Grillowana kiełbasa z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami
Galeria TUTAJ
Szukacie przepisu na udany sierpniowy weekend? Zaproście znajomych na grilla! W końcu nic tak nie poprawia humoru jak spędzenie czasu na świeżym powietrzu w towarzystwie najbliższych osób i pysznego jedzenia. Podczas tego typu spotkań warto jednak zadbać nie tylko o odpowiedni klimat, ale również o doskonały smak specjałów z rusztu. Podpowiadamy co warto upiec na grillu – nie będzie to zwykła kaszanka i kiełbaski!
- Kaszanka z warzywami (czas przygotowania: 25 min)
Składniki główne:
- 3 kaszanki (np. gryczane od JBB Bałdyga)
- Cukinia
- Bakłażan
- Papryka czerwona
- Cebula
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię i bakłażana umyj oraz pokrój w poprzek w plastry o grubości około 1,5 cm. Lekko posól i odstaw na kilka minut, aż warzywa puszczą sok. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój na części. Kaszankę również pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki grilluj, aż się zarumienią. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dynia pieczona z serem brie (czas przygotowania: 25 min)
Składniki:
- Kiełbasa (np. z karkówką od JBB Bałdyga)
- Ser brie
- Połówka dyni piżmowej
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynie obierz ze skórki, pokrój na równe kawałki, polej oliwą i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Kiełbasę oraz ser brie pokrój w plastry równej grubości. Na wykałaczkę kolejno nabij upieczoną dynię, kiełbasę i ser. Grilluj aż się zarumieni.
- (czas przygotowania: 25 min)
Składniki:
- Kiełbasa (np. swojska od JBB Bałdyga)
- 100 g sera feta
- Czarne oliwki
- Suszone pomidory
- Świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Oliwki, fetę i suszone pomidory pokrój na drobne kawałki. Wymieszaj składniki ze sobą, dopraw pieprzem. Kiełbasę rozkrój wzdłuż i napełnij farszem. Całość upiecz na grillu.
To się nazywa grillowanie ze smakiem!