header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Przekąski sylwestrowe, czyli zrób to sam

Kulki miesno serowe

Nie od dziś wiadomym jest, że domowe i własnoręcznie przygotowane specjały znajdują się najwyżej w hierarchii smaków. Ta sama zasada obowiązuje w przypadku imprezowych przekąsek, które warto zrobić samemu, zamiast po raz kolejny decydować się na naszpikowane konserwantami gotowce.

Oryginalne, choć proste w przygotowaniu menu sylwestrowe to obowiązkowy element udanego przyjęcia w gronie najbliższych.

W sylwestrową noc najważniejsza jest szampańska zabawa. A żeby tak się stało, nie można spędzić zbyt wielu godzin w kuchni. By nie zmęczyć się długimi przygotowaniami do wieczornej zabawy, warto zdecydować się na sycące, proste, przepyszne i zarazem oryginalne zakąski. Oto pomysły, które pozwolą zaoszczędzić czas i ucieszą podniebienie biesiadników.

Popcorn z bonusem

Serowy popcorn można przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest dodanie wiórków do gorącego tłuszczu na sekundę przed wrzuceniem ziaren i zmieszanie wszystkiego razem. Do tej metody najlepiej nadają się twarde gatunki sera. Tradycyjnym żółtym serem, utartym na drobnych oczkach, możemy posypać także gotowy popcorn, tuż po wyjęciu z garnka. By odrobinki sera zostały równomiernie rozprowadzone, najlepiej popcorn wyłożyć na duży, płaski talerz, a ser ucierać bezpośrednio nad nim. Aromatycznym uzupełnieniem staną się także świeże zioła, takie jak rozmaryn czy tymianek.

Proste i przepyszne

Najbardziej uniwersalnym warzywem w kuchni jest prawdopodobnie ziemniak. To właśnie z nich w kilka chwil przygotujemy aromatyczne, pieczone łódeczki, które będą pysznie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbką i kroimy wzdłuż na łódeczki. Następnie do dużej miski wlewamy łyżkę oleju – zwykłego lub smakowego z dodatkiem chili, czosnku lub trufli. Do oleju dodajemy także ulubione przyprawy, takie jak pieprz, sól, tymianek, kurkumę lub wędzoną paprykę. Do miski wrzucamy ziemniaczane łódeczki i mieszamy tak, by całe pokryte zostały mieszanką oleju i przypraw. Następnie wykładamy je na blaszkę i pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Doskonale smakują z dowolnym sosem – tzatziki, czosnkowym, keczupem lub majonezem.

Domowe chipsy serowe

Tradycyjne chipsy ziemniaczane zamienić możemy z kolei na serowe. Pierwszym krokiem ku stworzeniu chrupiących talarków jest utarcie sera na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wykładamy papier, a na niego w małych porcjach utarty ser. Kiedy się roztopi i pojawią się pęcherzyki, całość ściągamy z ognia i odkładamy krążki na talerz. Przed smażeniem starty ser możemy wymieszać z innymi dodatkami, takimi jak świeże zioła, które pod wpływem ciepła uwolnią intensywniejszy aromat.

Mięsny kąsek

Na każdym przyjęciu musi znaleźć się coś bardziej treściwego do jedzenia. Alternatywą dla mięsnych dań, serwowanych na talerzu, są klopsiki, które łatwo jest nadziać na wykałaczki. – Aby klopsiki nabrały nowego smaku oraz były zwarte i miękkie zarazem, mięso wymieszać możemy z utartym serem żółtym. W czasie smażenia stopi się on, a po wystygnięciu idealnie złączy wszystkie składniki i zapobiegnie rozpadaniu się klopsików, dzięki czemu łatwiej będzie się nimi częstować w formie przekąski – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • sól i ostra papryka do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.

Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.

Sos słodko-kwaśny

Składniki:

  • 3 pomidory
  • ½ szklanki wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.

Sos podawać na zimno lub ciepło.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Chrońmy się przed elektrosmogiem

    Rozejrzyj się dookoła. W najbliższym otoczeniu dostrzeżesz co najmniej kilka urządzeń, które aby działać, muszą być podłączone do prądu. Komputer, telewizor, kuchenka mikrofalowa czy telefon komórkowy ułatwiają nam życie, ale też wytwarzają pole elektromagnetyczne, którego nagromadzenie tworzy tzw. elektrosmog.

    Naukowcy wciąż prowadzą badania nad wpływem fal elektromagnetycznych na nasze zdrowie. Choć nie zostało to jeszcze do końca udowodnione, podejrzewa się, że elektrosmog może być dla człowieka równie niekorzystny, jak zwyczajny smog, powstały z chemicznych zanieczyszczeń powietrza.

    Więcej…  
  • Stwardnienie rozsiane (SM)

    Nasz mózg to centrum dowodzenia całym ciałem. Zbudowany jest z miliardów komórek nerwowych, które tworzą wielką sieć połączeń. Komórki nerwowe w mózgu i rdzeniu kręgowym kontaktują się między sobą, a wraz z nerwami znajdującymi się w oczach, tworzą ośrodkowy układ nerwowy. Podobnie jak w przypadku przepływu informacji w sieci społecznościowej, ośrodkowy układ nerwowy stale rozmawia z samym sobą a także resztą ciała – to właśnie dzięki temu myślimy, oddychamy, czujemy, widzimy, poruszamy się.

    Więcej…  
  • Co najbardziej brudzi zęby?

    Dbając o zdrowie naszych zębów powinniśmy zwrócić również uwagę na to co jemy, zwłaszcza w okresie letnim,  kiedy dieta jest znacznie bogatsza. Za niektórymi produktami wręcz nie przepadają nasze zęby. Oto kilka wskazówek, jak możemy zadbać o kolor uzębienia i co zrobić gdy pojawią się już przebarwienia. 
    Każdy z nas ma inny odcień zębów, zależy on od grubości i zabarwienia zębiny oraz szkliwa. Jedni od urodzenia mają zęby bardziej żółte, inni mają zęby białe, które przebarwiają się wraz z wiekiem. Barwa zębów jest wypadkową naszych wewnętrznych predyspozycji oraz przyczyn zewnętrznych, związanych z naszym trybem życia, higieną i dietą.
    Więcej…  
  • Różane serum piękności

    Róża damasceńska nazywana jest najcenniejszym kwiatem na świecie, gdyż zawiera ponad 300 składników aktywnych. Jeśli wytwarzany z niej olejek połączymy z olejem sezamowym i z pestek moreli, otrzymamy serum dla cery dojrzałej, wrażliwej, suchej i naczynkowej.

    Najcenniejszy kwiat na świecie.

    Na świecie występuje ponad 200 odmian dzikich róż i nawet 20 tysięcy odmian szlachetnych. Spośród nich szczególną uwagę zwraca róża damasceńska, czyli rosa damascena, która uprawiana jest w basenie Morza Śródziemnego.

    Więcej…  
  • Radiofarmaceutyki

    Znakowane izotopami promieniotwórczymi preparaty medyczne z arsenału medycyny nuklearnej mają unikalne właściwości: pozwalają dokładnie zbadać nie tylko obraz, ale i funkcje poszczególnych tkanek i narządów. Są przy tym bezpieczne i skuteczne – także w terapii najczęściej występujących chorób, które leczy się dziś dzięki nim coraz bardziej precyzyjnie.

    Unikalne właściwości

    Radiofarmaceutyki to preparaty medyczne, zawierające izotopy promieniotwórcze, które stosuje się w diagnostyce i terapii radioizotopowej najczęściej występujących schorzeń.

    Więcej…  
  • Preparaty biopodobne

    Dr n. farm. Leszek Borkowski na LAO: Większy dostęp do leków biopodobnych to niezbędne leczenie dla większej liczby pacjentów.

    Preparaty biopodobne odgrywają istotną rolę w zwiększaniu dostępu pacjentów onkologicznych do terapii – stwierdzili uczestnicy debaty, odbywającej się w ramach Letniej Akademii Onkologicznej dla Dziennikarzy. O wyzwaniach, związanych z dostępnością leków biopodobnych w Polsce dyskutowali wspólnie: farmakolodzy, pacjenci, przedstawiciele systemu ochrony zdrowia, przemysłu farmaceutycznego i dziennikarze.

    Więcej…  
  • Zgaga jak sobie pomóc

    Wakacje – okres, który zachęca do podróżowania, odpoczynku i poznawania nowych ludzi. Wyjazdy i odwiedzanie nowych miejsc to okazje do stołowania się w lokalnych restauracjach i barach, co niestety nie zawsze jest jednoznaczne z jedzeniem zdrowo. Nad morzem często sięgamy po zapiekanki, a wieczorami w towarzystwie znajomych zajadamy się przekąskami z grilla. Ponadto, mając więcej wolnego czasu, spożywamy także więcej potraw. Co jednak zrobić, gdy na tego typu zachcianki nasz układ pokarmowy reaguje zgagą i dyskomfortem – odpowiada lek. med. Paweł Kotarski, internista i gastrolog z Centrum Medycznego Damiana.

    Zgaga – efekt złego jedzenia czy objaw poważniejszej choroby?

    Więcej…  

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie