header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Przepisy na owocowe desery

Czekoladowa pianka z owocami

Truskawki, maliny, borówki, czereśnie, gruszki, jabłka… skarbów lata nie sposób wymienić.

Kolorowe, soczyste, a przy tym… pyszne! Sezonowe owoce to niezbędny składnik letnich wypieków. Uroczysta kolacja, poobiedni deser albo chwila słodkiej przyjemności w pracy? Każdy znajdzie swój ulubiony przepis na doskonałe ciasto z owocami.

Truskawkowo – tortowo!

Letni torcik to idealny pomysł na każdą okazję – zwłaszcza, gdy temperatura za oknem osiąga wyższe niż zwykle wskaźniki. Do tego te truskawki… soczyste, czerwone i przepyszne. Wystarczy dobrze schłodzić przygotowane ciasto, a rodzinne spotkanie przy poobiedniej kawie zasmakuje nam jak nigdy!

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 120 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • śmietana 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żelatyna - 25 gramów
  • truskawki - 800 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żelatyna - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  3. Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
  5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
  6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Pianka lekka jak chmurka

Świeże owoce i czekolada to gotowy przepis na pyszne ciasto! Proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne. Czekoladowa pianka z owocami z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Wystarczy ją mocno schłodzić i zaserwować naszym gościom jako dodatek do mrożonej kawy lub owocowej herbaty.

Czekoladowa pianka z owocami

Składniki:

  • białka - 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • biała czekolada - 50 gramów
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • maliny i borówki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
  3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
  4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
  5. Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
  6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

A może… makowiec?

Ciasto makowe, oprócz tego, że świetnie zaprezentuje się na naszym stole, będzie doskonałym pomysłem na uwieńczenie uroczystego obiadu lub okazjonalnej kolacji. Z wierzchu puszysta bita śmietana i soczyście czerwone maliny, a w środku wyrazista masa makowa i jasne ucierane ciasto… będzie naprawdę pysznie! Do wykończenia wypieku zamiast malin wykorzystać możemy jeżyny, truskawki lub poziomki, a całość posypać dodatkowo wiórkami z czekolady. Mniam!

Ciasto makowe z malinami

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
  5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.

Czereśniowe love

Dla miłośników sernika również znajdzie się coś wyjątkowego – sernik z czereśniami! Wystarczy przygotować kremowy twaróg, a następnie ubić go delikatnie na masę. Ważne, by nie robić tego zbyt długo, by nie stała się ona zbyt napowietrzona i nie opadła w trakcie pieczenia. Zaraz po upieczeniu warto posypać ciasto cukrem pudrem, dzięki czemu nasz sernik wyglądać będzie wyjątkowo apetycznie. Czereśnie zastąpić możemy także innymi owocami – wiśniami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami czy brzoskwiniami. Podawany z mrożoną herbatą lub kompotem owocowym smakować będzie wybornie!

Sernik z czereśniami

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
  3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
  4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
  5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

Słodka tarta

Tarta to bardzo prosty do przygotowania deser, który otwiera przed nami całą mnogość kulinarnych możliwości. Ser, krem, a może bita śmietana i bakalie? W letnim okresie warto wypróbować przepis na wyjątkową tartę gruszkową z dodatkiem winogron. Tak przygotowany wypiek najlepiej smakować będzie podawany w wersji na ciepło, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Czyż nie jest to idealny pomysł na poobiedni deser lub przekąskę do pracy? Smacznego!

Tarta gruszkowa z winogronami

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
  4. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 120 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • śmietana 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żelatyna - 25 gramów
  • truskawki - 800 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żelatyna - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  3. Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
  5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
  6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

 

Czekoladowa pianka z owocami

Składniki:

  • białka - 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • biała czekolada - 50 gramów
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • maliny i borówki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
  3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
  4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
  5. Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
  6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

 

Ciasto makowe z malinami

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
  5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.

 

Sernik z czereśniami

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
  3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
  4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
  5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

 

Tarta gruszkowa z winogronami

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
  4. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Jak możemy ochronić się przed atakiem kleszczy?

    Słońce, wyższe temperatury, lekkie ubrania i aktywność fizyczna na łonie natury... W taki sposób możemy scharakteryzować nadejście wiosny – ulubionej pory roku wielu Polaków. Większe możliwości spędzenia wolnego czasu, niosą jednak ze sobą dodatkowe zagrożenia, wśród których szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na kleszcze. W jaki sposób skutecznie chronić nasze zdrowie? Dlaczego ukąszenie kleszcza jest dla nas niebezpieczne i kiedy warto zwrócić się o pomoc do specjalisty – odpowiada lek. med. Izabela Fengler, internista w Centrum Medycznym Damiana.

    Więcej…  
  • Wiosenne alergie

    Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza i narażenie na dym tytoniowy. Choć w diagnostyce alergii, punktowe testy skórne pozostają „złotym standardem”, to wiele zalet ma badanie przeciwciał we krwi. Z kolei stosunkowo nowym trendem jest tzw. molekularna diagnostyka alergii.

    Po kilku miesiącach tęsknoty za słońcem i zielenią, w końcu nadchodzą pierwsze dni wiosny. Zachwyt nad nimi wielu z nas utrudnia jednak alergia na pyłki.

    Więcej…  
  • Digitalizacja – wyzwanie dla oczu

    Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych. Cierpią na nią coraz młodsze osoby, a jej rozprzestrzenianie się jest tak szybkie jak rozwój nowoczesnych technologii. Jeśli spędzasz przed ekranem smartfona i komputera co najmniej 2 godziny dziennie i zauważasz u siebie takie objawy jak pieczenie lub swędzenie oczu, nieostre widzenie, suchość pod powiekami czy bóle głowy, ta przypadłość może dotyczyć również Ciebie.

    Więcej…  
  • Poziom glukozy we krwi

    Monika StachowiczDentystę może zainteresować teraz poziom glukozy we krwi. Powód? Plaga cukrzycy!

    Warszawa: dentyści coraz częściej pomagają diagnozować cukrzycę

    Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej,  a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.

    Epidemia cukrzycy, także w Polsce?

    Na całym świecie rośnie liczba osób chorych na cukrzycę.

    Więcej…  
  • Łysienie

    Problem drastycznie wypadających włosów wpływa nie tylko na zmianę wyglądu, ale również na psychikę. Utrata włosów często obniża pewności siebie, jest powodem narastających kompleksów, a nawet depresji. Z problemem łysienia zmaga się coraz więcej osób. Z pomocą przychodzi nowoczesna i niechirurgiczna metoda walki z łysieniem - mikropigmentacja skóry głowy.

    Polacy, jak wynika z badań należą do czołówki najbardziej łysiejących narodów na świecie. Problem utraty włosów dotyka osoby w różnym wieku, bez względu na płeć.

    Więcej…  
  • Jaką pomóc obolałym dziąsłom?

    Choroby przyzębia, podobnie jak próchnica, są obecnie jednymi z najbardziej powszechnych schorzeń jamy stnej. W skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty ząba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne.

    Schorzenia przyzębia dotykają ogromną część społeczeństwa.

    Więcej…  
  • Wiosenna odnowa organizmu

    Organizm po zimie jest wyczerpany częstszymi infekcjami czy dietą bogatą w tłuszcz i węglowodany. Dlatego obecnie jest idealny czas na zmiany, na rozpoczęcie regularnej aktywności fizycznej czy przejście na zdrową dietę. Jednak wiosenną odnowę powinniśmy zacząć od badań laboratoryjnych, zarówno podstawowych (morfologia, poziom glukozy), jak i bardziej specyficznych.

    Czas na zmiany.

    Wiosna to idealny czas na zmiany! Mamy ochotę zacząć się ruszać, zdrowo odżywiać, korzystać z życia.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Afta

Afta jest to niewielkie, ale bolesne owrzodzenie jamy ustnej. Do czynników sprzyjających powstawaniu aft można zaliczyć: alergię, niewłaściwą dietę, zmęczenie, długotrwały stres, osłabienie, leki na anginę, zmiany hormonalne, źle dobrane protezy.

Więcej…

Afazja

Afazja jest to niezdolność do mówienia, dotykająca osoby które poprzednio nie miały z tym problemów. Pojawia się ona nagle, z reguły wskutek udaru powodującego niedokrwienie obszarów mózgu odpowiadających za mowę i rozumienie mowy.

Więcej…

Zatrucie alkoholem

Zatrucie alkoholem jest to stan w którym oprócz objawów charakterystycznych dla upojenia alkoholowego występują inne, zagrażające życiu objawy. Zatrucie alkoholem rozwija się w kilku fazach.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie