Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie bardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej.
W Polsce dopiero od niedawna zyskuje uznanie - choć na początku większość z nas podchodziła do niego z dystansem, to obecnie coraz chętniej go wykorzystujemy. Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana. Jeśli jeszcze nie znacie potencjału oberżyn, koniecznie sprawdźcie, jakie przepisy przygotowali eksperci marki Jasmeen i przekonajcie się o wyjątkowym smaku tego warzywa.
Gulasz z ciecierzycą i bakłażanem
Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 puszka ciecierzycy np. marki Jasmeen
- 400 ml przecieru pomidorowego
- Sól
- 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
- Garść posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Pokrój cebule w piórka i przesmaż na maśle. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Następnie dorzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smaż kilka minut co jakiś mieszając. Zalej przecierem pomidorowym i duś pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Dopraw solą, pastą harissa i miętą. Potrawę możesz podać z ryżem lub samodzielnie.
Faszerowany bakłażan
Składniki:
- 0,5 kostki bulionu drobiowego
- 20 dag pieczarek
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dag startego sera żółtego
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
- Świeże zioła: oregano, bazylia
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę na półtwardo z bulionem i pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie przekrój wzdłuż bakłażana i wydrąż z każdej połówki trochę miąższu. Cukinię pokrój w kostkę, pieczarki posiekaj. Połówki bakłażana posól i posmaruj oliwą z oliwek, po czym podpiecz lekko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj pieczarki. Gdy puszczą wodę dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i miąższ z bakłażana. Smaż wszystko często mieszając przez ok. 2 minuty. Następnie wymieszaj z kaszą i ziołami i rozłóż równomiernie na połówkach bakłażana. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, 5 minut przed końcem posyp wszystko startym serem.
Pasta z bakłażana
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- ¼ szklanki oliwy
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku pokrojonego na ćwiartki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Bakłażany nakłuj widelcem, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstaw do piekarnika na 1 godzinę (aż będą miękkie). Po wyjęciu odstaw je na 15 minut. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki, miąższ pokrój w drobną kostkę i zmiksuj. Dodaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i sól, a następnie raz jeszcze zmiksuj, przełóż do miseczki i posyp natką pietruszki.
Pastę z bakłażana można kupić także gotową. W sklepach jest dostępna pod swoją arabską nazwą, czyli Baba ghanoush. Znaleźć ją można np. w ofercie marki Jasmeen. Baba ghanoush wyśmienicie dopełnia smak grillowanych warzyw, sprawdzi się także jako pasta na kanapki.
Smacznego!