header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Przepis na pizzę neopolitańską

pizza neapolitanska

Naokoło pizzy – rodzaje, smaki i techniki przygotowania

Jeśli należymy do grona wielkich miłośników zapiekanego w piecu wytrawnego ciasta z dodatkami, poznając różne rodzaje pizzy będziemy mogli poszerzyć swój kulinarny repertuar. Choć na co dzień posługujemy się tylko jednym, ogólnym określeniem tego wywodzącego się z kuchni włoskiej przysmaku, tak naprawdę rozróżnia się nawet kilkanaście jego odmian. Jak się okazuje, kultowa Margherita to zaledwie wierzchołek smakowej góry lodowej.

Pizza to danie, które z zasady nie może się nie udać. Nawet wtedy, kiedy dalekie jest od ideału, smakuje wyśmienicie, dzięki połączeniu najpyszniejszych składników – świeżych pomidorów, bazylii, wędlin i oczywiście sera. Słowo „pizza” liczy sobie już ponad 1000 lat. Bogata historia znajduje swoje odzwierciedlenie w mnogości receptur, które, choć zbliżone są do siebie, zapewniają zupełnie odmienne wrażenia smakowe.

Włoskie trio

Kuchnia włoska przybiera różne oblicza w zależności od regionu. Również pizza nie umyka tej zasadzie, dlatego też rozróżnić możemy trzy najważniejsze rodzaje pizzy, zawdzięczające swój smak regionalnym składnikom i tradycjom kulinarnym. Na podium znajduje się pizza napoletana wywodząca się ze słonecznego Neapolu. Do najważniejszych składników należą pomidory San Marzano, tradycyjnie uprawiane w wulkanicznej glebie u podnóża Wezuwiusza, oraz oryginalna mozzarella z mleka bawolic. Jej cechą charakterystyczną jest mocno zarumienione ciasto o chrupiących brzegach. Pizza tego typu powinna być wypiekana jedynie w opalanych drewnem piecach. Inną odmianą regionalną jest sfincione, czyli pizza sycylijska, cechująca się grubym spodem. W odróżnieniu od większości rodzajów jest ona przygotowana w prostokątnej blaszce. Nie można pominąć również wywodzącej się ze stolicy pizzy rzymskiej, którą najczęściej mamy na myśli wspominając o tym włoskim rarytasie. Cienkie, średnio wypieczone ciasto oraz szereg ulubionych składników to najbardziej kultowe oblicze pizzy, rozpropagowane na całym świecie.

Rossa o bianca

Z perspektywy składników natomiast, najważniejszym sposobem rozróżniania gatunków pizzy jest jej… kolor. To rozróżnienie w menu często wprawia w konsternację, szczególnie jeśli nie wyobrażamy sobie pizzy bez sosu pomidorowego. Pizza rossa nie skrywa większych tajemnic, ponieważ jest to najbardziej klasyczna z propozycji, bazująca na cieście z dodatkiem aromatycznego sosu ze świeżych pomidorów. Pizza bianca – „biała” – polewana jest jedynie oliwą, na której następnie układane są składniki. Najpopularniejszą jej odmianą jest quattro fromaggi. Opcjonalnie można wykorzystać jasny sos śmietanowy, który wyśmienicie smakuje z grzybami i świeżymi ziołami.

Nieznane oblicze

Na tym jednak nie koniec. Istnieją bowiem rodzaje pizzy, których na pierwszy rzut oka wcale nie zaliczylibyśmy do tego grona. Wśród osobliwych odmian najbardziej rozpoznawalna jest pizza calzone, przygotowana w formie dużego pieroga z nadzieniem. Pizza marchigiana natomiast zupełnie pizzy nie przypomina. Większość osób, całkiem słusznie, nazwałaby ją zapewne zwyczajną babką. Jest to bowiem pieczone w wysokiej formie wytrawne ciasto drożdżowe, które nadziewa się serem. Warta uwagi jest także pizza ziti, będąca ziszczeniem marzeń miłośników włoskiej pasty. Podstawowym dodatkiem w tym przypadku jest bowiem makaron przypominający kształtem penne, lecz o ściętych na prosto krańcach. A jak wygląda pizza polska? Oczywiście obfituje w dodatki, które z ojczyzną Michała Anioła mają niewiele wspólnego. I tak, polskie receptury na pizzę zawierają rodzime wędliny, ogórki kiszone oraz regionalne sery, które wyjątkowo apetycznie komponują się z chrupiącym i świeżo wypieczonym ciastem drożdżowym. – Najczęściej spotykanym w przypadku polskich odmian pizzy dodatkiem jest ser żółty, który możemy układać na cieście zarówno w plastrach, jak i po wcześniejszym utarciu. Gatunki typu holenderskiego, dzięki nieco łagodniejszej nucie smakowej, doskonale połączą się z aromatem pomidorów, szynki parmeńskiej i świeżych ziół

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Skierowanie na biopsję

    Rozmowa z doktorem Januszem Kopczyńskim, histopatologiem z Centrów Medycznych Medyceusz w Łodzi. Mamy coraz doskonalsze metody diagnostyki obrazowej, czyli zaglądania do wnętrza naszego ciała, możemy właściwie z niewiarygodną precyzją zajrzeć wszędzie. Ale w przypadku stwierdzenia jakichś zmian, o tym, czy są one groźne, czy nie nadal decyduje biopsja, czyli pobranie próbki tkanki do badania pod mikroskopem.

    Więcej…  
  • Właściwe leczenie cukrzycy

    Polskie Stowarzyszenie Diabetyków: Polaków nie stać na właściwe leczenie cukrzycy. W trakcie debaty zainicjowanej przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków pt. „Leczenie cukrzycy w Polsce 2019: stan rzeczywisty, realne koszty, bariery i szanse”, która odbyła się 20 lutego 2019 roku w Warszawie, zaprezentowano wyniki ankiety przeprowadzonej na grupie 733 diabetyków z cukrzycą typu 1 i 2. Ponad połowa ankietowanych stwierdziła, że miesięczne wydatki związane z cukrzycą stanowią ponad 10% ich budżetu domowego.

    Więcej…  
  • Zawał serca

    Przemyslaw MitkowskiKomentarz Prof. Przemysława Mitkowskiego z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Publikowane w ostatnim czasie wstępne wyniki leczenia chorych po zawale serca w ramach programu KOS-zawał są niezwykle zachęcające. W ośrodku w Zamościu, który wprowadził Program, zaobserwowano mniejszą o 88% śmiertelność w grupie objętej programem w porównaniu do leczonych poza nim. W Szpitalu Uniwersyteckim w Opolu aż ponad 90% chorych uznało opiekę w ramach KOS-zawał za lepszą lub zdecydowanie lepszą w porównaniu do tej, jaką otrzymali przy poprzednim zawale serca.

    Więcej…  
  • Higiena jamy ustnej u seniorów

    Co dzieje się w twoich ustach, kiedy śpisz? Strach nawet pomyśleć! Ale nie pozwól, aby myśl o szalejących w jamie ustnej bakteriach zakłóciła dobry sen. Jest wiele sposobów, by zachować zęby w zdrowiu, nawet gdy śpisz.

    1. Szczoteczka w ruch przed snem

    Robisz się senny i często zdarza ci się pominąć wieczorne szczotkowanie? To błąd! Kiedy ty słodko śpisz, bakterie wykorzystują ten moment i przez 6 lub nawet 10 godzin mogą namnażać się w całej jamie ustnej. Podczas snu nie mamy możliwości wyszczotkować zębów, ani przepłukać ust wodą, dodatkowo produkowane są mniejsze ilości śliny, która delikatnie oczyszcza zęby z resztek pokarmu i stanowi barierę dla bakterii.

    Więcej…  
  • Witamina E zapotrzebowanie

    Witamina E znana jest przede wszystkim jako witamina życia i młodości. Opóźnia procesy starzenia skóry, ma działanie antyoksydacyjne, a także jest niezwykle istotna w prawidłowym przebiegu ciąży. Okazuje się jednak, że to nie wszystko, a o mnogości zalet witaminy E warto wiedzieć jak najwięcej.

    Witamina E uchodzi za jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, czy substancji, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym oraz szkodliwymi wolnymi rodnikami.

    Więcej…  
  • Zgrzytasz zębami w nocy?

    Zgrzytanie zębami to poważna dolegliwość, która może dotyczyć aż 10 proc. dorosłej populacji. Obolała szczęka, gorsza estetyka i kondycja zębów, ich utrata, chroniczne bóle głowy, niekorzystny wpływ na samopoczucie oraz zdrowie ogólne – to tylko niektóre z grożących konsekwencji. Jak uporać się z problemem?

    Skąd wiedzieć, że cierpisz na bruksizm?

    Bruksizm to dość powszechne zaburzenie pracy stawu skroniowo-żuchwowego, które przejawia się niekontrolowanym zgrzytaniem i zaciskaniem zębów. Występuje zarówno u dorosłych (najczęściej między 25. a 44 r.ż.), jak i dzieci.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Test na depresję

Test na depresję – do samodzielnego wykonania

  1. Niewiele mnie interesuje i mało rzeczy sprawia mi przyjemność
  • Nigdy 0 pkt
  • Od czasu do czasu – 1 pkt
  • Mniej więcej przez 50% czasu – 2 pkt
  • Prawie codziennie – 3 pkt
Więcej…

Chroniczne zmęczenie i senność

W Polsce choruje na cukrzycę trzy miliony osób. Co powinno zaniepokoić i zmobilizować nas do sprawdzenia ryzyka zachorowania? Test do samodzielnego zmierzenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Więcej…

Ból brzucha

Kłujący ból brzucha – w zależności od lokalizacji bólu i jego natężenia może sugerować wystąpienie różnych poważnych chorób; zwłaszcza, jeżeli towarzyszą mu dodatkowe objawy, takie jak gorączka czy wymioty. Co oznacza ból występujący w poniżej opisanych miejscach?

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie