O wiosennych deserach słów kilka…
Wiosną trochę modyfikujemy nasze codzienne menu, zamieniając ciężkie składniki na te sezonowe i lekkie. Podobnie jest z deserami – ciasta z maślanymi, tłustymi kremami idą w odstawkę, a my szukamy propozycji skrojonych pod wiosenno-letnie podniebienie. Podpowiadamy, co można przygotować!
Wśród naszych propozycji każdy smakosz znajdzie coś dla siebie – zarówno miłośnik słodkości w klasycznym wydaniu – w pucharkach, jak i oczekujący orzeźwienia lub szukający zdrowszej alternatywy. Oto nasze propozycje w 3 kategoriach.
Deser w pucharku
Kojarzą się w wyjściem do kawiarni, wakacjami i smakami, które połączone razem w szklanym naczyniu tworzą nie tylko wspaniałą całość, ale także prezentują się efektownie. Taką ucztę dla podniebienia, ale i oka możemy zaserwować w domowych warunkach.
- Wszystko, co przekładane pięknie prezentuje się w dużych, szklanych naczyniach, jak i minipucharkach. Tutaj w zależności od preferencji smakowych polecam desery warstwowe, w których każdy składnik ładnie prezentuje się w naczyniu, ale także smakuje. Dobrym pomysłem jest włoskie tiramisu, które możemy przygotować w sposób klasyczny z kawą albo z sezonowymi owocami. Inną opcją jest połączenie w minipucharkach rozdrobnionych ciastek typu Oreo z bitą śmietaną oraz kolorowymi posypkami czy wiórkami czekoladowymi. Orzeźwiającą propozycją zaś będzie deser cytrynowy, składający się z biszkoptów przełożonych na zmianę kremem śmietanowym z mascarpone oraz lemon curdem. Górę możemy przybrać listkami mięty i posypać zieloną matchą – efekt wizualny murowany! – podpowiada specjalistka KiK.
Słodkości na zimno
Desery serwowane na zimno są idealnym rozwiązaniem w cieplejsze dni, których nam teraz nie brakuje. Dlatego warto poznać nowe smaki i wybrać te, które zagoszczą w naszym rodzinnym menu na stałe.
- Każdy z nas zna ciasto z biszkoptem, bitą śmietaną i galaretką, w której znajdują się rumiane truskawki. Kultowy przepis jest jednak pracochłonny, dlatego możemy go lekko zmienić, aby był prostszy i szybszy w wykonaniu, ale równie smaczny. Moją propozycją jest deser bez pieczenia z 3 składników – łączymy ze sobą jogurty greckie, smakowe galaretki oraz świeże owoce. Wszystko ląduje w tortownicy lub innym naczyniu, a po schłodzeniu w lodówce możemy delektować się sezonowym smakiem. Wśród zimnych słodkości prym wiodą także lody – śmietankowe czy sorbety, jednak polecam podkręcić trochę warstwę wizualną i podać je z upieczoną wcześniej kruszoną lub granolą. A dla tych, którzy mają ochotę na szybki, zimny deser do zabrania w drogę, zachęcam do przygotowania koktajlu z arbuza zmiksowanego z kostkami lodu i kilkoma listkami mięty.
Deser w wersji fit
To propozycje dla tych, którzy dbają o formę nie tylko ducha, ale i ciała, ale nie chcą sobie odmawiać słodkich przyjemności. W okresie wiosenno-letnim mamy mnóstwo składników, które możemy wykorzystać do stworzenia ich w zdrowszej wersji.
- Pudding chia to już klasyk wśród fit deserów i ja również polecam tę zdrową alternatywę z mlekiem kokosowym i ulubionymi owocami. Nie zapominajmy także o smoothie bowls czy granoli podanej z jogurtem naturalnym, dosładzanej miodem z odrobiną orzechów i owoców.
Mam także propozycję dla najmłodszych – możemy im zaproponować wspólne przygotowanie sałatki owocowej z tych składników, które lubią najbardziej. Pokrojone w plasterki owoce wystarczy skropić sokiem z cytryny albo syropem z brzoskwini i gotowe. Czasem najprostsze pomysły są najlepsze – komentuje specjalistka KiK.
Wiosenne desery dają nam duże pole do popisu i pozwalają delektować się smakiem sezonowych owoców. Dlatego warto eksperymentować z różnymi składnikami i tworzyć własne kompozycje, które rozpieszczą nasze podniebienia.