header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Andrzejki - zakąski

Wedzone smakolyki Andrzejki 03

Wędzone smakołyki – sycące i aromatyczne przekąski na Andrzejki

Intensywny, dymny aromat wędzonych specjałów idealnie komponuje się z ostatnimi dniami jesieni, kiedy w kuchni coraz częściej pojawiają się potrawy cięższe i bardziej treściwe, niż ma to miejsce w czasie ciepłych miesięcy. Poddane działaniu dymu składniki to również doskonały patent na apetyczne urozmaicenie domowego przyjęcia. Stół wyrazistych w smaku przekąsek z pewnością umili czas spędzony na andrzejkowych wróżbach, które odbędą się, nie inaczej, a w otoczeniu dymu świec i kadzideł.

Wedzone smakolyki Andrzejki 01Wędzenie to nic innego, jak jedna z wielu metod konserwacji żywności. W tym wypadku, obok przedłużenia terminu przydatności do spożycia, skutkiem ubocznym jest niesamowity, głęboki, dymny aromat. Przeniknięte nim mięso, ryby, a nawet warzywa, owoce i sery są nie tylko smaczne same w sobie, ale i pozwalają w zaskakujący sposób poszerzyć codzienny, kulinarny repertuar. Dzięki zaledwie kilku składnikom, uzupełnionym smakiem wędzonek, w krótkim czasie przygotujemy wyśmienity, andrzejkowy bufet, który zachwyci gości nawet bez odprawiania dodatkowych czarów.

Rybne kąski

Przesycone dymnymi smakami ryby to prawdziwa skarbnica przepysznych inspiracji. Zarówno te poddane wędzeniu na zimno (16 – 22oC), jak i na ciepło (> 22oC) smakują wyśmienicie również bez żadnych dodatków. Przygotowując andrzejkowe przyjęcie możemy wykorzystać ich potencjał na kilka sposobów. Pierwszym z nich są roladki z wędzonym łososiem. Wystarczy posmarować placek tortilli dowolnym sosem (np. jogurtowo-koperkowym, który doskonale podkreśli smak łososia), a następnie ułożyć na nim drobne kawałeczki ryby, listki sałaty, ogórka konserwowego oraz plasterki żółtego sera. Całość zwijamy w rulon i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Innym sposobem na dodanie wędzonej ryby do imprezowego menu są różnego rodzaju dipy, które dopełnią zapiekane ziemniaki, nachosy i krakersy. Gęsty i kremowy sos przygotujemy mieszając posiekanego (lub rozdrobnionego widelcem, w przypadku wędzonego na ciepło) łososia, kwaśną śmietanę, jogurt, serek topiony kremowy, odrobinę chrzanu, szczypiorek i przyprawy. Nie zapominajmy o tym, jak dobrze kawałki wędzonej ryby – makreli, pstrąga czy nawet śledzia – komponują się także z wszelkimi sałatkami.

Jarskie wędzenie

Wedzone smakolyki Andrzejki 02Wędzić można również nietypowe dla tej metody produkty, takie jak owoce i warzywa. Wśród owoców działaniu dymu najczęściej poddaje się śliwki. Choć już w wersji suszonej są bardzo aromatyczne, to dzięki wędzeniu nabierają jeszcze głębszego smaku. Wędzone śliwki warto dodać do dań wytrawnych, takich jak zapiekanki, pieczeń czy też bigos. W przypadku warzyw bardzo często wędzeniu poddawana jest papryka. W postaci mielonej stanowi ona jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Charakterystyczną, wędzoną nutą wyróżnia się także kultowy, amerykański sos barbecue. Jego oryginalny smak z pewnością stanie się wyśmienitym dodatkiem również do przekąsek andrzejkowych.

Mięsne aromaty

Najczęściej wędzeniu poddawane jest mięso. Swojska kiełbasa, pokrojona w cienkie plasterki, sama w sobie stanowi wyśmienitą przekąskę. Ponadto dla miłośników mięsiw możemy przygotować również mini burgery, gdzie wołowe kotlety zastąpią cienkie plasterki wędzonej szynki lub schabu. – Wędzony smak doskonale komponuje się także z wszelkiego rodzaju serami. Nie bez powodu jednym z najsłynniejszych polskich serów jest oscypek. Warto pamiętać o tym połączeniu także przy tworzeniu innych potraw i przekąsek. Dodając plasterek sera do dania z wędzonym boczkiem sprawimy, że nawet nieduże kąski będą wyjątkowo sycące. Ponadto zapiekając ser z dodatkiem wędzonych wędlin sprawimy, że przeniknie on intensywnym aromatem i odsłoni zupełnie nowe, smakowe oblicze – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Łącząc łagodny smak sera żółtego z wyrazistą nutą wędzonego boczku możemy przygotować pieczarkowe zawijasy, które smakują wyśmienicie tak na ciepło, jak i na zimno, w towarzystwie dipów i sosów, jak i bez żadnych dodatków.

Zawijasy pieczarkowo-serowe w boczku wędzonym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

 

Składniki:

  • 12   świeżych, dużych pieczarek
  • 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 plasterków wędzonego boczku surowego
  • grubo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200oC aż do ładnego zrumienienia boczku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Aparat ortodontyczny po 40+

    Magdalena Szela SlowikCoraz więcej osób po 40 roku życia decyduje się na spełnienie swojego marzenia o pięknym uśmiechu. 30 lat temu założenie aparatu ortodontycznego nie było takie proste. Nawet jeśli braliśmy pod uwagę tego rodzaju leczenie, często nie mogliśmy sobie na nie pozwolić z uwagi na brak środków finansowych, czy dostępu do odpowiednich specjalistów. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Do tego, że warto zdecydować się na korekcję wady zgryzu nawet po 40 roku życia, przekonują eksperci akcji „Nie musi Ci to przeszkadzać”.

    Więcej…  
  • Krzywe zęby - co robić

    Nierówne zęby to coś więcej niż tylko kwestia estetyki. Ma to wpływ na wiele innych aspektów m.in. zdrowotnych, z których możesz nie zdawać sobie sprawy! Stomatolog przypomina, dlaczego prosty zgryz jest tak istotny.

    Łatwiejsza higiena zębów

    Dokładna higiena jamy ustnej u osób z nieprawidłowym zgryzem to wyzwanie. Wady takie jak np. stłoczenia zębów powodują, że trudniej dotrzeć szczoteczką, a nawet nicią do zakamarków, usunąć resztki jedzenia i gromadzącą się na zębach płytkę nazębną.

    Więcej…  
  • Udar liczy się każda minuta

    Ze zdrowiem jest jak z biznesem, liczy się każda minuta. W wielu wypadkach tylko szybka reakcja i kompleksowe działania pozwalają po udarze mózgu wrócić do normalnego funkcjonowania. Dzięki temu wśród pacjentów po udarze nie brakuje osób, u których doszło do zupełnego ustąpienia objawów lub pozostały po nich minimalne ślady, możliwe do wykrycia praktycznie tylko w czasie badania neurologicznego. Ale w tym wypadku niezwykle ważne są leczenie i odpowiednia rehabilitacja.

    Więcej…  
  • Gdzie kupić dobre okulary?

    Ponad 70% badanych dokonuje zakupów okularów korekcyjnych w prywatnych salonach optycznych, jednak przeciwsłoneczne niestety nadal najchętniej kupujemy w supermarkecie. Więcej informacji o preferencjach zakupowych klientów przedstawia raport „Polak z wadą wzroku” *1. Jego wyniki komentuje Małgorzata Leszczyńska, optyk i optometrysta oraz ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    U optyka-rzemieślnika najchętniej

    Więcej…  
  • Mięśniak wielkości pomarańczy

    W obecnych czasach w „sieci” można znaleźć odpowiedź na prawie każde pytanie. Sięganie po łatwo dostępne informacje spowodowane chęcią zebrania wiadomości o potencjalnej chorobie wynika głównie ze strachu lub wstydu związanego z wizytą u specjalisty czy też konieczności czekania na wizytę lekarską. Tak właśnie 15 % Polek za pierwszą pomoc uznaje internet*1. O co najczęściej pytają Polki na forach internetowych i czego nie wiedzą o mięśniakach macicy? Odpowiadamy wspólnie z ginekologiem dr hab. Sławomirem Woźniakiem, ekspertem portalu „Zdrowa ONA”.

    Więcej…  
  • Jesienno zimowa depresja

    Brak słońca, krótkie dni, do tego chłód i wiatr mogą być przyczyną depresji jesienno-zimowej. Aby poprawić sobie nastrój należy znaleźć czas na relaks, uprawiać sport, a także właściwie się odżywiać. Pomocne będą również preparaty homeopatyczne, których działanie i bezpieczeństwo, potwierdzono badaniami klinicznymi.

    Co pogarsza nasz nastrój podczas zimy?

    Więcej…  

Aktualności seniora

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów- jest to przewlekła choroba stawów powodująca ból oraz zaburzenie ich funkcji. Przebiega ona z okresami zaostrzeń i remisji, finalnie może prowadzić do niepełnosprawności.

Więcej…

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów- występuje z reguły po 40 roku życia. W jej wyniku dochodzi do niszczenia chrząstki stawowej i przebudowy tkanki kostnej. Obejmuje od jednego do kilku stawów.

Więcej…

Osteoporoza choroba kości

Osteoporoza – jest to choroba kości, charakteryzująca się obniżeniem masy tkanki kostnej oraz zmianami w ich strukturze, prowadzącymi do zwiększonej podatności na złamania.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie