header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Współczesna kuchnia tatarska

Smak polskiego Orientu 01

Smak polskiego Orientu – współczesna kuchnia tatarska z Podlasia

Polska mniejszość tatarska dziś najliczniej zamieszkuje województwo podlaskie, a w szczególności wsie Bohoniki i Kruszyniany. Kultura Tatarów stanowi unikatowy akcent także na kulinarnej mapie Polski. Nietypowe smaki nie bez powodu najczęściej odnaleźć można właśnie w specjałach wywodzących się z Podlasia. Których spośród tradycyjnych dań tatarskich warto zasmakować i w czym tkwi sekret ich oryginalnego i orientalnego aromatu?

Tatarzy wywodzą się z środkowo-wschodniej Azji, a dokładniej z terenów dawnego Imperium Mongolskiego, które w XIII wieku zajmowało obszar około 33 mln km2. Obejmując swym zasięgiem znaczną część Azji Środkowej, obecne Chiny, Syberię, Bliski Wschód oraz historyczną Ruś, państwo mongolskie stało się sąsiadem Królestwa Polskiego. Z czasem wzajemne relacje, pomimo początkowych konfliktów, ustabilizowały się, co spowodowało coraz większy napływ tatarskiej ludności na ziemie polskie, szczególnie w XVII wieku. Obecność ludności tatarskiej na Podlasiu tłumaczy legenda związana z Janem III Sobieskim, który rzekomo, w podziękowaniu za wierną służbę w walkach przeciwko Turkom, obiecał rotmistrzowi Olejewskiemu wieś Bohoniki oraz tereny, które zdoła w ciągu jednego dnia objechać konno. Bliższa prawdzie jest natomiast wersja wskazująca, że podarowane ziemie były rekompensatą za zaległy żołd. Ciekawostką jest fakt, że Tatarzy, mimo że po osiedleniu mogli bez przeszkód żenić się z polskimi kobietami, musieli przyjąć po ślubie ich nazwisko, zrzekając się własnego.

Smak polskiego Orientu 03Tatarskie wariacje pierogowe

Kuchnia tatarska nie obyła by się bez potraw mięsnych. W dawnych czasach to właśnie ono było głównym źródłem energii wśród ludów koczowniczych, jakim niegdyś byli również Tatarzy. Wędrowny tryb życia oraz zamieszkiwanie najróżniejszych rejonów Azji i Europy sprawiły ponadto, że wśród tatarskich specjałów odnaleźć można inspiracje kulinarne z najbardziej egzotycznych krain. Jednym z przysmaków, przypominających z wyglądu i sposobu przyrządzenia chińskie pierożki dim sum, są manty. Gotowane na parze sakiewki z ciasta pszennego to nic innego, jak wschodnia odmiana pierogów z mięsnym nadzieniem. Pomimo wyglądu zbliżonego do gruzińskich chinkali, wewnątrz nich nie znajdziemy dodatkowego bulionu, dzięki czemu sama degustacja jest znacznie mniej problematyczna. Nie jest to jedyne danie mączne, jakie znajdziemy w kuchni tatarskiej. Niezwykle popularne są również czebureki, czyli chrupiące pierogi, usmażone na intensywnie złoty kolor. Najczęściej nadziewane mięsem, występują także w wersji warzywnej, a nawet na słodko. Warto poeksperymentować z nadzieniem, opartym na ulubionych składnikach, takich jak chociażby mięso wołowo-wieprzowe z serem żółtym dopełnionym szczyptą świeżej pietruszki. – Smażone pierogi zyskają na wyrazistości dzięki nietypowemu nadzieniu. W przypadku sera żółtego ciekawym dopełnieniem tatarskiej potrawy może stać się intensywny w smaku ser Nadbiebrzański, będący kwintesencją regionalnych, podlaskich inspiracji – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Wypieki słodko-słone

Kultową potrawą kuchni tatarskiej jest również piekarczewnik. Sycący wypiek składa się z farszu owiniętego ciastem makaronowym, który po zapieczeniu w dużej, okrągłej formie krojony jest na mniejsze kawałki. Podobnie, jak inne tatarskie dania nadziewane, przygotowany jest tak w wersji wytrawnej, z baraniną lub drobiem, jak i w postaci deserowej, z dodatkiem rodzynek, twarogu, jabłek czy bakalii. Miłośnicy słodkości powinni także zwrócić uwagę na oryginalne łakocie, takie jak halwa, nie będąca bynajmniej znaną, turecką chałwą. Tatarski słodycz to gęsta, przypominająca kajmak masa, przyrządzona z masła, miodu i mąki. Na uwagę zasługują także intensywnie słodkie ciasteczka czaki, w polewie miodowo-migdałowej. Kuchni tatarskiej w najlepszym wydaniu zasmakować można oczywiście na Podlasiu, zamieszkanym najliczniej przez ludność tatarską.

Smak polskiego Orientu 02

 

Tatarskie czebureki z farszem mięsno-serowym i sosem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka spirytusu

Składniki na farsz:

  • 700 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Składniki na sos:

  • 300 g serka topionego ze szczypiorkiem MSM Mońki
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Wodę, masło, sól i cukier zagotować w rondelku. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać pozostała mąkę, dodać żółtko jajka (białko zostawić), sól, ostudzoną wodę z mąką oraz spirytus. Zarobić elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie pokroić  cebule w kostkę, podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia i dodać do mięsa. Dodać również pokrojony w kostkę ser żółty, jogurt, posiekaną natkę pietruszki, oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrobić ręką.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i talerzykiem deserowym lub garnkiem podobnych rozmiarów wyciąć krążki (o średnicy około 15 cm). Na każdy krążek nałożyć dużą łyżkę farszu i zlepić pierogi, smarując łączenie białkiem jajka. Dla wzmocnienia brzegów można widelcem powtórzyć zlepianie.

Tak przygotowane pierogi usmażyć na patelni na średnio rozgrzanym oleju (optymalna głębokość oleju w patelni to ok. 1 cm) z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie, żeby mięso nie pozostało surowe.

Składniki na sos dokładnie wymierzać w miseczce. Czebureki podawać z zimnym sosem serowo-jogurtowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Przeciwwskazania pójścia do dentysty

    Masz zaplanowaną wizytę u dentysty, a na miejscu okazuje się, że nie możesz przystąpić do zabiegu? To możliwe! Dowiedz się, w jakiej sytuacji lepiej wizytę przełożyć lub poinformować o swoim stanie stomatologa.

    Menstruacja

    Termin usunięcia zęba ustalony w oparciu o cykl miesiączkowy? To całkiem rozsądny pomysł. Mimo że ekstrakcje zębów są na ogół w pełni bezpiecznymi procedurami, to warto zachować środki ostrożności, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych powikłań.

    Przykładowo, eksperci doradzają, by podczas miesiączki unikać zabiegów chirurgicznych np. ekstrakcji zębów mądrości (tzw. dłutowanie),

    Więcej…  
  • Długotrwała diagnostyka

    Adam SokalKiedy diagnoza wymaga czasu – monitorowanie EKG w złożonych przypadkach arytmii.

    Dlaczego niektóre arytmie wymagają długotrwałej diagnostyki, jakie badania i metody można zaoferować pacjentom ze złożonymi zaburzeniami rytmu serca i co nowego w polskich badaniach klinicznych – mówi dr hab. Adam Sokal z Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

    Dr hab. Adam Sokal,

    Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu,

    Sekcja Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego

    Nie wszystkie zaburzenia rytmu serca są groźne i wymagają leczenia, ale niektóre rodzaje arytmii grożą kalectwem bądź śmiercią – czy łatwo je odróżnić?

    Więcej…  
  • Nasze zęby jesienią

    Choć wydaje się, że pory roku nie mają bezpośredniego wpływu na stan naszego zdrowia, w rzeczywistości jest inaczej! Szczególnie jesień i zima są niebezpieczne dla zębów. 
    Sezonowe obniżenie nastroju, które następuje podczas jesieni i zimy, związane jest ze spadkiem poziomu serotoniny w organizmie. Pogarsza się nasze samopoczucie, mamy mniej energii i jesteśmy bardziej ospali – w konsekwencji mamy większą ochotę na przykład na słodycze, które szkodzą zębom.
    Jesienne i zimowe dni to czas, który w powszechnej opinii nie sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu. Więcej…  
  • Jak leczyć zęby bez bólu?

    Roma Markiewicz PiotrowskaZapytaj stomatologa: Jak leczyć zęby bez bólu? Poznaj nowoczesne możliwości komfortowego oraz bezbolesnego leczenia zębów i pozbądź się raz na zawsze strachu przed dentystą.

    Zdrowe i zadbane zęby to pragnienie wielu osób. Niestety strach przed bólem, który od najmłodszych lat nieodłącznie kojarzy się z wizytą u stomatologa często uniemożliwia realizację tego marzenia. Warto jednak wiedzieć, że istnieją nowe rozwiązania, które sprawiają, że zabiegi dentystyczne nie muszą już być okupione strachem i cierpieniem.

    Więcej…  
  • Cukrzyca - codzienne życie

    Dorota ZozulinskaCukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, którą Światowa Organizacja Zdrowia uznała za epidemię XXI wieku. W Polsce obecnie cierpi na nią ok. 3 mln Polaków, ale liczba chorych stale rośnie, co ma związek m.in. ze starzeniem się społeczeństwa.
    Pomimo rosnącej skali problemu, polscy pacjenci wciąż nie mają dostępu do najlepszych opcji terapeutycznych, które są standardem opieki diabetologicznej na świecie.

    Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się hiperglikemią, czyli wysokim stężeniem glukozy we krwi.

    Więcej…  
  • Cukrzyca cichy wróg

    Pracujesz na siedząco, odpoczywasz w bezruchu, jesz zbyt dużo i nieregularnie, nie unikasz niezdrowych potraw, słodyczy? Lekarze z Centrów Medycznych Medyceusz w Łodzi przestrzegają: to prosta droga do cukrzycy, choroby, która jest trudna do rozpoznania i zwykle przez wiele lat rozwija się bezobjawowo. Nie dokucza, nie boli, ale po cichu niszczy organizm.

    Cukrzycę typu 2 nazywa się epidemią XXI wieku – to jedna z najgroźniejszych i najczęstszych chorób cywilizacyjnych. W Polsce cierpi na nią około 3 mln osób, na świecie ponad 400 mln.

    Więcej…  
  • Ogólnopolski Dzień Seniora 14 listopada 2018

    Aktywność fizyczna najlepszym lekiem na problemy zdrowotne w każdym wieku. W 2050 roku w Polsce liczba osób w wieku 65+ wzrośnie do blisko 12 milionów. Choć długość życia rośnie, nie podnosi się jego jakość, a jedną z przyczyn jest brak aktywności fizycznej wśród seniorów. Bezruch obniża ich sprawność fizyczną oraz zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych chorób sercowo-naczyniowych, które są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce.  

    W zdrowym ciele zdrowy ruch

    Systematycznie podejmowana aktywność zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, poprawia koordynację ruchową, jak również wspomaga pracę mózgu, w tym opóźnia proces demencji, poprawia też jakość snu i ogólne samopoczucie. 

    Więcej…  

Aktualności seniora

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów- jest to przewlekła choroba stawów powodująca ból oraz zaburzenie ich funkcji. Przebiega ona z okresami zaostrzeń i remisji, finalnie może prowadzić do niepełnosprawności.

Więcej…

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów- występuje z reguły po 40 roku życia. W jej wyniku dochodzi do niszczenia chrząstki stawowej i przebudowy tkanki kostnej. Obejmuje od jednego do kilku stawów.

Więcej…

Osteoporoza choroba kości

Osteoporoza – jest to choroba kości, charakteryzująca się obniżeniem masy tkanki kostnej oraz zmianami w ich strukturze, prowadzącymi do zwiększonej podatności na złamania.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie