tego, że świetnie zaprezentuje się na naszym stole, będzie doskonałym pomysłem na uwieńczenie uroczystego obiadu lub okazjonalnej kolacji. Z wierzchu puszysta bita śmietana i soczyście czerwone maliny, a w środku wyrazista masa makowa i jasne ucierane ciasto… będzie naprawdę pysznie! Do wykończenia wypieku zamiast malin wykorzystać możemy jeżyny, truskawki lub poziomki, a całość posypać dodatkowo wiórkami z czekolady. Mniam!

Ciasto makowe z malinami

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
  5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.

Czereśniowe love

Dla miłośników sernika również znajdzie się coś wyjątkowego – sernik z czereśniami! Wystarczy przygotować kremowy twaróg, a następnie ubić go delikatnie na masę. Ważne, by nie robić tego zbyt długo, by nie stała się ona zbyt napowietrzona i nie opadła w trakcie pieczenia. Zaraz po upieczeniu warto posypać ciasto cukrem pudrem, dzięki czemu nasz sernik wyglądać będzie wyjątkowo apetycznie. Czereśnie zastąpić możemy także innymi owocami – wiśniami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami czy brzoskwiniami. Podawany z mrożoną herbatą lub kompotem owocowym smakować będzie wybornie!

Sernik z czereśniami

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
  3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
  4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
  5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

Słodka tarta

Tarta to bardzo prosty do przygotowania deser, który otwiera przed nami całą mnogość kulinarnych możliwości. Ser, krem, a może bita śmietana i bakalie? W letnim okresie warto wypróbować przepis na wyjątkową tartę gruszkową z dodatkiem winogron. Tak przygotowany wypiek najlepiej smakować będzie podawany w wersji na ciepło, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Czyż nie jest to idealny pomysł na poobiedni deser lub przekąskę do pracy? Smacznego!

Tarta gruszkowa z winogronami

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
  4. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 120 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • śmietana 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żelatyna - 25 gramów
  • truskawki - 800 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żelatyna - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  3. Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
  5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
  6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

 

Czekoladowa pianka z owocami

Składniki:

  • białka - 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • biała czekolada - 50 gramów
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • maliny i borówki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
  3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
  4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
  5. Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
  6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

 

Ciasto makowe z malinami

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
  5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.

 

Sernik z czereśniami

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
  3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
  4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
  5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

 

Tarta gruszkowa z winogronami

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
  4. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Retinopatia cukrzycowa

    Retinopatia cukrzycowa dotyka wszystkich chorych na cukrzycę typu I oraz ok. 60% pacjentów z cukrzycą typu II. To ok. 1,5 mln osób w Polsce, którym grozi ślepota – apelują eksperci z Instytutu Oka. Większość diabetyków nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia, gdyż w początkowej fazie choroba przebiega całkowicie bezobjawowo. Tymczasem nieleczona retinopatia cukrzycowa jest najczęstszą przyczyną ślepoty wśród osób pomiędzy 20 a 65 r.ż. U chorych z cukrzycą w związku z występowaniem zaburzeń makro i mikrokrążenia bardzo często w różnych narządach dochodzi do szeregu powikłań, które są następstwem zarówno wahań poziomu cukru, jak i odczynu zapalnego w tkankach.

    Więcej…  
  • Masaż andullacyjny.

    Regeneracja, profilaktyka i terapia dzięki wibracji o odpowiedniej częstotliwości - to najkrótszy opis masażu andullacyjnego. Skuteczność tej technologii, od kilku lat wykorzystywanej m.in. przez profesjonalnych sportowców, polega na wprowadzeniu komórek i płynów w organizmie w mikrodrgania. Stymulowane w ten sposób naturalne mechanizmy fizjologiczne wspierają przemianę materii, stabilizują ciśnienie krwi, redukują ból oraz inne dolegliwości mięśniowe.

    Masaż to jeden z najstarszych zabiegów terapeutycznych, znany i stosowany od starożytności. O jego właściwościach leczniczych pisali ojcowie medycyny - Hipokrates, Celsus a także Galen.

    Więcej…  
  • Andropauza

    Andropauza to męskie przekwitanie. Choć o menopauzie mówi się dużo i chętnie, to o przekwitaniu mężczyzn nie wspomina się tak często. Tymczasem mężczyźni także przekwitają, choć niechętnie się do tego przyznają.

    Stopniowe przekwitanie

    Gdy u kobiety występuje menopauza, jest ona zwykle uciążliwa. Najczęściej wymaga wizyty u lekarza, ale także pomocy w radzeniu sobie z dolegliwościami. Inaczej jest u mężczyzn. Tu andropauza przebiega łagodniej, zwykle bez wiedzy zainteresowanej osoby.

    Więcej…  
  • Próchnica

    W jamie ustnej żyje około 300 gatunków bakterii, a ich łączna liczba osiąga prawie 50 miliardów, niektóre powodują próchnicę. Akademia Zdrowego Uśmiechu przez 5 lat przebadała aż 38,5 tys. przedszkolaków. Przekrojowe wyniki badań z 560 przedszkoli w Polsce pokazały, że ponad 58% przebadanych dzieci ma próchnicę.

    Próchnica to choroba bakteryjna atakująca tkanki twarde zębów. Powstaje w procesie zmiękczania szkliwa i objawia się występowaniem na zębach przebarwienia lub zmianami w strukturze zęba.

    Więcej…  
  • Przesuszona skóra

    W wakacje twoja skóra nie odpoczywa. Gdy wyjeżdżamy często zapominamy o codziennej pielęgnacji lub po prostu odpoczywamy na całego nie myśląc o swojej skórze, ograniczając się co najwyżej do kremu z filtrem. Jednak skóra człowieka jest wrażliwa na zmiany otoczenia, temperatury, środki myjące i detergenty. Sprawdź, co może cię spotkać na wakacjach i jak uniknąć problemów.

    Przesuszona skóra

    Nie musisz przejść pieszo Sahary, żeby twoja skóra stała się sucha i podrażniona.

    Więcej…  
  • Endoproteza stawu biodrowego

    Wszczepienie endoprotezy – to inaczej wstawienie jednego lub więcej sztucznych elementów w miejsce naturalnego stawu. Najczęściej jest konsekwencją rozwoju choroby zwyrodnieniowej biodra (koksartrozy) lub złamania szyjki kości udowej. Jeśli ze względu na dolegliwości bólowe i ograniczoną ruchomość będziemy zmuszeni poddać się takiemu zabiegowi, warto wiedzieć jak się do niego przygotować.

    Więcej…  
  • Wino a dieta

    Dieta odchudzająca zazwyczaj kojarzy nam się z wyrzeczeniami, liczeniem kalorii i niesmacznym jedzeniem. Ciągłe nakazy i zakazy szybko nas zniechęcają i wracamy do swoich starych nawyków żywieniowych. Ale czy to prawda, że będąc na diecie musimy odmawiać sobie wszystkiego?

    Jest lato, a piękna pogoda sprzyja imprezowaniu w plenerze. Pizza, chipsy i napoje gazowane to obowiązkowe menu na tego typu przyjęciach.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Refluks żołądkowy

Refluks żołądkowo – przełykowy jest to zarzucanie zawartości żołądka do przełyku. Na jego pojawienie się wpływa: spożywanie tłustych potraw, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, urazy klatki piersiowej.

Więcej…

Reumatyzm

 

Reumatyzm – jest to choroba stawów, charakteryzująca się przewlekłym i nawracającym bólem, któremu towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie.

Więcej…

Retinopatia cukrzycowa

Retinopatia cukrzycowa – jest to powikłanie cukrzycy, powodujące uszkodzenie naczyń krwionośnych w siatkówce oka. Może ona przebiegać praktycznie bezobjawowo,

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie