Bożonarodzeniowe dania – tradycyjne czy z nutą nowoczesności?
Świąteczna gorączka dopadła również Ciebie? Nic w tym dziwnego, do Bożego Narodzenia zostało już niewiele czasu! Oprócz zakupów i generalnych porządków, najwięcej zachodu sprawia nam również wymyślenie i przygotowanie pysznych potraw. Święta trwają aż 3 dni, dlatego stół musi zachwycać nie tylko wyglądem, ale i efektownymi daniami. Czy muszą być to koniecznie tradycyjne smaki? Może warto klasyki urozmaicić nutą nowoczesności?
Przygotowanie świątecznych dań to z pewnością nie lada wyzwanie dla niejednej gospodyni. Wigilijne śledzie, sałatka jarzynowa, karp czy barszcz z uszkami to obowiązkowe potrawy, które muszą znaleźć się na stole. Co jednak z pierwszym i drugim dniem Świąt? Nie masz pomysłu? Nie bój się odkrywać smaków i nowych połączeń. Chcąc zachwycić gości możesz przygotować zarówno tradycyjny bigos, jak i pierogi, ale z ciasta francuskiego, a nawet świąteczny gulasz. Zaskocz wszystkich i sprawdź nasze przepisy!
- Świąteczny bigos z grzybami i kiełbasą (czas przygotowania: 70 min)
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- Średnia główka kapusty białej
- 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 kg kiełbasy (np. sołtysówki Masarnia u Józefa)
- 40 dag boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
- 10 g suszonych grzybów
- Garść suszonych śliwek
- Cebula
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Przyprawa do bigosu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżą, po czym ponownie doprowadzamy do jej wrzenia. Dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela angielskiego. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy te same czynności, jak w przypadku kapusty kiszonej. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Gotujemy aż do jej miękkości. Następnie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy zaczynając od mięsa. Po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę oraz garść oliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu. Wszystkie składniki dusimy jeszcze przez około 30 min.
- Pierogi z ciasta francuskiego z pasztetem (czas przygotowania: 60 min)
Składniki
- Pasztet (np. pieczony JBB Bałdyga)
- Ciasto francuskie
- 1 jajko
- Świeży rozmaryn
- Mak
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wykrawamy szklanką kółka. Następnie na każdym kawałku układamy pasztet pokrojony w kostkę oraz świeży rozmaryn. Zlepiamy brzegi i przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
- Gulasz z kiełbasy (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
- 400 g kiełbasy (np. z piersi JBB Bałdyga)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 papryki kolorowe
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- Suszone oregano
- Olej do smażenia
- Sól
Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy ją na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Papryki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka wraz pomidorami i liściem laurowym. Dolewamy bulionu warzywnego. Całość gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy podsmażoną kiełbasę, oregano i doprawiamy do smaku.
Życzymy wesołych i smacznych Świąt według własnego uznania!