header


Cynamon, kardamon, imbir... czyli kawa, która krzepi

Przyprawy, porcelanowa filiżanka i tradycyjny sposób parzenia – te trzy elementy pozwolą nam przygotować aromatyczną i zdrową kawę. Korzystając z tureckiej lub chińskiej receptury oraz serwując kawowy napar w ćmielowskiej porcelanie, możemy przygotować mocno rozgrzewający napój, który pokrzepi zarówno ciało, jak i ducha.

Turecka czarna słodycz

Kolekcja Yvonne kawaNależy wspomnieć, że wbrew obiegowej opinii, „kawa po turecku" nie oznacza kawy zalanej wrzątkiem w szklance. Przygotowywanie jej w ten sposób jest wręcz szkodliwe, gdyż pozbawia części aromatu nawet najbardziej wyśmienite, świeżo zmielone ziarna. – Do przygotowania „kawy po turecku" niezbędny jest odpowiedni tygielek z długą rączką, lub chociażby niewielki rondelek, do którego spokojnie zmieści się szklanka wody. – dyktuje Leszek Szczasny, podróżnik, autor książki „Świat na wyciągnięcie ręki". – Do wody wsypujemy 3 łyżeczki zmielonej kawy i 2 łyżeczki cukru. Płyn podgrzewamy powoli, by kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdjąć napar z palnika. Należy go wtedy trzykrotnie zamieszać i po chwili znów odłożyć do podgrzania. Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, należy zdjąć rondelek i zamieszać napar. Powtarzamy to potem jeszcze trzeci raz, a następnie powoli wlewamy kawę do porcelanowych filiżanek, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. Dla podkreślenia smaku możemy dodać jeszcze odrobinę kardamonu. – dodaje Leszek Szczasny.

W ten sposób otrzymamy krzepiący napój, którego słodycz subtelnie łagodzi kawowy aromat.

Ciepło według pięciu przemian

Innym sposobem na zdrowe rozgrzanie jest kawa ugotowana według Pięciu Przemian. Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycynie chińskiej oraz koncepcji Pięciu Żywiołów, którym przypisane są odpowiednie smaki: kwaśny należy do przemiany Drzewa, gorzki to żywioł Ognia, słodki należy do przemiany Ziemi, ostry - Metalu, a słony to przemiana Wody. – W skład gotowanej, silnie rozgrzewającej kawy wchodzą produkty w trzech smakach. – tłumaczy Anna Czelej, autorka książki „Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian" – Gorzki – to gotowana w emaliowanym tygielku kawa i woda. Słodki – to dodana po zagotowaniu się kawy łyżeczka miodu i szczypta cynamonu, a ostry – to odrobina imbiru i goździków. Połączenie cynamonu i imbiru pobudza ruch żywiołów w organizmie, a przez to ma właściwości silnie rozgrzewające i przeciwdziała przeziębieniom. By wszystkie elementy połączyły się w aromatyczny napój, kawę wraz z przyprawami gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. – mówi Anna Czelej.

Aromat wyzwolony

Nie ma kawy bez porcelany – to przekonanie jest równie popularne na Dalekim Wschodzie, co w krajach zachodnich. – Prawdziwa porcelana nie zmienia smaku gorących napojów i nie powoduje wytrącania się szkodliwych substancji – wyjaśnia Joanna Niedziela z ZP Ćmielów.

Na ostateczny smak i intensywność aromatu kawowego naparu ma również wpływ sam kształt porcelanowego naczynia. – Kawowe filiżanki powinny być wykonane z cienkiej porcelany o krągłych kształtach. Ważne, by brzegi naczynia rozchylały się ku górze, bo zapewnia to swobodne uwalnianie się aromatu. Zgodnie z tymi zasadami zaprojektowany został właśnie ćmielowski serwis kawowy Yvonne Cyklamen: pękate filiżanki dobrze zatrzymują ciepło, a duża przestrzeń parowania sprawia, że kawowo – korzenny zapach nabiera intensywności - mówi Joanna Niedziela.

Sama dekoracyjność i wygląd serwisu też może zintensyfikować przyjemność picia kawy. Pomarańczowo-cynamonowe kwiaty cyklamenu nadają porcelanowym naczyniom z kolekcji Yvonne Cyklamen ciepły i harmonijny wyraz, a krągła filiżanka z łatwością dopasowuje się do dłoni. Dzięki temu codzienny rytuał picia kawy może okazać się przyjemnością, która miło rozbudza wszystkie pięć zmysłów.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Próchnica

    W jamie ustnej żyje około 300 gatunków bakterii, a ich łączna liczba osiąga prawie 50 miliardów, niektóre powodują próchnicę. Akademia Zdrowego Uśmiechu przez 5 lat przebadała aż 38,5 tys. przedszkolaków. Przekrojowe wyniki badań z 560 przedszkoli w Polsce pokazały, że ponad 58% przebadanych dzieci ma próchnicę.

    Próchnica to choroba bakteryjna atakująca tkanki twarde zębów. Powstaje w procesie zmiękczania szkliwa i objawia się występowaniem na zębach przebarwienia lub zmianami w strukturze zęba.

    Więcej…  
  • Przesuszona skóra

    W wakacje twoja skóra nie odpoczywa. Gdy wyjeżdżamy często zapominamy o codziennej pielęgnacji lub po prostu odpoczywamy na całego nie myśląc o swojej skórze, ograniczając się co najwyżej do kremu z filtrem. Jednak skóra człowieka jest wrażliwa na zmiany otoczenia, temperatury, środki myjące i detergenty. Sprawdź, co może cię spotkać na wakacjach i jak uniknąć problemów.

    Przesuszona skóra

    Nie musisz przejść pieszo Sahary, żeby twoja skóra stała się sucha i podrażniona.

    Więcej…  
  • Endoproteza stawu biodrowego

    Wszczepienie endoprotezy – to inaczej wstawienie jednego lub więcej sztucznych elementów w miejsce naturalnego stawu. Najczęściej jest konsekwencją rozwoju choroby zwyrodnieniowej biodra (koksartrozy) lub złamania szyjki kości udowej. Jeśli ze względu na dolegliwości bólowe i ograniczoną ruchomość będziemy zmuszeni poddać się takiemu zabiegowi, warto wiedzieć jak się do niego przygotować.

    Więcej…  
  • Wino a dieta

    Dieta odchudzająca zazwyczaj kojarzy nam się z wyrzeczeniami, liczeniem kalorii i niesmacznym jedzeniem. Ciągłe nakazy i zakazy szybko nas zniechęcają i wracamy do swoich starych nawyków żywieniowych. Ale czy to prawda, że będąc na diecie musimy odmawiać sobie wszystkiego?

    Jest lato, a piękna pogoda sprzyja imprezowaniu w plenerze. Pizza, chipsy i napoje gazowane to obowiązkowe menu na tego typu przyjęciach. Oczywiście nie może zabraknąć też alkoholu. Jak sobie radzić będąc na diecie, gdy wokół tyle pokus?

    Więcej…  
  • Hemoroidy

    Ryzyko wystąpienia hemoroidów podnosi nie tylko siedzący tryb życia czy niewłaściwa dieta, ale także wiek. Na chorobę hemoroidalną cierpi 25% osób po 30. roku życia i aż 50% po 50-tce. Spowodowane jest to mniejszą aktywnością fizyczną, jak i częstszymi zaparciami u osób starszych.

    Prawidłowe guzki, a hemoroidy.

    W odbycie występują guzki krwawnicze, czyli naczynia żylne, które wypełnione są krwią w stopniu umiarkowanym. Wchodzą w skład naturalnej struktury naczyniowej odbytu i odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu gazów i kontroli oddawania stolca.

    Więcej…  
  • Czy mleko szkodzi?

    Spór o mleko trwa od dobrych kilku lat. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia białej kawy czy zjedzenia porannej owsianki. Cenimy je za smak i wartościowe składniki, ale… nie brakuje też głosów, że mleko jednak bardziej szkodzi niż pomaga. Według jego przeciwników jest to produkt całkowicie zbyteczny i wręcz niezdrowy, który łatwo zastąpić np. napojami roślinnymi. Jak to jest w rzeczywistości? Odpowiada lekarz Anna Żelechowska.

    Dobroczynne działanie

    Więcej…  
  • Nieleczona zaćma

    Nieleczona zaćma jest jedną z głównych przyczyn pogorszenia lub utraty widzenia u osób powyżej 55 roku życia. Mimo to w naszym społeczeństwie nadal brakuje wiedzy na temat tej choroby oraz  jej leczenia. Polacy, w porównaniu do obywateli innych krajów, częściej mają błędne przekonania na temat zaćmy – co drugi uważa, że można jej zapobiec, a co dziesiąty próbowałby wyleczyć ją witaminami *1. Zwiększenie świadomości na temat istoty wczesnego diagnozowania i leczenia zaćmy oraz jej negatywnego wpływu na jakość życia, to cele kampanii „Lepszy wzrok, lepsze życie”.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Retinopatia cukrzycowa

Retinopatia cukrzycowa – jest to powikłanie cukrzycy, powodujące uszkodzenie naczyń krwionośnych w siatkówce oka. Może ona przebiegać praktycznie bezobjawowo,

Więcej…

Rakowiak

Rakowiak – jest to nowotwór, który z reguły atakuje jelito cienkie i wyrostek robaczkowy, pojawiający się u osób w przedziale wiekowym od 40 do 80 roku życia.

Więcej…

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów – jest to choroba charakteryzująca się silnym bólem, sztywnością i obrzękiem stawów. Rozwija się ona stopniowo.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie