Słodycze nie, ale ciastka owsiane już tak

ptasie mleczko 1

Seniorzy najlepiej wiedzą z czym się je słodycze. Zawarty w nich cukier prosty to najczęstsza przyczyna wielu nieprzyjemnych chorób, jak cukrzyca czy

otyłość. Ale nawet seniorzy od czasu do czasu mają ochotę na słodkie co nieco. Dobra wiadomość jest taka, że nie musi to od razu oznaczać złamania podstawowych zasad diety. Słodycze tez mogą być zdrowe.

Najczęstsza przyczyną sięgania po słodkości jest spadek poziomu cukru we krwi np. po obfitym posiłku lub wysiłku fizycznym. Organizm domaga się wyrównania tego niedoboru, a najprościej uzupełnić go właśnie czymś słodkim. Niestety to najgorsze co możemy zrobić. Popularne ciasteczka, batoniki i inne sklepowe słodycze to sama chemia: emulgatory, biały cukier, konserwanty. Cukrzyca, otyłość i problemy z sercem gwarantowane. Nie oznacza to jednak, że należy zupełnie zrezygnować z przyjemności i do końca życia odmawiać sobie słodyczy.

Można je łatwo i zdrowo zastąpić np. czekoladą, która jest w pełni naturalnym produktem lub ciastkami owsianymi. Nie zawierają one białego cukru, a najczęściej trzcinowy lub miód, do tego zmieszane z bakaliami są nie tylko smaczne ale i zdrowe. Warto szukać ich w sklepach ze zdrową żywnością

Soja leczy menopauzę

Na polskich stołach zagościła dość późno, choć Chińczycy jedzą ją już od tysięcy lat. Soja to warzywo strączkowe, uważane za jedno z najzdrowszych źródeł białka roślinnego i prawdziwy hit zdrowej diety. Przez wielu jednak wciąż uważana jest za wymysł, a gospodynie domowe nie bardzo wiedzą, co z niej przygotować. A soja daje wiele możliwości i

wiele wartości odżywczych.

Zupa z soi, kotlety sojowe czy pasztet sojowy to już nic nowego. Rocznie powstaje ok. 500 nowych rodzajów potraw na bazie soi. Gulasz, majonez, flaki, a nawet kiełbaski – to równie popularne produkty, jak te powszechnie znane. Soja to również podstawowy produkt diety wegetarian i alergików. Zawiera bowiem najwięcej białka, w składzie podobnego do zwierzęcego (ok.40%), a to niezbędne przy zbilansowanej diecie.

Ponadto soja polecana jest kobietom, gdyż od dawna mówi się o jej właściwościach antynowotworowych, szczególnie w przypadku piersi, a także jako środek łagodzący objawy menopauzy. 100 g soi zaspokaja zapotrzebowanie na wiele minerałów: fosfor w 100%, żelazo – 94% , magnez – 73%, wapń – 17%, witaminy z grupy B – od 20 do 55%. Do tego jest smaczna, ma przyjemną konsystencję i daje wiele możliwości na kuchenne eksperymenty. 

Josef

www.seniorzy.com.pl

 

RZS. Porozmawiajmy Kampania w Kołobrzegu

JaTyMy seniorzy 1

Ponad połowa chorych na reumatoidalne zapalenie stawów nie stosuje się do zaleceń terapeutycznych. Konsekwencje nieprawidłowo leczonego

schorzenia przekładają się na obniżenie jakości życia pacjentów, ale również dotykają całe społeczeństwo. Podczas konferencji „Poznańsko-

Czytaj więcej...