Zupa pomidorowa z gwiazdką

Fotolia zupa pomidorowaPodczas wiosny najlepiej smakują nam lekkie, a jednocześnie sycące posiłki. Świetnie sprawdzają się w takim wypadku wszelkiego rodzaju zupy. My polecamy pomidorową, którą w ramach urozmaicenia wzbogacimy o Międzybrodzki Makaron w kształcie gwiazdek.

Składniki:

 wywar kostno-jarzynowy - 2l
 pomidory z puszki krojone - 1 puszka ok. 400g
 koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
 makaron krajanka -1 paczka
 sól, pieprz do smaku
 kwaśna śmietana 18% - 150ml
 natka pietruszki

Fotolia zupa pomidorowa

 

 

Wykonanie:

Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler). Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), następnie całość połączyć ze sobą. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczki.