header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

BOTWINKA I MAKARON

Michal Magiel Myszkiewicz

Botwinka to jedno z warzyw, na które czekamy cały rok. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu.

Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej nazwie. Jednak z botwinki może powstać o wiele więcej smacznych potraw. Połączona z wysokiej jakości złocistym makaronem stworzy na naszym stole idealny letni duet, pełen energii i wartościowych składników odżywczych.

Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Można ją przyrządzać na różne sposoby – gotować, piec, podsmażać, a nawet jeść na surowo, dzięki czemu jest doskonała np. do sałatek, chłodników czy tart. Połączona z odpowiednimi, wysokiej jakości produktami stworzy naprawdę pożywny posiłek.

Makaron z botwinką – inspirujący duet

Z makaronów i botwinki może powstać dużo prostych lub bardziej wykwintnych potraw, przygotowywanych na wiele sposobów – sałatki, zupy, zapiekanki. Chcąc uzyskać pełnowartościowy, bogaty w witaminy i będący źródłem energii posiłek zadbajmy, by połączyć botwinkę z dobrymi makaronami, np. marki Lubella. Powstają one tylko z wysokiej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są twarde, a jednocześnie doskonale sprężyste. Po ugotowaniu nie sklejają się i zachowują swój piękny, złocisty kolor oraz pyszny smak. Nie ma więc wątpliwości, że razem z botwinką stworzą na naszych talerzach idealną kompozycję.

Inspirujących pomysłów na ten pyszny duet dostarczą także nowe produkty marki Lubella – makarony MINI. Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny Lubelli przygotował dwa ciekawe dania z botwinką: sałatkę z uroczymi Mini Kokardkami, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi, która urozmaici niejedno letnie przyjęcie oraz chłodnik z wesołymi Mini Kółkami, będący doskonałą propozycją na szybki, a jednocześnie pożywny posiłek dla całej rodziny.

Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Mini Kokardki 400g
  • botwina 1 pęczek
  • cebula mała czerwona 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • boczek 100g
  • oliwa do smażenia 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • kozi ser (lub ser ricotta) 200g
  • orzechy włoskie 100g
  • cytryna 4 ćwiartki

 Na pierwszy ogień…

  1. W międzyczasie…

Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3cm kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.

  1. To już prawie meta!

Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami.

Brawo! Powstało pyszne danie. Skosztuj!

 

Szybki chłodnik z Mini Kółkami, botwinką i ogórkiem

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Mini Kółka 200g
  • botwinka 2 pęczki
  • oliwa 2 łyżki
  • woda 300ml
  • barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce)
    1 opakowanie (1l)
  • jogurt grecki 800 ml
  • czosnek 1 ząbek
  • sól i pieprz
  • długi ogórek 1 sztuka
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • szczypiorek 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek

 DO DZIEŁA!

  1. Na pierwszy ogień…
  2. W międzyczasie…

Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie. Następnie zalej ją wodą i duś przez 10minut, aż zmięknie, a potem ostudź. Skórkę z ogórków obierz w odległości co ok. 1cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

  1. To już prawie meta!

Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź. Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.

Brawo! Oto Twój chłodnik. Sprawdź, jaki pyszny!

Jeśli natomiast chcemy wykorzystać całą botwinkę, kucharz proponuje – Do przyrządzenia zupy używa się łodygi albo buraczka z botwinki. Zostają więc liście, które można wykorzystać dodając je do proponowanej przeze mnie sałatki z makaronem i kozim serem. Powstanie w ten sposób pyszna kompozycja i nic z cennej rośliny się nie zmarnuje.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Osocze bogatopłytkowe i nici liftingujące

    Osocze bogatopłytkowe zawiera czynniki wzrostu, które pobudzają skórę do regeneracji. Z kolei za pomocą rozpuszczalnych nici PDO wykonać można mało inwazyjny lifting. Stosując obydwie terapie jednocześnie, uzyskujemy lepsze efekty i modelujemy twarz we wszystkich wymiarach.

    Jak przebiega „lifting wampira?”.

    Zabieg polega na:

    1. Uzyskaniu osocza z własnej krwi Pacjenta.

    Od osoby, która poddaje się zabiegowi, pobierana jest krew do specjalnych probówek, które następnie są wirowane.

    Więcej…  
  • Algi morskie

    Algi morskie zawierają wszystkie znane rodzaje minerałów i substancji śladowych, w zbilansowanej dawce, dzięki czemu nasz organizm przyswaja je prawidłowo. Wzmacniają naszą odporność, pomagają w regeneracji np. po chemioterapii, oczyszczają, usuwają metale ciężkie, a także ułatwiają trawienie i odchudzanie. Cenionym źródłem alg są czyste wody Islandii.

    Od wieków.

    Algi morskie zaliczane są do podwodnego świata glonów, czasem przypominają lądowe zarośla lub krzaki. Dzielą się na brązowe (brunatnice), czerwone (krasnorosty), zielone (zielenice) i mikroalgi.

    Więcej…  
  • Ochrona twarzy w zimie

    Królowa Śniegu zachwyca nieskazitelną, mlecznobiałą i godną pozazdroszczenia cerą. Jednak takie rzeczy tylko w bajkach… Zimą twoja skóra musi zmagać się z szeregiem niekorzystnych czynników, jak ciągłe zmiany temperatury, mróz, wiatr, smog i promieniowanie ultrafioletowe. Skutek? Ziemista cera, pajączki, sucha skóra, spierzchnięte usta, podkrążone oczy. „Zimowa twarz” w pełnej krasie. Jak chronić skórę w najchłodniejszych miesiącach roku? Przeczytajcie!

    Ochrona przed mrozem

    W zimowe dni skóra musi wytworzyć więcej ciepła, by zachować swoją naturalną temperaturę.

    Więcej…  
  • Kosmetyki mineralne

    Mineralne podkłady, korektory i pudry nie zawierają dodatków chemicznych, konserwantów, ani parabenów, a ich skład zamyka się w kilku składnikach. Sypka formuła i brak fazy wodnej eliminuje rozwój bakterii. Dzięki temu kosmetyki mineralne nie powodują podrażnień, alergii czy zatykania porów.

    Zakazane składniki.

    Kosmetyki mineralne różnią się od wszystkich tych, których zwykle używamy. Nie znajdziemy w nich substancji szkodliwych i drażniących, które mogą wywołać reakcje alergiczne tj.:

    Więcej…  
  • Miód - lecznicze własciwości

    Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o wiele więcej, niż tylko miód czy zapylone kwiaty. „Tego, co one robią, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk”, jak mówi prof. Ryszard Czarnecki. W trakcie wytwarzania przez pszczoły/robotnice miodu, powstaje oprócz pyłku kwiatowego, także mniej znana, ale bardziej odżywcza substancja, zwana pierzgą. Ma znacznie bogatszy skład i wysoką przyswajalność (na poziomie 80 %, podczas gdy pyłek pszczeli tylko ok. 20%).

    Więcej…  
  • Duszności - czy jest się czego bać?

    Atak duszności zawsze jest niepokojący. Człowiek zaczyna mieć problem ze złapaniem powietrza w płuca, płycej oddycha, akcja serca zwalnia. Może pojawić się uczucie paniki.

    Przyczyny

    Duszności mogą mieć charakter ostry, przedostry i przewlekły.

    Przedostre duszności mogą być spowodowane min. zapaleniem płuc, chorobą wieńcową czy wysiękiem do osierdzia. Ostre duszności występują zwykle nagle, w ciągu kilku minut. Ich przyczyną może być min. zatorowość płucna, odma opłucnowa, astma, utkwienie ciała obcego, dławica piersiowa, zawał serca, niewydolność serca, nerwica.

    Więcej…  
  • Zapalenie skóry z powodu radioterapii

    Radioterapia, niszcząca komórki nowotworowe, powodować może popromienne zapalenie skóry. Występują wówczas oparzenia, suchość, zaczerwienienie, świąd czy złuszczanie i pękanie naskórka. Do zmniejszenia stanu zapalnego zaleca się stosowanie preparatów łagodzących.

    Na czym polega radioterapia?

    aguastop

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zapalenie wątroby typu C

Wirusowe zapalenie wątroby typu C (HCV) prowadzi do zapalenia wątroby i jej uszkodzenia. Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt z krwią zakażonego, czyli głównie w trakcie zabiegów medycznych i kosmetycznych.

Więcej…

Zapalenie wątroby typu B

Wirusowe zapalenie wątroby typu B może przebiegać bezobjawowo w przypadku osób z dużą odpornością na wirusy lub wywoływać takie objawy, jak: gorączka, bóle stawów, bóle mięśni,

Więcej…

Zapalenie wątroby typu A

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa) jest to ostra choroba zakaźna prowadząca do uszkodzenia wątroby. Zdecydowana większość zakażeń spowodowana jest spożyciem wody zakażonej wirusem lub żywności (np. owoców, warzyw) mającej styczność z wodą skażoną fekaliami.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie