header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Potrawy z dyni

Dynia makaronowa

Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie.

Dynia jest niemalże synonimem jesieni. Pod względem kulinarnym złocista pora roku to przede wszystkim czas aromatycznych, gęstych zup, zapiekanek i ciast przygotowanych właśnie na bazie tego pomarańczowego warzywa. Nie każdy wie jednak, że pod hasłem „dynia” kryje się w istocie blisko 20 różnych gatunków, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale i smakiem oraz fakturą. Jakie przysmaki możemy wyczarować z każdego z nich?

Pysznie smakują, są pożywne, wszechstronne, a na dodatek pięknie udekorują jesienią dom, wprowadzając nutę optymistycznych barw na przekór pochmurnej pogodzie. Nawet jeśli jeszcze nie doceniliśmy zalet dyni, teraz jest na to wprost idealna pora.

Nie taka zwyczajna

Myśląc o dyni zazwyczaj przed oczami mamy właśnie jej najpopularniejszą odmianę – zwyczajną. To właśnie ją najczęściej można dostrzec w marketach. Ze względu na okazałe rozmiary dynia zwyczajna z powodzeniem może posłużyć za główny składnik nawet kilku oddzielnych dań. Z jej miąższu przygotujemy zarówno aksamitną zupę kremową, jak również delikatne placki w przepięknym kolorze, smażone na wzór ziemniaczanych. Pozostałą część można przeznaczyć na upieczenie muffinek i ciasta dyniowego, przypominającego w smaku i fakturze znane wszystkim ciasto marchewkowe. Jeśli mimo wytężonej pracy w kuchni dynia wciąż nie została zjedzona w całości, resztę możemy zamknąć w słoiczkach pod postacią dżemu z nutą pomarańczy lub zamarynować w occie z dodatkiem goździków, cynamonu i anyżu.

Podłużna piżmowa

Wśród dyni znaleźć można gatunki, które odznaczają się niewątpliwie interesującym smakiem. Należy do nich dynia piżmowa, której miąższ jest dość słodki, o lekko orzechowym aromacie. Tym, co kusi kucharzy, jest także dość cienka skórka, co znacznie ułatwia gotowanie. Dzięki mniejszym rozmiarom dynia piżmowa doskonale nadaje się do podania w wersji zapiekanej, z farszem mięsno-warzywnym. – Jak większość zapieczonych w piekarniku warzyw, także dynia nabierze szczególnego smaku dzięki wiórkom sera żółtego, które dodać można zarówno do nadzienia, jak i posypać nimi całe danie po wyjęciu z pieca. Słodycz dyni doskonale uzupełni lekko pikantny w smaku ser morski – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Warto pamiętać, że dynię można dodać także do dań jednogarnkowych, takich jak risotto i kaszotto.

Niewielka hokkaido

Jest to zdecydowanie jedna z mniejszych przedstawicielek dyniowatych, gdyż cechuje się wagą do ok. 3 kg. Dlatego też warto wybrać właśnie ten gatunek, gdy dopiero zamierzamy sprawdzić kulinarne możliwości tego warzywa. Dyni tej nie obiera się, dzięki czemu nie rozpada się ona w czasie gotowania. Jej kawałki warto dodać do dań, takich jak leczo czy gulasz, ponieważ będziemy mieć pewność, że nie „wtopią” się one w potrawę wskutek długiego duszenia na małym ogniu. Ponadto wydrążone warzywo możemy wykorzystać jako oryginalną wazę, w której efektownie będzie prezentować się kremowa zupa.

Wyjątkowa zieleń

Ewenementem w dyniowej rodzinie jest kabocha, zwana również dynią japońską ze względu na bardzo dużą popularność, jaką cieszy się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Jej słodkawy miąższ w smaku przypomina nieco ziemniaka. Filigranowa waga (do 1,5 kg) sprawia, że jej zastosowanie podobne jest do kulinarnego wykorzystania cukinii. Dodatkiem dyni kabocha wzbogaca się między innymi smażone dania z woka, podawane z ryżem lub makaronem. Ciekawostką jest, że w Tajlandii przyrządza się z niej słodkie desery z mleczkiem kokosowym. Dynia kabocha, nawet jeśli nie zagości w naszej kuchni pod postacią potraw, wspaniale prezentować się będzie jako jesienna dekoracja.

Niczym spaghetti

Dynia makaronowa, choć z zewnątrz niepozorna, kryje w swoim wnętrzu prawdziwe zaskoczenie. Po ugotowaniu jej miąższ przypomina bowiem nitki makaronowe, czemu też zawdzięcza swą nazwę. Łagodny smak i bardzo ciekawa struktura sprawiają, że cieszy się bardzo dużą popularnością wśród kucharzy. Jej niespotykany wygląd ciekawie prezentuje się w zestawieniu z sosami, a także jako dodatek do dań głównych. Nitkowy miąższ upieczonej dyni makaronowej doskonale smakuje w klasycznej wersji, z sosem pomidorowym i włoskimi ziołami, jak również z pesto – zarówno tradycyjnym jak i z jarmużu.

 

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem

Składniki:

  • dynia piżmowa
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu, oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a starkowanym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Cukrzyca - codzienne życie

    Dorota ZozulinskaCukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, którą Światowa Organizacja Zdrowia uznała za epidemię XXI wieku. W Polsce obecnie cierpi na nią ok. 3 mln Polaków, ale liczba chorych stale rośnie, co ma związek m.in. ze starzeniem się społeczeństwa.
    Pomimo rosnącej skali problemu, polscy pacjenci wciąż nie mają dostępu do najlepszych opcji terapeutycznych, które są standardem opieki diabetologicznej na świecie.

    Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się hiperglikemią, czyli wysokim stężeniem glukozy we krwi.

    Więcej…  
  • Cukrzyca cichy wróg

    Pracujesz na siedząco, odpoczywasz w bezruchu, jesz zbyt dużo i nieregularnie, nie unikasz niezdrowych potraw, słodyczy? Lekarze z Centrów Medycznych Medyceusz w Łodzi przestrzegają: to prosta droga do cukrzycy, choroby, która jest trudna do rozpoznania i zwykle przez wiele lat rozwija się bezobjawowo. Nie dokucza, nie boli, ale po cichu niszczy organizm.

    Cukrzycę typu 2 nazywa się epidemią XXI wieku – to jedna z najgroźniejszych i najczęstszych chorób cywilizacyjnych. W Polsce cierpi na nią około 3 mln osób, na świecie ponad 400 mln.

    Więcej…  
  • Ogólnopolski Dzień Seniora 14 listopada 2018

    Aktywność fizyczna najlepszym lekiem na problemy zdrowotne w każdym wieku. W 2050 roku w Polsce liczba osób w wieku 65+ wzrośnie do blisko 12 milionów. Choć długość życia rośnie, nie podnosi się jego jakość, a jedną z przyczyn jest brak aktywności fizycznej wśród seniorów. Bezruch obniża ich sprawność fizyczną oraz zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych chorób sercowo-naczyniowych, które są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce.  

    W zdrowym ciele zdrowy ruch

    Więcej…  
  • Cukrzyca cicha epidemia

    Anna SliwinskaAnna Śliwińska:

    „Największym problemem w walce z cichą epidemią cukrzycy jest… cisza”

    Nawet kilkaset tysięcy osób w Polce nie wie, że choruje na cukrzycę. Gros z 3 milionów pacjentów, którzy mają postawioną diagnozę, nie leczy się zgodnie z zaleceniami. Wielkim wyzwaniem pozostaje dostęp do optymalnej terapii i opieki, zwłaszcza osób z cukrzycą typu 2 oraz tych, które nie przekroczyły 75. roku życia i nie mogą liczyć na choćby część darmowych leków.

    Więcej…  
  • Marokański zabieg Hammam

    Do wykonania marokańskiego zabiegu pielęgnacyjnego Hammam, który odnawia nie tylko ciało, ale i umysł, niezbędne jest czarne mydło (oczyszcza), glinka (odżywia), jak i olej arganowy (nawilża). Dzięki żelowi pod prysznic, który zawiera te 3 składniki, możemy skorzystać z zalet zabiegu, we własnej łazience.

    Na czym polega zabieg Hammam?

    Słowo „Hammam” oznacza publiczną łaźnię, która pełni w Maroku ważną rolę. Mieszkańcy tego kraju, od wieków, poddają się w niej zabiegowi pielęgnacyjnemu, który odnawia nie tylko ciało, ale i umysł. Polega na oczyszczeniu, złuszczeniu, odżywieniu i nawilżeniu skóry.

    Więcej…  
  • Ból w szyi, plecach, krzyżu

    Wstając rano z łóżka, podnosząc ciężką torbę czy myjąc głowę w umywalce, nagle czujesz chrupnięcie i dosłownie zgina Cię w pół. Przyszywający ból nie pozwala swobodnie się wyprostować. Znasz to? Przeczytaj wskazówki dr n. med. Joanny Stodolnej-Tukendorf z FootMedica, która podpowiada, co robić, gdy zazgrzyta Ci
    w kręgosłupie.

    „Najczęściej ból występuje w szyi, plecach, krzyżu. Bywa również, że ból pojawia się w częściach odległych od kręgosłupa. Jest to tzw. ból promieniujący lub rzutowany. Pacjenci skarżą się na bolesność w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, pośladku, udzie, łydce.

    Więcej…  
  • Piękny uśmiech

    Monika StachowiczChcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty!

    Nasi praprzodkowie mieli mocne i silne zęby, nie tylko dlatego, że rozszarpywali nimi mięso, ale również częściej niż współczesny człowiek żywili się… roślinami i warzywami. Im bardziej zielone i chrupiące, tym zdrowsze dla zębów! Oto kilka przykładów.

    Jarmuż

    Jeśli chcesz rzadziej odwiedzać dentystę, postaw na zielone warzywa liściaste w diecie np. jarmuż. To jedno z najbardziej hipsterskich warzyw to obok szpinaku znakomite roślinne źródło m.in. kwasu foliowego i wapnia.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów- występuje z reguły po 40 roku życia. W jej wyniku dochodzi do niszczenia chrząstki stawowej i przebudowy tkanki kostnej. Obejmuje od jednego do kilku stawów.

Więcej…

Osteoporoza choroba kości

Osteoporoza – jest to choroba kości, charakteryzująca się obniżeniem masy tkanki kostnej oraz zmianami w ich strukturze, prowadzącymi do zwiększonej podatności na złamania.

Więcej…

Choroba uchyłkowa

Choroba uchyłkowa polega na występowaniu w przewodzie pokarmowym nieprawidłowych, charakterystycznych zagłębień (uchyłków).

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie