Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego.
Niestety większość z nas sięga wtedy po najpopularniejsze słodkie przekąski, które w swoim składzie mają przede wszystkim cukier, przez co ich nadmiar może powodować różne powikłania zdrowotne. Najwyższa pora zmienić przyzwyczajenia i spróbować naturalnego, ale słodkiego przysmaku, czyli kremu sezamowego!
Pasta tahini przygotowywana jest z uprażonych nasion sezamu, które są skarbnicą wapnia, a także bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz fitosteroli, czyli substancji, które dbają o prawidłową pracę serca. W polskiej kuchni orientalny krem sezamowy nie jest jeszcze bardzo popularny, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów na jego wykorzystanie.
Naleśniki z tahiną
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 0,5 szklanki oleju
- ¾ szklanki mąki
- 3 łyżeczki cukru
- Szczypta soli
- Tahina marki Jasmeen
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich
Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj jajka, mleko, mąkę, wodę gazowaną, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Następnie usmaż cienkie naleśniki. Przed podaniem posmaruj tahiną, posyp orzechami i złóż w trójkąty
Tahina jako dip
- Wafle ryżowe
- Ulubione owoce
- Tahina marki Jasmeen
- Miód
W miseczce wymieszaj krem sezamowy z odrobiną miodu. Połamane wafle ryżowe lub umyte i pokrojone owoce „zamaczaj” w przygotowanym dipie.
Sezamowe muffiny
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 gram masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek pasty Tahina marki Jasmeen
- Sypki sezam do ozdoby
Masło i cukier utrzyj mikserem na gładką masę, w trakcie miksowania dodawaj pojedynczo jajka. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wkładaj po jednej łyżce do foremek na muffiny, następnie połóż łyżeczkę pasty sezamowej i przykryj kolejną łyżką ciasta. Na koniec posyp ziarnami sezamu. Piecz około 25 min w temperaturze 160 stopni.
Tarta z owocami
- 3 banany
- 250 gram herbatników
- 50 gram miękkiego masła
- 1 opakowanie pasty Tahina marki Jasmeen
Rozdrobnij herbatniki i połącz z masłem. Przygotowane ciasto przełóż do formy na tartę ( ok. 24 Ø), dokładnie dociskając. Schowaj do lodówki na 4 godziny. Następnie posmaruj pastą sezamową i ułóż pokrojone w plasterki banany.
Tahina w roli głównej
- 200 gram Tahiny marki Jasmeen
- 4 łyżki miodu
- Ziarna słonecznika do ozdoby
Ucieraj tahinę z miodem do całkowitego połączenia. Jeśli otrzymana chałwa będzie za mało słodka dodaj trochę miodu. Następnie przełóż do pojemnika, posyp ziarnami słonecznika i schowaj do lodówki. Po kilku godzinach chałwa będzie gotowa.
Smacznego !
Majówka to idealny czas na odpoczynek połączony ze spotkaniami towarzyskimi lub piknikami rodzinnymi. Spędzanie czasu na powietrzu utrudnia jednak przygotowywanie tradycyjnych potraw, dlatego warto pomyśleć o finger foods, czyli sycących i smacznych przekąskach, które je się za pomocą rąk. Ich przyrządzenie jest proste i nie zajmuje wiele czasu, więc można zabrać ze sobą wszystkie składniki i zrobić je na miejscu.
Zapewne dobrze wiesz, jak przygotować tradycyjne koreczki albo mini wrapy z kurczakiem, dlatego warto, abyś do swojego majówkowego menu wprowadził coś nowego, na przykład smaki orientu. Koniecznie wypróbuj je podczas tegorocznych pikników!
Mini kanapeczki – wybór smaków
- 3 bagietki
- Pasta Baba Ghanoush marki Jasmeen
- Musabaha marki Jasmeen
- Sezamella czekoladowa lub waniliowa marki Jasmeen
Przed wyjściem pasty przełóż do plastikowych pojemników. Dzięki temu podczas pikniku każdy będzie mógł „zamoczyć” w wybranym przez siebie smaku kromki bagietki.
Pieczone warzywa z dipem
- 2 cukinie
- 4 ziemniaki
- 2 papryki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- Szczypta majeranku, sól i pieprz do smaku
- Pasta harissa marki Jasmeen
Przed wyjściem na piknik pokrój warzywa w plasterki, zaś cebulę posiekaj w pióra. W misce połącz oliwę z przyprawami, następnie dodaj warzywa i wymieszaj. Wszystko rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 min. Gotowe warzywa przełóż do pojemnika. Zabierz także dip, np. ostrą pastę harissa, z którą podasz warzywa.
Słodkie koreczki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 0,5 szklanki oleju
- ¾ szklanki mąki
- 3 łyżeczki cukru
- Szczypta soli
- Sezamella czekoladowa marki Jasmeen
Przygotuj ciasto naleśnikowe- zmiksuj jajka, mleko, mąkę, wodę gazowaną, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Następnie usmaż cienkie naleśniki. Gdy wystygną wysmaruj każdy czekoladową Sezamellą i złóż w trójkąty. Przed wyjściem poukładaj naleśniki w pojemniku i zabierz na piknik. W ten sposób każdy może sobie wziąć swojego i rozkoszować się jego smakiem.
Smacznego !