czyli jak gustownie ubrać stół na Wielkanoc
Wielkanocny stół to miejsce magiczne. Nie tylko z powodu królujących na nim pękatych bab, warzywnych sałatek czy aromatycznego żurku. Stół to przede wszystkim miejsce, gdzie gromadzą się nasi bliscy, by razem cieszyć się Świętami oraz wspólnie spędzanym czasem.
Te uroczyste chwile chcemy zwykle zaakcentować pięknym przybraniem stołu. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzić z wielkanocnym folklorem, a świąteczny nastrój przywołać naprawdę wiosennie i elegancko. Najlepiej sięgając po klasyczną, stylową porcelanę, taką jak zestaw Rococo z Zakładów Porcelany „Ćmielów".
Świątecznie znaczy z klasą
Baranek, króliczki, pisanki, kurczaczki – wszystkie te ozdoby są znakiem nowego życia i trudno wyobrazić sobie bez nich Wielkanocy. Lepiej jednak nie przesadzać ze świątecznymi symbolami, bo inaczej nasz stół - zyskując na kolorach - straci na elegancji. Wystarczy zatem jakiś jeden czy dwa wielkanocne akcenty, by uroczysty posiłek rzeczywiście nabrał wytwornego charakteru. Nie bez znaczenia będzie też to, na czym podamy wielkanocne specjały. Malowane w kogutki, bazie i zające fajansowe miseczki mają swój specyficzny ludowy urok, którym można cieszyć się na co dzień, lecz niekoniecznie przy uroczystym wielkanocnym śniadaniu. Nic dziwnego, bo świątecznego posiłku po prostu nie wypada podawać na czymś innym niż na prawdziwej porcelanie.
Świeżo, świeżej... wiosna!
Wybierając porcelanę na Wielkanoc nie powinniśmy też przesadzić z jej wystawnością. Wyobraźmy sobie jak to wygląda: za oknem słońce, zieleń i świeżość w powietrzu, a na stole... przysadziste misy, ciężkie, zdobione złoceniami talerze i barokowe, pełne dekoracyjnych wzorów filiżanki. Taki wystrój, aż razi na tle wiosennej, wielkanocnej aury. Nie oznacza to jednak zupełnej rezygnacji z eleganckich zdobień i dekoracyjności.
– Klasyczny model z kolekcji Rococo jest udaną próbą poszukiwania złotego środka pomiędzy dekoracyjnością, a subtelnym, wyważonym stylem – zdradza Joanna Niedziela, Dyrektor Handlowy ZP „Ćmielów". – Czysta biel i delikatne kształty nadają porcelanie wrażenie świeżej, wiosennej lekkości. Z kolei finezyjne rokokowe ornamenty tworzą wyrafinowane zdobienia, które nie przytłaczają przepychem i doskonale pasują do wielkanocnego wystroju – dodaje Joanna Niedziela.
Subtelna elegancja modna od 300 lat
Wielkanoc to czas, kiedy na nowo odkrywamy piękno tradycji, kultywujemy dawne zwyczaje, a na stole stawiamy te same potrawy, co nasi przodkowie przed dziesięcioleciami. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, by wielkanocny stół nakryć zastawą inspirowaną estetyką z początku XVIII wieku.
- Nasi klienci są najlepszym dowodem na to, że ten styl w swojej uwspółcześnionej formie wciąż zachwyca i odświeża wnętrza – potwierdza Joanna Niedziela z ZP „Ćmielów". – Z tego powodu zestaw obiadowy Rococo jest nadal najlepszym rozwiązaniem na świąteczne, rodzinne spotkania przy stole.
Sekret wiecznej młodości rokokowych form tkwi w ich asymetrii, płynności linii oraz subtelnej zmysłowości. Te właśnie cechy, wtopione w porcelanową biel ćmielowskiej kolekcji nadadzą naszemu wielkanocnemu śniadaniu świąteczny, a zarazem kameralny nastrój.