header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Cynamon, kardamon, imbir... czyli kawa, która krzepi

Przyprawy, porcelanowa filiżanka i tradycyjny sposób parzenia – te trzy elementy pozwolą nam przygotować aromatyczną i zdrową kawę. Korzystając z tureckiej lub chińskiej receptury oraz serwując kawowy napar w ćmielowskiej porcelanie, możemy przygotować mocno rozgrzewający napój, który pokrzepi zarówno ciało, jak i ducha.

Turecka czarna słodycz

Kolekcja Yvonne kawaNależy wspomnieć, że wbrew obiegowej opinii, „kawa po turecku" nie oznacza kawy zalanej wrzątkiem w szklance. Przygotowywanie jej w ten sposób jest wręcz szkodliwe, gdyż pozbawia części aromatu nawet najbardziej wyśmienite, świeżo zmielone ziarna. – Do przygotowania „kawy po turecku" niezbędny jest odpowiedni tygielek z długą rączką, lub chociażby niewielki rondelek, do którego spokojnie zmieści się szklanka wody. – dyktuje Leszek Szczasny, podróżnik, autor książki „Świat na wyciągnięcie ręki". – Do wody wsypujemy 3 łyżeczki zmielonej kawy i 2 łyżeczki cukru. Płyn podgrzewamy powoli, by kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdjąć napar z palnika. Należy go wtedy trzykrotnie zamieszać i po chwili znów odłożyć do podgrzania. Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, należy zdjąć rondelek i zamieszać napar. Powtarzamy to potem jeszcze trzeci raz, a następnie powoli wlewamy kawę do porcelanowych filiżanek, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. Dla podkreślenia smaku możemy dodać jeszcze odrobinę kardamonu. – dodaje Leszek Szczasny.

W ten sposób otrzymamy krzepiący napój, którego słodycz subtelnie łagodzi kawowy aromat.

Ciepło według pięciu przemian

Innym sposobem na zdrowe rozgrzanie jest kawa ugotowana według Pięciu Przemian. Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycynie chińskiej oraz koncepcji Pięciu Żywiołów, którym przypisane są odpowiednie smaki: kwaśny należy do przemiany Drzewa, gorzki to żywioł Ognia, słodki należy do przemiany Ziemi, ostry - Metalu, a słony to przemiana Wody. – W skład gotowanej, silnie rozgrzewającej kawy wchodzą produkty w trzech smakach. – tłumaczy Anna Czelej, autorka książki „Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian" – Gorzki – to gotowana w emaliowanym tygielku kawa i woda. Słodki – to dodana po zagotowaniu się kawy łyżeczka miodu i szczypta cynamonu, a ostry – to odrobina imbiru i goździków. Połączenie cynamonu i imbiru pobudza ruch żywiołów w organizmie, a przez to ma właściwości silnie rozgrzewające i przeciwdziała przeziębieniom. By wszystkie elementy połączyły się w aromatyczny napój, kawę wraz z przyprawami gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. – mówi Anna Czelej.

Aromat wyzwolony

Nie ma kawy bez porcelany – to przekonanie jest równie popularne na Dalekim Wschodzie, co w krajach zachodnich. – Prawdziwa porcelana nie zmienia smaku gorących napojów i nie powoduje wytrącania się szkodliwych substancji – wyjaśnia Joanna Niedziela z ZP Ćmielów.

Na ostateczny smak i intensywność aromatu kawowego naparu ma również wpływ sam kształt porcelanowego naczynia. – Kawowe filiżanki powinny być wykonane z cienkiej porcelany o krągłych kształtach. Ważne, by brzegi naczynia rozchylały się ku górze, bo zapewnia to swobodne uwalnianie się aromatu. Zgodnie z tymi zasadami zaprojektowany został właśnie ćmielowski serwis kawowy Yvonne Cyklamen: pękate filiżanki dobrze zatrzymują ciepło, a duża przestrzeń parowania sprawia, że kawowo – korzenny zapach nabiera intensywności - mówi Joanna Niedziela.

Sama dekoracyjność i wygląd serwisu też może zintensyfikować przyjemność picia kawy. Pomarańczowo-cynamonowe kwiaty cyklamenu nadają porcelanowym naczyniom z kolekcji Yvonne Cyklamen ciepły i harmonijny wyraz, a krągła filiżanka z łatwością dopasowuje się do dłoni. Dzięki temu codzienny rytuał picia kawy może okazać się przyjemnością, która miło rozbudza wszystkie pięć zmysłów.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Poranne dolegliwości bólowe oczu

    Poranne dolegliwości bólowe oczu mogą być spowodowane chorobą, zmęczeniem lub nieprawidłowym korzystaniem z okularów. Co nam „mówią” nasze oczy, dlaczego odczuwamy ból po przebudzeniu i w jaki sposób szybka diagnoza wpływa na jakość leczenia? Odpowiadają eksperci Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej - dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista oraz Grzegorz Romanik, optyk i optometrysta.

    Ból oczu – oznaka groźnej choroby?

    Oczy odpowiadają za przekazywanie do mózgu zdecydowanej większości bodźców z otaczającej nas rzeczywistości, a ich prawidłowe funkcjonowanie umożliwia wykonywanie codziennych obowiązków.

    Więcej…  
  • Kolagen i elastyna

    Aby zabezpieczyć i zregenerować swoje delikatne tkanki, które ulegają uszkodzeniu podczas poruszania się na twardej powierzchni, ślimaki wydzielają specjalny śluz. Ze względu na zawartość alantoiny, kolagenu, elastyny czy kwasu glikolowego, wykorzystywany jest on do produkcji kremów.

    Jak odkryto właściwości?

    W latach 80tych rodzina Bascunan, która prowadziła w Chile farmę ślimaków z gatunku Helix aspersa odkryła, iż ich śluz wykazuje działanie dermatologiczne. Ręce osób, które pracowały na farmie, miały bardziej miękki naskórek, a przecięcia goiły się na nich szybko, nie zostawiając infekcji, ani blizn.

    Więcej…  
  • Otyłość

    Coraz większa liczba osób zmaga się z nieprawidłową masą ciała. Jak pokazują badania ponad 1/3 Polaków boryka się z nadwagą, a 17% choruje na otyłość *1. Powszechnie uważa się, że w większości przypadków problem można wyeliminować za pomocą zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Tymczasem, podstawowym źródłem problemu jest zakłócenie równowagi energetycznej w organizmie chorego oraz regulacji w spożywaniu pokarmów. Powyższe czynniki nie wynikają z zaniedbań ze strony pacjentów, ale stanowią objawy choroby.

    Więcej…  
  • Odpowiednio dobrany sprzęt rehabilitacyjny

    Każdy przypadek niepełnosprawności jest inny, dlatego rynek obfituje w różnorodne przyrządy i urządzenia rehabilitacyjne, posiadające niezliczoną ilość funkcji. Podczas wybierania sprzętu, który ma nam pomóc w osiągnięciu sprawności lub ułatwić codzienne funkcjonowanie należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

    Pierwszym i kluczowym czynnikiem, determinującym wybór sprzętu rehabilitacyjnego jest jego przyszły użytkownik.

    Więcej…  
  • Jak wybielić zęby

    Przebarwienia na zębach przybierają na sile wraz z wiekiem, ale również na skutek naszych złych nawyków. Podpowiadamy, co robić, aby zachować biały uśmiech na dłużej.

    Nie wszystko wybielisz

    Nasz kolor zębów zależy nie tylko od nawyków, ale również genów. To jaki kolor będzie miała zębina odpowiedzialna za odcień zęba, to kwestia genetyki. Wtedy sprawdzą się tylko profesjonalne metody stosowane u dentysty. Co ważne, wybieleniu nie podlegają licówki, wypełnienia, korony oraz mosty. Weź to pod uwagę, że wszystkie te obszary mogą się wyróżniać spośród reszty wybielonych zębów.

    Więcej…  
  • Kurza ślepota nazywana ślepotą zmierzchową

    Ślepota zmierzchowa, potocznie określana „kurzą ślepotą”, objawia się słabszym widzeniem po zmroku. Schorzenie może być niezmiernie uciążliwe w trakcie wykonywania codziennych obowiązków, np. podczas prowadzenia samochodu, a jego skutki – niebezpieczne nie tylko dla nas samych. Jak radzić sobie z tą przypadłością – tłumaczy dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    Dlaczego „kurza”?

    Potoczna nazwa schorzenia nawiązuje do kury, która właśnie po zmroku przestaje widzieć.

    Więcej…  
  • Nazwy mogą uratować Ci życie

    • CRP, CA 19-9 czy GGTP to skróty, których niestety nie znamy, a mogą uratować życie.
    • Warto o nich pamiętać w trakcie wykonywania badań profilaktycznych.
    • Wczesne wykrycie problemu ma kluczowe znaczenie w powrocie do zdrowia.

    Mnogość terminów medycznych i specjalistycznych, z którymi spotykamy się u lekarza, może przyprawić o zawrót głowy. Zwłaszcza jeżeli z niektórymi z nich stykamy się po raz pierwszy.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zapalenie trzustki

Zapalenie trzustki może mieć charakter ostry lub przewlekły. Występuje z reguły po 40 roku życia. Jej podstawowym objawem jest dotkliwy, przeszywający ból w górnej części brzucha, który utrzymuje się kilka dni.

Więcej…

Zapaść krążeniowa

Zapaść krążeniowa jest to ostra niewydolność krążenia prowadząca do znacznego obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia jej dopływu do mózgu, mogących doprowadzić do zgonu.

Więcej…

Zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych

Zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych – to ostra infekcja układu nerwowego spowodowana przez wirusy, bakterie, pasożyty lub grzyby.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie