header


Przepisy na owocowe desery

Czekoladowa pianka z owocami

Truskawki, maliny, borówki, czereśnie, gruszki, jabłka… skarbów lata nie sposób wymienić.

Kolorowe, soczyste, a przy tym… pyszne! Sezonowe owoce to niezbędny składnik letnich wypieków. Uroczysta kolacja, poobiedni deser albo chwila słodkiej przyjemności w pracy? Każdy znajdzie swój ulubiony przepis na doskonałe ciasto z owocami.

Truskawkowo – tortowo!

Letni torcik to idealny pomysł na każdą okazję – zwłaszcza, gdy temperatura za oknem osiąga wyższe niż zwykle wskaźniki. Do tego te truskawki… soczyste, czerwone i przepyszne. Wystarczy dobrze schłodzić przygotowane ciasto, a rodzinne spotkanie przy poobiedniej kawie zasmakuje nam jak nigdy!

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 120 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • śmietana 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żelatyna - 25 gramów
  • truskawki - 800 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żelatyna - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  3. Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
  5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
  6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Pianka lekka jak chmurka

Świeże owoce i czekolada to gotowy przepis na pyszne ciasto! Proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne. Czekoladowa pianka z owocami z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Wystarczy ją mocno schłodzić i zaserwować naszym gościom jako dodatek do mrożonej kawy lub owocowej herbaty.

Czekoladowa pianka z owocami

Składniki:

  • białka - 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • biała czekolada - 50 gramów
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • maliny i borówki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
  3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
  4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
  5. Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
  6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

A może… makowiec?

Ciasto makowe, oprócz tego, że świetnie zaprezentuje się na naszym stole, będzie doskonałym pomysłem na uwieńczenie uroczystego obiadu lub okazjonalnej kolacji. Z wierzchu puszysta bita śmietana i soczyście czerwone maliny, a w środku wyrazista masa makowa i jasne ucierane ciasto… będzie naprawdę pysznie! Do wykończenia wypieku zamiast malin wykorzystać możemy jeżyny, truskawki lub poziomki, a całość posypać dodatkowo wiórkami z czekolady. Mniam!

Ciasto makowe z malinami

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
  5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.

Czereśniowe love

Dla miłośników sernika również znajdzie się coś wyjątkowego – sernik z czereśniami! Wystarczy przygotować kremowy twaróg, a następnie ubić go delikatnie na masę. Ważne, by nie robić tego zbyt długo, by nie stała się ona zbyt napowietrzona i nie opadła w trakcie pieczenia. Zaraz po upieczeniu warto posypać ciasto cukrem pudrem, dzięki czemu nasz sernik wyglądać będzie wyjątkowo apetycznie. Czereśnie zastąpić możemy także innymi owocami – wiśniami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami czy brzoskwiniami. Podawany z mrożoną herbatą lub kompotem owocowym smakować będzie wybornie!

Sernik z czereśniami

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
  3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
  4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
  5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

Słodka tarta

Tarta to bardzo prosty do przygotowania deser, który otwiera przed nami całą mnogość kulinarnych możliwości. Ser, krem, a może bita śmietana i bakalie? W letnim okresie warto wypróbować przepis na wyjątkową tartę gruszkową z dodatkiem winogron. Tak przygotowany wypiek najlepiej smakować będzie podawany w wersji na ciepło, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Czyż nie jest to idealny pomysł na poobiedni deser lub przekąskę do pracy? Smacznego!

Tarta gruszkowa z winogronami

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
  4. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 120 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • śmietana 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żelatyna - 25 gramów
  • truskawki - 800 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żelatyna - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  3. Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
  5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
  6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

 

Czekoladowa pianka z owocami

Składniki:

  • białka - 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • biała czekolada - 50 gramów
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • maliny i borówki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
  3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
  4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
  5. Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
  6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

 

Ciasto makowe z malinami

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
  5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.

 

Sernik z czereśniami

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
  3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
  4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
  5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

 

Tarta gruszkowa z winogronami

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
  4. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Skóra twarzy jak o nią zadbać?

    Skóra twarzy jest napięta, pomarszczona i przesuszona? Winą możesz obarczyć mydło. Stosowany przez nasze babcie i prababcie kosmetyk w gruncie rzeczy szkodzi naszej urodzie. Co dzieje się podczas kontaktu skóry z mydłem i jak prawidłowo pielęgnować twarz? Przeczytaj rady kosmetologa.

    Skóra to skomplikowana struktura, ma wiele mechanizmów, które umożliwiają jej ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, jak drobnoustroje, toksyny i zanieczyszczenia. Najważniejszym z nich jest tzw. kwaśny płaszcz ochronny skóry, który utrzymuje jej nawilżenie i nie dopuszcza do namnażania się niebezpiecznych bakterii.

    Więcej…  
  • Apteki internetowe – leki w sieci

    Choć stacjonarnych aptek w Polsce nie brakuje, kupowanie leków, suplementów diety i środków medycznych przez internet staje się coraz popularniejsze. Klientów kusi przede wszystkim wygoda i oszczędność czasu oraz pieniędzy. Eksperci Trusted Shops, firmy oferującej gwarancję zwrotu pieniędzy klientom sklepów internetowych radzą, jak z głową robić zakupy w e-aptekach.

    - Przede wszystkim trzeba mieć świadomość, jakie rodzaje produktów możemy zamówić w takich sklepach – wyjaśnia Marcin Jędrzejak, Ekspert ds. prawa z Trusted Shops.

    Więcej…  
  • Duszności - czy jest się czego bać?

    Atak duszności zawsze jest niepokojący. Człowiek zaczyna mieć problem ze złapaniem powietrza w płuca, płycej oddycha, akcja serca zwalnia. Może pojawić się uczucie paniki.

    Przyczyny

    Duszności mogą mieć charakter ostry, przedostry i przewlekły.

    Przedostre duszności mogą być spowodowane min. zapaleniem płuc, chorobą wieńcową czy wysiękiem do osierdzia. Ostre duszności występują zwykle nagle, w ciągu kilku minut. Ich przyczyną może być min. zatorowość płucna, odma opłucnowa, astma, utkwienie ciała obcego, dławica piersiowa, zawał serca, niewydolność serca, nerwica.

    Więcej…  
  • Nie przestawaj się ruszać!

    Ruch to życie – nie zapominaj o tym jesienią!

    Odpocznę sobie

    Lekarze nieustannie powtarzają, że obok zdrowego odżywania, ruch jest najważniejszym z czynników wpływających na stan naszego zdrowia. Aktywność fizyczna ma wpływ na wszystko to, co się dzieje w organizmie. Dawniej ruch był oczywisty i nie zastanawiano się, czy jest wystarczający. Praca związana z pozyskaniem żywności, przemieszczanie się, i zwykła codzienność pozbawiona dzisiejszych udogodnień zwykle sprawiały, że przeciętny człowiek miał wystarczającą ilość ruchu, by pozostać w dobrej kondycji.

    Więcej…  
  • Zapalenie skóry z powodu radioterapii

    Radioterapia, niszcząca komórki nowotworowe, powodować może popromienne zapalenie skóry. Występują wówczas oparzenia, suchość, zaczerwienienie, świąd czy złuszczanie i pękanie naskórka. Do zmniejszenia stanu zapalnego zaleca się stosowanie preparatów łagodzących.

    Na czym polega radioterapia?

    aguastop

    Więcej…  
  • Piękne i zdrowe nogi

    Co roku w ciepłe dni marzysz o tym, by założyć krótką spódniczkę lub szorty, ale powstrzymują cię widoczne na nogach niedoskonałości? Nie jesteś sama – według badań aż 72% Polek skarży się na dolegliwości związane z niewydolnością żył kończyn dolnych, w tym żylaki. Nie znaczy to jednak, że jesteś skazana na noszenie ubrań o długości maxi. Obecnie dzięki nowoczesnym zabiegom o piękno swoich nóg, ale i zdrowie można zadbać w zaledwie 15 minut. Leczenie warto zaplanować właśnie teraz, w sezonie jesienno-zimowym.

    Więcej…  
  • Ochrona skóry jesienią

    Jesień może być piękna, ciepła i słoneczna, albo mroźna, z deszczem i roztopionym śniegiem. Kiedy rano wychodzisz z domu jest przymrozek, a kiedy wracasz, temperatura sięga kilkunastu stopni i świeci słońce. Niezależnie od tego, jaka akurat aura panuje za oknem – o jednym nie powinnaś zapominać – o właściwej pielęgnacji. Wraz z ekspertem przygotowaliśmy 10 ważnych wskazówek, jak właściwie zadbać o skórę jesienią. Zobaczcie naszą jesienno-zimową checklistę!

    Więcej…  

Aktualności seniora

Uremia

Uremia to zespół dolegliwości wielu narządów, do którego dochodzi w wyniku ich uszkodzenia przez substancje toksyczne upośledzające pracę nerek.

Więcej…

Uraz akustyczny

Uraz akustyczny  jest to uszkodzenie słuchu na skutek dużego hałasu. Może on mieć charakter ostry (na skutek eksplozji, wystrzału z broni) lub przewlekły. Uraz ostry objawia się bólem, krwawieniem z ucha, szumem, znacznym upośledzeniem słuchu.

Więcej…

Dodatek za tajne nauczanie

Dodatek za tajne nauczanie przysługuje nauczycielom, którzy przez 1 września 1939 r. nauczali po polsku w szkołach polskich w III Rzeszy oraz na terenie byłego Wolnego Miasta Gdańska, jak również nauczycielom którzy w  czasie okupacji prowadzili tajne nauczanie.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie