header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Potrawy z dyni

Dynia makaronowa

Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie.

Dynia jest niemalże synonimem jesieni. Pod względem kulinarnym złocista pora roku to przede wszystkim czas aromatycznych, gęstych zup, zapiekanek i ciast przygotowanych właśnie na bazie tego pomarańczowego warzywa. Nie każdy wie jednak, że pod hasłem „dynia” kryje się w istocie blisko 20 różnych gatunków, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale i smakiem oraz fakturą. Jakie przysmaki możemy wyczarować z każdego z nich?

Pysznie smakują, są pożywne, wszechstronne, a na dodatek pięknie udekorują jesienią dom, wprowadzając nutę optymistycznych barw na przekór pochmurnej pogodzie. Nawet jeśli jeszcze nie doceniliśmy zalet dyni, teraz jest na to wprost idealna pora.

Nie taka zwyczajna

Myśląc o dyni zazwyczaj przed oczami mamy właśnie jej najpopularniejszą odmianę – zwyczajną. To właśnie ją najczęściej można dostrzec w marketach. Ze względu na okazałe rozmiary dynia zwyczajna z powodzeniem może posłużyć za główny składnik nawet kilku oddzielnych dań. Z jej miąższu przygotujemy zarówno aksamitną zupę kremową, jak również delikatne placki w przepięknym kolorze, smażone na wzór ziemniaczanych. Pozostałą część można przeznaczyć na upieczenie muffinek i ciasta dyniowego, przypominającego w smaku i fakturze znane wszystkim ciasto marchewkowe. Jeśli mimo wytężonej pracy w kuchni dynia wciąż nie została zjedzona w całości, resztę możemy zamknąć w słoiczkach pod postacią dżemu z nutą pomarańczy lub zamarynować w occie z dodatkiem goździków, cynamonu i anyżu.

Podłużna piżmowa

Wśród dyni znaleźć można gatunki, które odznaczają się niewątpliwie interesującym smakiem. Należy do nich dynia piżmowa, której miąższ jest dość słodki, o lekko orzechowym aromacie. Tym, co kusi kucharzy, jest także dość cienka skórka, co znacznie ułatwia gotowanie. Dzięki mniejszym rozmiarom dynia piżmowa doskonale nadaje się do podania w wersji zapiekanej, z farszem mięsno-warzywnym. – Jak większość zapieczonych w piekarniku warzyw, także dynia nabierze szczególnego smaku dzięki wiórkom sera żółtego, które dodać można zarówno do nadzienia, jak i posypać nimi całe danie po wyjęciu z pieca. Słodycz dyni doskonale uzupełni lekko pikantny w smaku ser morski – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Warto pamiętać, że dynię można dodać także do dań jednogarnkowych, takich jak risotto i kaszotto.

Niewielka hokkaido

Jest to zdecydowanie jedna z mniejszych przedstawicielek dyniowatych, gdyż cechuje się wagą do ok. 3 kg. Dlatego też warto wybrać właśnie ten gatunek, gdy dopiero zamierzamy sprawdzić kulinarne możliwości tego warzywa. Dyni tej nie obiera się, dzięki czemu nie rozpada się ona w czasie gotowania. Jej kawałki warto dodać do dań, takich jak leczo czy gulasz, ponieważ będziemy mieć pewność, że nie „wtopią” się one w potrawę wskutek długiego duszenia na małym ogniu. Ponadto wydrążone warzywo możemy wykorzystać jako oryginalną wazę, w której efektownie będzie prezentować się kremowa zupa.

Wyjątkowa zieleń

Ewenementem w dyniowej rodzinie jest kabocha, zwana również dynią japońską ze względu na bardzo dużą popularność, jaką cieszy się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Jej słodkawy miąższ w smaku przypomina nieco ziemniaka. Filigranowa waga (do 1,5 kg) sprawia, że jej zastosowanie podobne jest do kulinarnego wykorzystania cukinii. Dodatkiem dyni kabocha wzbogaca się między innymi smażone dania z woka, podawane z ryżem lub makaronem. Ciekawostką jest, że w Tajlandii przyrządza się z niej słodkie desery z mleczkiem kokosowym. Dynia kabocha, nawet jeśli nie zagości w naszej kuchni pod postacią potraw, wspaniale prezentować się będzie jako jesienna dekoracja.

Niczym spaghetti

Dynia makaronowa, choć z zewnątrz niepozorna, kryje w swoim wnętrzu prawdziwe zaskoczenie. Po ugotowaniu jej miąższ przypomina bowiem nitki makaronowe, czemu też zawdzięcza swą nazwę. Łagodny smak i bardzo ciekawa struktura sprawiają, że cieszy się bardzo dużą popularnością wśród kucharzy. Jej niespotykany wygląd ciekawie prezentuje się w zestawieniu z sosami, a także jako dodatek do dań głównych. Nitkowy miąższ upieczonej dyni makaronowej doskonale smakuje w klasycznej wersji, z sosem pomidorowym i włoskimi ziołami, jak również z pesto – zarówno tradycyjnym jak i z jarmużu.

 

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem

Składniki:

  • dynia piżmowa
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu, oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a starkowanym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Bank komórek macierzystych

    Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, nasz organizm regeneruje komórki, tkanki i narządy. Pozwolenie Ministra Zdrowia na bankowanie komórek macierzystych, które pobrano z tkanki tłuszczowej, uzyskał pierwszy szpital w Polsce. Dzięki umieszczeniu ich w parach ciekłego azotu (-196 st.C.) mogą być wykorzystane w przyszłości.

    Komórki macierzyste regenerują organizm.

    Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, zdolność do częściowej odnowy, mają narządy (wątroba, nerki, trzustka, płuca), naczynia, nerwy, mięśnie czy kości.

    Więcej…  
  • Niewidzialny nos

    Dobra jakość widzenia to komfort, o który powinniśmy szczególnie zabiegać – wzrok jest jednym z najważniejszych zmysłów człowieka, a ponad 80% informacji docierających do nas z otoczenia to właśnie bodźce wzrokowe. Aby ich percepcja nie wprowadzała nas w ciągłe zdezorientowanie, ludzie oko „nie zauważa” wszystkiego. O tym co pomijamy i dlaczego – opowiada Małgorzata Leszczyńska, optyk i optometrysta oraz ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    Niewidzialny nos

    Jak często, nie patrząc w lustro, zauważasz swój nos? Prawdopodobnie… nigdy. Dlaczego, skoro znajduje się tuż przed naszymi oczami?

    Więcej…  
  • Bolące nogi

    Pamiętasz dzień, kiedy ostatni raz bolały Cię nogi? Było gorące, letnie popołudnie, wyszłaś z pracy i udałaś się na długi spacer. Po powrocie do domu poczułaś ból i zauważyłaś opuchnięcie nóg. Machnęłaś jednak na to ręką i założyłaś, że powodem dyskomfortu są po prostu wysokie temperatury. Popełniłaś jednak dwa podstawowe błędy – czy wiesz jakie?

    Czy to na pewno ból nóg?                                                            

    Odpowiedź na powyższe pytanie dla każdej z nas wydaje się oczywista. „Tak, bolą mnie nogi, odczuwam dyskomfort i coraz częściej zauważam opuchliznę po całym dniu pracy i realizacji obowiązków oraz pasji”.

    Więcej…  
  • Zmęczenie, starzenie się, a może jednak choroba?

    Rusza nowa kampania edukacyjna dedykowana chorobom krwi i szpiku, w tym nowotworom hematologicznym. Jak często złe samopoczucie zdarza nam się tłumaczyć zmęczeniem, przeziębieniem czy starzeniem się? Tempo życia i ilość obowiązków niejednokrotnie sprawiają, że ignorujemy pierwsze objawy choroby, przypisując je chwilowemu spadkowi formy czy wiekowi. Niespecyficzne objawy chorób krwi – zmęczenie, utrata masy ciała, nocne poty, gorączka – bywają szczególnie mylące.

    Więcej…  
  • Marokański zabieg Hammam

    Marokański zabieg Hammam, który pielęgnuje i oczyszcza, możemy wykonać sami w domu. Masaż rękawicą z ziarnistej tkaniny i czarnym mydłem, złuszcza naskórek, wygładza ciało i pobudza krążenie. Dzięki bogatej w minerały glince, skóra będzie odżywiona i ujędrniona. Zastosowany na koniec olej arganowy nawilży skórę, poprawi jej elastyczność i złagodzi podrażnienia.

    Rytuał Hammam, z którego od wieków korzystają Marokańczycy, odnawia nie tylko ciało, ale i umysł. Do jego wykonania potrzebne są następujące produkty:

    Więcej…  
  • Targi Seniora w Krakowie

    Zapraszamy na II Targi Seniora, które odbędą się w dniach od 5 do 6 października 2018 r. w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków przy ul. Galicyjskiej 9 w Krakowie - najnowocześniejszym centrum targowo-konferencyjnym w Polsce.
    Ze względu na duże zainteresowanie po pierwszej edycji, postanowiliśmy poszerzyć dotychczasowy program o nowe wydarzenia. Planujemy, że w tegorocznym spotkaniu weźmie udział od 4 do 5 tys. osób (zarówno seniorów jak i ich rodzin) oraz ponad 100 wystawców.

    Więcej…  
  • Pajączki na nogach

    Dla większości kobiet pajączki, czyli widoczne pod skórą rozszerzone naczynia włosowate, to przede wszystkim problem natury estetycznej. Temat powraca zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kiedy możemy zrezygnować z ciepłych ubrań, cieszyć się wyższymi temperaturami i rozpocząć planowanie wyjazdów wakacyjnych. Należy jednak pamiętać, że pajączki mają przede wszystkim związek ze zdrowiem – to sygnał, że naczynia krwionośne nie działają prawidłowo.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zamienniki Viagry – pompki próżniowe

Jest to dosyć skuteczna metoda wspomagania leczenia impotencji. Urządzenie składa się z cylindra, pompki oraz pierścieni zaciskających.

Więcej…

Zamienniki Viagry – MUSE (docewkowy system leczący zaburzenia wzwodu)

Metoda MUSE polega na tym, że substancja (prostaglandyna E1) jest wprowadzana bezpośrednio do cewki moczowej za pomocą specjalnego aplikatora.

Więcej…

Zamienniki Viagry – zastrzyki

Jest to metoda inwazyjna z użyciem środków farmakologicznych przypisanych przez urologa. Pacjent samodzielnie wstrzykuje lek przed stosunkiem (maksymalnie 20 minut wcześniej) za pomocą specjalnego pena.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie