header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Przekąski sylwestrowe, czyli zrób to sam

Kulki miesno serowe

Nie od dziś wiadomym jest, że domowe i własnoręcznie przygotowane specjały znajdują się najwyżej w hierarchii smaków. Ta sama zasada obowiązuje w przypadku imprezowych przekąsek, które warto zrobić samemu, zamiast po raz kolejny decydować się na naszpikowane konserwantami gotowce.

Oryginalne, choć proste w przygotowaniu menu sylwestrowe to obowiązkowy element udanego przyjęcia w gronie najbliższych.

W sylwestrową noc najważniejsza jest szampańska zabawa. A żeby tak się stało, nie można spędzić zbyt wielu godzin w kuchni. By nie zmęczyć się długimi przygotowaniami do wieczornej zabawy, warto zdecydować się na sycące, proste, przepyszne i zarazem oryginalne zakąski. Oto pomysły, które pozwolą zaoszczędzić czas i ucieszą podniebienie biesiadników.

Popcorn z bonusem

Serowy popcorn można przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest dodanie wiórków do gorącego tłuszczu na sekundę przed wrzuceniem ziaren i zmieszanie wszystkiego razem. Do tej metody najlepiej nadają się twarde gatunki sera. Tradycyjnym żółtym serem, utartym na drobnych oczkach, możemy posypać także gotowy popcorn, tuż po wyjęciu z garnka. By odrobinki sera zostały równomiernie rozprowadzone, najlepiej popcorn wyłożyć na duży, płaski talerz, a ser ucierać bezpośrednio nad nim. Aromatycznym uzupełnieniem staną się także świeże zioła, takie jak rozmaryn czy tymianek.

Proste i przepyszne

Najbardziej uniwersalnym warzywem w kuchni jest prawdopodobnie ziemniak. To właśnie z nich w kilka chwil przygotujemy aromatyczne, pieczone łódeczki, które będą pysznie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbką i kroimy wzdłuż na łódeczki. Następnie do dużej miski wlewamy łyżkę oleju – zwykłego lub smakowego z dodatkiem chili, czosnku lub trufli. Do oleju dodajemy także ulubione przyprawy, takie jak pieprz, sól, tymianek, kurkumę lub wędzoną paprykę. Do miski wrzucamy ziemniaczane łódeczki i mieszamy tak, by całe pokryte zostały mieszanką oleju i przypraw. Następnie wykładamy je na blaszkę i pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Doskonale smakują z dowolnym sosem – tzatziki, czosnkowym, keczupem lub majonezem.

Domowe chipsy serowe

Tradycyjne chipsy ziemniaczane zamienić możemy z kolei na serowe. Pierwszym krokiem ku stworzeniu chrupiących talarków jest utarcie sera na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wykładamy papier, a na niego w małych porcjach utarty ser. Kiedy się roztopi i pojawią się pęcherzyki, całość ściągamy z ognia i odkładamy krążki na talerz. Przed smażeniem starty ser możemy wymieszać z innymi dodatkami, takimi jak świeże zioła, które pod wpływem ciepła uwolnią intensywniejszy aromat.

Mięsny kąsek

Na każdym przyjęciu musi znaleźć się coś bardziej treściwego do jedzenia. Alternatywą dla mięsnych dań, serwowanych na talerzu, są klopsiki, które łatwo jest nadziać na wykałaczki. – Aby klopsiki nabrały nowego smaku oraz były zwarte i miękkie zarazem, mięso wymieszać możemy z utartym serem żółtym. W czasie smażenia stopi się on, a po wystygnięciu idealnie złączy wszystkie składniki i zapobiegnie rozpadaniu się klopsików, dzięki czemu łatwiej będzie się nimi częstować w formie przekąski – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • sól i ostra papryka do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.

Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.

Sos słodko-kwaśny

Składniki:

  • 3 pomidory
  • ½ szklanki wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.

Sos podawać na zimno lub ciepło.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Otyłość

    Coraz większa liczba osób zmaga się z nieprawidłową masą ciała. Jak pokazują badania ponad 1/3 Polaków boryka się z nadwagą, a 17% choruje na otyłość *1. Powszechnie uważa się, że w większości przypadków problem można wyeliminować za pomocą zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Tymczasem, podstawowym źródłem problemu jest zakłócenie równowagi energetycznej w organizmie chorego oraz regulacji w spożywaniu pokarmów. Powyższe czynniki nie wynikają z zaniedbań ze strony pacjentów, ale stanowią objawy choroby.

    Więcej…  
  • Odpowiednio dobrany sprzęt rehabilitacyjny

    Każdy przypadek niepełnosprawności jest inny, dlatego rynek obfituje w różnorodne przyrządy i urządzenia rehabilitacyjne, posiadające niezliczoną ilość funkcji. Podczas wybierania sprzętu, który ma nam pomóc w osiągnięciu sprawności lub ułatwić codzienne funkcjonowanie należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

    Pierwszym i kluczowym czynnikiem, determinującym wybór sprzętu rehabilitacyjnego jest jego przyszły użytkownik.

    Więcej…  
  • Jak wybielić zęby

    Przebarwienia na zębach przybierają na sile wraz z wiekiem, ale również na skutek naszych złych nawyków. Podpowiadamy, co robić, aby zachować biały uśmiech na dłużej.

    Nie wszystko wybielisz

    Nasz kolor zębów zależy nie tylko od nawyków, ale również genów. To jaki kolor będzie miała zębina odpowiedzialna za odcień zęba, to kwestia genetyki. Wtedy sprawdzą się tylko profesjonalne metody stosowane u dentysty. Co ważne, wybieleniu nie podlegają licówki, wypełnienia, korony oraz mosty. Weź to pod uwagę, że wszystkie te obszary mogą się wyróżniać spośród reszty wybielonych zębów.

    Więcej…  
  • Kurza ślepota nazywana ślepotą zmierzchową

    Ślepota zmierzchowa, potocznie określana „kurzą ślepotą”, objawia się słabszym widzeniem po zmroku. Schorzenie może być niezmiernie uciążliwe w trakcie wykonywania codziennych obowiązków, np. podczas prowadzenia samochodu, a jego skutki – niebezpieczne nie tylko dla nas samych. Jak radzić sobie z tą przypadłością – tłumaczy dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    Dlaczego „kurza”?

    Potoczna nazwa schorzenia nawiązuje do kury, która właśnie po zmroku przestaje widzieć.

    Więcej…  
  • Nazwy mogą uratować Ci życie

    • CRP, CA 19-9 czy GGTP to skróty, których niestety nie znamy, a mogą uratować życie.
    • Warto o nich pamiętać w trakcie wykonywania badań profilaktycznych.
    • Wczesne wykrycie problemu ma kluczowe znaczenie w powrocie do zdrowia.

    Mnogość terminów medycznych i specjalistycznych, z którymi spotykamy się u lekarza, może przyprawić o zawrót głowy. Zwłaszcza jeżeli z niektórymi z nich stykamy się po raz pierwszy.

    Więcej…  
  • Glinka marokańska - bogactwo minerałów dla skóry

    Glinka Rhassoul z Maroko zawiera wiele minerałów, dlatego stosowana jest na twarz i ciało, jako maseczka i peeling oczyszczająco-odżywczy. Działa przeciwstarzeniowo i spłyca zmarszczki. Zalecana jest do cery trądzikowej, wrażliwej i naczynkowej. Dodatkowo może spełniać funkcję naturalnego szamponu do włosów.

    Glinka marokańska w kosmetyce.

    We wschodniej części Maroka, na skraju średniego Atlasu, występują złoża glinki, która od starożytności stosowana jest, przez mieszkańców Afryki Północnej i niektórych regionów Bliskiego Wschodu.

    Więcej…  
  • Słabe zęby w genach

    Jeśli znów lądujesz na fotelu dentystycznym z bolącym zębem i myślisz, że kiepski stan uzębienia odziedziczyłeś po rodzicach, to pora spojrzeć prawdzie w oczy. Badania udowadniają, że to nie kod genetyczny, ale przede wszystkim nasze nawyki pogrążają nasze zęby.

    Zamiast rodziców, wiń nawyki

    Człowiek rodzi się z 23 parami chromosomów, w których zapisana jest informacja genetyczna. W zależności od dominacji genu w tej układance, u dziecka może rozwinąć się szczególna cecha lub choroba. Ile razy słyszeliśmy teorie, że kiepskie uzębienie dziedziczy się w genach?

    Więcej…  

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie