header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Sposób na prosty i szybki obiad

Dania jednogarnkowe

Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy.

Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?

Do największych atutów dań jednogarnkowych z pewnością należy prosta receptura, która nie wymaga przestrzegania wielu rygorystycznych zasad w czasie gotowania. Ponadto umiejętnie planując przyrządzenie tego typu obiadu możliwe jest zakończenie kucharzenia bez ubrudzenia nadmiernej ilości sztućców i naczyń. Na korzyść potraw przygotowanych w jednym garnku przemawia także ich wyrazisty i wielowymiarowy smak, który możliwy jest do osiągnięcia dzięki swobodnemu przenikaniu się kluczowych aromatów wszystkich składników.

Węgiersko-polskie inspiracje

Związek kuchni polskiej z węgierską ma zapewne swoje początki w połowie XVI wieku, kiedy to pochodzący z ówczesnego Księstwa Siedmiogrodu Stefan Batory poślubił królową Polski Annę Jagiellonkę. Pomimo zawiłych dziejów historycznych treściwe specjały, przygotowane na bazie warzyw i mięsa na stałe przeniknęły do naszego rodzimego menu. Do najważniejszych z nich należy gulasz, który bez trudny można uznać za kluczowy element polskich obiadów. Mięso duszone z dodatkiem podsmażonej cebuli i wyrazistych przypraw podawane może być tak z ziemniakami, ryżem, jak i makaronem. Danie to w różnych wariacjach obecne jest w kanonie kulinarnym większości krajów europejskich. Do węgierskich smaków należy również leczo, które spotkać można także w menu słowackim, niemieckim, ukraińskim, czeskim, a nawet w Izraelu. Najważniejszymi składnikami są papryki oraz cebula, jednak pełniejszy smak uzyskamy dodając puszkę pokrojonych pomidorów.

Przysmak kowbojów

Mało popularnym w Polsce, niemniej należącym do kanonu kuchni amerykańskiej przysmakiem jest jambalaya – tradycyjna potrawa kreolska, której postawą jest ryż oraz różne dodatki. Do kluczowych smaków zaliczyć należy czosnek, cebulę, pomidory, paprykę, owoce morza lub mięso, które zalewane są wywarem i duszone na małym ogniu. Dawniej dokładna receptura w głównej mierze uzależniona była od rodzaju dostępnych składników. W Ameryce danie jest szczególnie popularne w południowych stanach (zwłaszcza Luizjana), niemniej posiada akcenty zaczerpnięte z również z kuchni europejskiej. Jego hiszpańskim pierwowzorem jest paella, z kolei bardzo podobnym, choć zawierającym mniej składników odpowiednikiem włoskim jest dobrze znane w naszej kuchni risotto. – Dania jednogarnkowe na bazie ryżu wymagają dość długiego gotowania na małym ogniu, dzięki czemu ryż może wchłonąć dużą ilość płynu i nadać daniu odpowiednią konsystencję. Szybkim sposobem na „zagęszczenie” risotto lub kaszotto jest dodanie odrobiny bardzo drobno startego żółtego sera, który szybko połączy składniki i urozmaici smak – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Indyjskie aromaty

Curry znane jest zarówno jako sypka przyprawa, aromatyczna i pikantna pasta, jak również kompletne danie, składające się najczęściej z kurczaka, papryki, cebuli i obowiązkowej odrobiny mleczka kokosowego. Meritum przepisu stanowią niemniej przyprawy – intensywne, nieco korzenne, diametralnie odmienne od europejskiej palety smaków, niemniej uwielbiane przez smakoszy z całego świata. Do przygotowania curry można kupić zarówno gotową mieszankę przypraw (masala), jak również pokusić się o jej samodzielne przygotowanie w domu. Decydując się na drugą opcję konieczne jest zaopatrzenie się w kurkumę, pieprz czarny, sól, kolendrę, imbir, chili, gorczycę i kmin rzymski. Kwestia proporcji pozostaje bardzo indywidualna, dzięki czemu możemy przygotować mieszankę bardziej pikantną, bądź delikatniejszą, w zależności od preferowanych smaków. Samo gotowanie jest banalnie proste. Rozpoczynając od mięsa, podsmażamy wszystkie składniki, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym i kremówką oraz doprawiamy dla smaku naszą masalą.

Francuska wykwintność

Także Francuzi nie stronią od bogatych w smaku potraw jednogarnkowych. – Francuską wersją gulaszu jest ragoût, który może być serwowany również w wersji zabielanej. Prostym sposobem na osiągnięcie pożądanego smaku i koloru jest dodanie kilku łyżeczek serka topionego, który zadba o odpowiednią konsystencję, wzbogacając jednocześnie smak sosu. Wspominając o wersjach gulaszu znanych we Francji, nie sposób zapomnieć o wołowinie po burgundzku, rozsławionej przez Julię Child – autorkę licznych książek kucharskich i programów kulinarnych, które sprawiły, że cały świat zakochał się w kuchni francuskiej. Boeuf bourguignon uznawane jest za potrawę dość trudną, przede wszystkim ze względu na długi czas przygotowania. Proste dodatki – boczek, marchewka, cebula, czosnek, pomidory, wino i przyprawy – wraz z najlepszą jakościowo wołowiną powinny być obsmażone i następnie duszone około 3 h w bulionie mięsnym. Jak każde danie jednogarnkowe, także wołowina smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy w pełni przeniknie smakami wszystkich składników.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Jak pozbyć się cellulitu?

    Zdrowa dieta, peeling fusami po kawie i nawet najprostsza aktywność fizyczna to podstawowe sposoby na cellulit. Jednak, aby go zredukować należy dodatkowo stosować kremy na cellulit. Powinny one zawierać składniki, które redukują lipidy, usuwają toksyny i poprawiają krążenie.

    Jak powstaje cellulit?

    Cellulit powstaje na skutek nierównomiernego rozłożenia komórek tłuszczowych (przerośniętych i zbitych w grudki), które otacza mieszanka wody i ubocznych produktów przemiany materii, czyli toksyn. Niestety toksyny dodatkowo powodują nadmierny rozrost lipidów, które uciskają naczynka.

    Więcej…  
  • Zaćma zwana również kataraktą

    Nazywana również kataraktą, zaćma jest jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku wśród osób starszych. Problem nie dotyczy jednak tylko tej grupy wiekowej. Ze zmętnieniem soczewki zmaga się coraz więcej młodych osób. Niedawno w klinice Gemini w Ostrawie, gdzie leczą się polscy pacjenci, operowano z tego powodu… 19-latka.
    - Pacjentów poniżej 25 roku życia z zaćmą, którzy poddają się operacji usunięcia zaćmy w naszej klinice, jest kilku w ciągu roku. Przyczyny schorzenia w ich przypadku są różne. Mogą być związane z przyjmowanymi lekami, przewlekłym zapaleniem błony naczyniowej oka, nowotworem wewnątrz gałki ocznej, powikłaniami cukrzycy, czy z powodu usunięcia przytarczy w przypadku zaćmy tężyczkowej.

    Więcej…  
  • Komisja Ekspertów ds. Osób Starszych apeluje o zmianę podejścia do geriatrii w Polsce

    Jeżeli nie podejmiemy konkretnych działań, nie zrewolucjonizujemy ochrony zdrowia osób starszych, to w perspektywie najbliższych dziesięcioleci zamiast szpitali będziemy mieli masowe umieralnie seniorów.

    Takie są wnioski z dyskusji Komisji Ekspertów ds. Osób Starszych przy Rzeczniku Praw Obywatelskich o konsekwencjach wprowadzenia sieci szpitali dla opieki medycznej osób starszych.

    W spotkaniu wzięli udział m.in.:

    • prof. Ewa Marcinowska-Suchowierska, członkini Narodowej Rady Rozwoju przy Prezydencie, kierowniczka Kliniki Geriatrii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie,
    Więcej…  
  • Operowanie zaćmy za granicą

    Operowanie zaćmy za granicą, w ramach obowiązującej w Unii Europejskiej Dyrektywy Transgranicznej, nie jest dziś już żadnym zaskoczeniem. Coraz więcej osób decyduje się na tzw. turystykę medyczną i leczenie zaćmy w Czechach lub Niemczech głównie z powodu niekończących się kolejek w polskich klinikach i szpitalach. Sięgające często nawet 4 lat czasy oczekiwania na zabieg to jednak nie koniec zarzutów pacjentów wobec NFZ – bez możliwości wyboru rodzaju soczewki oraz przy kwalifikowaniu do zabiegu pacjentów z co najmniej 40% pogorszeniem się wzroku spowodowanym zaćmą wydaje się, że wyjazd jest dziś jedynym słusznym rozwiązaniem.

    Więcej…  
  • Kłopoty z jamą ustną

    Aleks CharniukNadmiar stresu? Może się objawiać w zaskakujący sposób

    Polacy stresują się na potęgę – według statystyk, co 5 z nas deklaruje, że żyje w ciągłym stresie. Ten manifestuje się na wiele sposobów, również gorszą kondycją zębów. Niektóre objawy mogą Cię naprawdę zaskoczyć!

    Stres odbije się na zębach

    Tempo życia współczesnego człowieka bywa zabójcze. Przewlekły stres może prowadzić do utraty włosów, nadciśnienia, problemów z sercem, chorób autoimmunologicznych, bezsenności czy objawiać się depresją – ale nie tylko.

     

    Więcej…  
  • Nowotwory i choroby układu krążenia

    Brak bólu to nie zawsze gwarancja zdrowia

    • Przyczyną ponad 70% wszystkich zgonów w Polsce są choroby układu krążenia i nowotworowe.
    • Część schorzeń w początkowej fazie rozwoju nie powoduje jednoznacznych i uciążliwych dolegliwości, w związku z czym łatwo je zbagatelizować.
    • Jedynym sposobem na szybkie wykrycie „cichych” chorób jest regularne wykonywanie badań, do czego zachęcają towarzystwa ubezpieczeniowe.

    Dane gromadzone przez GUS pokazują, że co roku umiera ok. 380 tys. Polaków. Przyczyną zgonu w ponad 70% przypadków są nowotwory i choroby układu krążenia.

    Więcej…  
  • Zioła w pastach do zębów

    Ziołowe pasty do zębów często zawierają składniki takie jak mięta pieprzowa czy goździk. Jednak w ich składzie mogą znajdować się również mniej znane, jak stosowany od tysiąclecia w krajach arabskich miswak czy ałun, który jest górskim minerałem. Jakie inne wyciągi roślinne mogą być zawarte w wybielających pastach do zębów?

    Mięta pieprzowa.

    Jest skrzyżowaniem mięty zielonej i wodnej, a jej nazwa nawiązuje do charakterystycznego smaku, który lekko przypomina pieprz.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zamienniki Viagry – pompki próżniowe

Jest to dosyć skuteczna metoda wspomagania leczenia impotencji. Urządzenie składa się z cylindra, pompki oraz pierścieni zaciskających.

Więcej…

Zamienniki Viagry – MUSE (docewkowy system leczący zaburzenia wzwodu)

Metoda MUSE polega na tym, że substancja (prostaglandyna E1) jest wprowadzana bezpośrednio do cewki moczowej za pomocą specjalnego aplikatora.

Więcej…

Zamienniki Viagry – zastrzyki

Jest to metoda inwazyjna z użyciem środków farmakologicznych przypisanych przez urologa. Pacjent samodzielnie wstrzykuje lek przed stosunkiem (maksymalnie 20 minut wcześniej) za pomocą specjalnego pena.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie