Desery z wiśniami

Bezy z kremem i wisniami

Mimo tego, że to jeszcze nie sezon na nasze ulubione owoce, to i tak możemy przygotować pyszne ciastka i desery, na przykład z wykorzystaniem wiśni.

Wystarczy użyć tych ze słoika. Pamiętajmy jedynie, aby wybierać produkty, które nie zawierają konserwantów. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy, które pozwolą nam już teraz cieszyć się wspaniałym, słodkim smakiem wiśni.

Bezy, kremy z mascarpone czy czekolady doskonale komponują się z wiśniami. Te małe, niepozorne owoce są bogatym źródłem wielu witamin, takich jak: C, K, B1, B2 oraz kwasu foliowego, potasu, miedzi i żelaza. Warto więc na stałe włączyć je do swojego menu. Poniżej znajdziecie trzy przepisy na pyszne desery, które są bogate w te owoce.

Bezy z kremem i wiśniami

Przygotowanie bezy jest nie lada wyzwaniem. Delikatnie chrupiący wierzch powinien iść w parze z lekko ciągnącym, puszystym środkiem. Warto pamiętać, że mimo iż nie jest to najłatwiejszy deser, jego smak wynagrodzi wszystkie starania.

Składniki:

Beza

  • 4 białka dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka octu winnego

Krem

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • Wiśnie drylowane marki Sandra
  • Borówki amerykańskie
  • Listki mięty

Przygotowanie:

Ubijamy białka na pianę. Powoli, po łyżce dodajemy cukier i miksujemy dokładnie przez 30 sekund przed dodaniem kolejnej łyżki cukru. Kiedy wsypiemy już całość miksujemy jeszcze przez 3 minuty. Białek jajek nie da się „przebić”, więc możemy to robić do momentu, aż będziemy mieli pewność, że cukier się rozpuścił. Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez minutę. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka o średnicy 8 cm. Wypełniamy je ubitymi białkami. Robimy to kilkoma ruchami, aby piana nie opadła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C, a po 2 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 70 – 80 minut. Beza może być lekko zarumieniona, trochę popękana, ale na wierzchu powinna być sucha i chrupka. W celu przygotowania kremu ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i delikatnie łączymy z serkiem mascarpone. Krem nakładamy na wystudzone bezy i dekorujemy owocami oraz miętą.

Mus z białej czekolady i wiśni

Nie od dziś wiadomo, że czekolada i wiśnie to doskonałe połączenie. Dodatkowo oba te produkty zaliczane są do afrodyzjaków.

Składniki:

  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 200 g serka mascarpone
  • Kilka kostek czekolady mlecznej
  • Płatki migdałów
  • Wiśnie drylowane marki Sandra

Przygotowanie:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Do szklanek nakładamy mus, dodajemy wiśnie i posypujemy płatkami migdałów oraz ścieramy wiórki mlecznej czekolady.

Jogurtowe lody

Idealne na ochłodę w cieplejsze dni. Dodatkowo, lody wykonane samodzielnie będą wolne od sztucznych barwników, cukru oraz innych dodatków.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g jogurtu greckiego
  • Wiśnie drylowane marki Sandra
  • Opcjonalnie łyżka płynnego miodu

Przygotowanie:

Wiśnie blendujemy na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy na sztywno i powoli łączymy z jogurtem. Jeśli masa jest dla nas za mało słodka dodajemy miód. Foremki do lodów wypełniamy na przemian warstwą zblendowanych wiśni oraz masą jogurtową. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.

Smacznego!