header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Przekąski sylwestrowe, czyli zrób to sam

Kulki miesno serowe

Nie od dziś wiadomym jest, że domowe i własnoręcznie przygotowane specjały znajdują się najwyżej w hierarchii smaków. Ta sama zasada obowiązuje w przypadku imprezowych przekąsek, które warto zrobić samemu, zamiast po raz kolejny decydować się na naszpikowane konserwantami gotowce.

Oryginalne, choć proste w przygotowaniu menu sylwestrowe to obowiązkowy element udanego przyjęcia w gronie najbliższych.

W sylwestrową noc najważniejsza jest szampańska zabawa. A żeby tak się stało, nie można spędzić zbyt wielu godzin w kuchni. By nie zmęczyć się długimi przygotowaniami do wieczornej zabawy, warto zdecydować się na sycące, proste, przepyszne i zarazem oryginalne zakąski. Oto pomysły, które pozwolą zaoszczędzić czas i ucieszą podniebienie biesiadników.

Popcorn z bonusem

Serowy popcorn można przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest dodanie wiórków do gorącego tłuszczu na sekundę przed wrzuceniem ziaren i zmieszanie wszystkiego razem. Do tej metody najlepiej nadają się twarde gatunki sera. Tradycyjnym żółtym serem, utartym na drobnych oczkach, możemy posypać także gotowy popcorn, tuż po wyjęciu z garnka. By odrobinki sera zostały równomiernie rozprowadzone, najlepiej popcorn wyłożyć na duży, płaski talerz, a ser ucierać bezpośrednio nad nim. Aromatycznym uzupełnieniem staną się także świeże zioła, takie jak rozmaryn czy tymianek.

Proste i przepyszne

Najbardziej uniwersalnym warzywem w kuchni jest prawdopodobnie ziemniak. To właśnie z nich w kilka chwil przygotujemy aromatyczne, pieczone łódeczki, które będą pysznie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbką i kroimy wzdłuż na łódeczki. Następnie do dużej miski wlewamy łyżkę oleju – zwykłego lub smakowego z dodatkiem chili, czosnku lub trufli. Do oleju dodajemy także ulubione przyprawy, takie jak pieprz, sól, tymianek, kurkumę lub wędzoną paprykę. Do miski wrzucamy ziemniaczane łódeczki i mieszamy tak, by całe pokryte zostały mieszanką oleju i przypraw. Następnie wykładamy je na blaszkę i pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Doskonale smakują z dowolnym sosem – tzatziki, czosnkowym, keczupem lub majonezem.

Domowe chipsy serowe

Tradycyjne chipsy ziemniaczane zamienić możemy z kolei na serowe. Pierwszym krokiem ku stworzeniu chrupiących talarków jest utarcie sera na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wykładamy papier, a na niego w małych porcjach utarty ser. Kiedy się roztopi i pojawią się pęcherzyki, całość ściągamy z ognia i odkładamy krążki na talerz. Przed smażeniem starty ser możemy wymieszać z innymi dodatkami, takimi jak świeże zioła, które pod wpływem ciepła uwolnią intensywniejszy aromat.

Mięsny kąsek

Na każdym przyjęciu musi znaleźć się coś bardziej treściwego do jedzenia. Alternatywą dla mięsnych dań, serwowanych na talerzu, są klopsiki, które łatwo jest nadziać na wykałaczki. – Aby klopsiki nabrały nowego smaku oraz były zwarte i miękkie zarazem, mięso wymieszać możemy z utartym serem żółtym. W czasie smażenia stopi się on, a po wystygnięciu idealnie złączy wszystkie składniki i zapobiegnie rozpadaniu się klopsików, dzięki czemu łatwiej będzie się nimi częstować w formie przekąski – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • sól i ostra papryka do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.

Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.

Sos słodko-kwaśny

Składniki:

  • 3 pomidory
  • ½ szklanki wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.

Sos podawać na zimno lub ciepło.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Zaparcia u osób starszych

    Problemy z wypróżnianiem to częsty problem u osób starszych – szacuje się, że nawet 20 – 30% seniorów cierpi na zaparcia. Zbliżający się Dzień Babci i Dzień Dziadka to dobry moment, by poruszyć w rozmowie z dziadkami tę delikatną kwestię i podpowiedzieć, jak mogą sobie pomóc.

    Rozmowa na ten temat może być nieco niezręczna, jednak naszym celem jest pomoc, dlatego warto ją przeprowadzić. Przede wszystkim musimy pamiętać, że o zaparciach mówimy wtedy, gdy oddawanie stolca następuje rzadziej, niż co trzy dni.

    Więcej…  
  • Nadpotliwość - wstydliwy problemem

    Nadmierna potliwość odbiera ludziom pewność siebie. Spocone dłonie zawstydzają podczas powitania. Plamy pod pachami potrafią zniszczyć najpiękniejszą kreację. Pocimy się gdy jest nie tylko gorąco, ale także gdy denerwujemy się lub uprawiamy różne aktywności. Jeśli potu jest znacznie więcej to sygnał, że możemy cierpieć na nadpotliwość. Wówczas warto sprawdzić czy nie jest ona efektem problemów zdrowotnych i zastanowić się nad skorzystaniem z zabiegów redukujących nadpotliwość.

    Więcej…  
  • Zaćma nie tylko u seniorów

    Zaćma to jedna z niewielu chorób, które w świadomości społecznej są dziś tak mocno utożsamiane z wiekiem pacjenta. Przypisywana przede wszystkim osobom starszym katarakta, czyli zmętnienie soczewki oka powodujące stopniową utratę ostrości wzroku nie jest jednak chorobą, której grupę ryzyka można ograniczyć wyłącznie do osób po 50, 60, czy 70 roku życia.

    Więcej…  
  • Szampon z olejem arganowym

    W Maroko tłoczy się oleje z nasion czarnuszki, opuncji figowej i drzewa arganowego, które mogą być wykorzystane do pielęgnacji włosów. Zalecane są w przypadku podrażnionej i przesuszonej skóry głowy. Pomogą zregenerować zniszczone i osłabione włosy.

    Olej z czarnuszki na problemy skórne.

    Ze względu na wyjątkowe właściwości regenerujące i łagodzące - olej z nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa) może być wykorzystywany do pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów.

    Więcej…  
  • Wszczepienie lub wymiana kardiowertera-defibrylatora

    Przemyslaw Mitkowski10 stycznia 2019 roku Ministerstwo Zdrowia ogłosiło, że minister zdrowia, prof. Łukasz Szumowski podpisał rozporządzenie wprowadzające do wykazu świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego nowe świadczenia opieki zdrowotnej. Wśród nich znajduje się procedura wszczepienia/ wymiany całkowicie podskórnego kardiowertera-defibrylatora (S-ICD).

    Więcej…  
  • Terapie biologiczne

    Polska Grupa Ekspertów ds. Bezpieczeństwa Stosowania Terapii Biologicznych: mamy konsensus w sprawie terapii biologicznych referencyjnych i biopodobnych.

    W debacie zainicjowanej przez Polską Grupę Ekspertów ds. Bezpieczeństwa Stosowania Terapii Biologicznych wzięli udział przedstawiciele różnych dyscyplin naukowych: prof. dr hab. n. med. Karina Jahnz-Różyk (alergologia, immunologia kliniczna), prof. dr hab. n. med. Ewa Lech-Marańda (hematologia), prof. dr hab. n. med. Marek Brzosko (reumatologia),

    Więcej…  

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie