Przepis na domowy chleb

Chleb Mlyn Jaczkowice

Domowe pieczywo na co dzień

Pieczywo to dla większości z nas podstawa śniadań lub kolacji. Dlatego też przy wyborze chleba, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego świeżość, ale i na skład. Czasem starsze wypieki na półkach sklepowych mogą stanowić siedlisko pleśni lub bakterii. Aby urozmaicić nasze menu i zapewnić domownikom świeży chleb, wprowadźmy do diety własną, domową alternatywę.

Przygotowanie pieczywa w domu jest łatwym procesem. Jego rezultatem może być nie tylko smaczny wypiek, ale i zajęcie dla całej rodziny. Wykładanie składników, a następnie ich mieszanie, ubijanie i wypiekanie pozwoli na stworzenie zarówno smakowitego bochenka, jak i wielu radosnych wspomnień. Pieczywo możemy przygotować w prosty sposób, zapewniając świeży i zdrowy chleb o każdej porze – nie tylko na śniadanie lub kolację.

Domowy chleb stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych wypieków, nie tylko ze względu na świeżość i smak, ale również cenę. Chrupiące wypieki wyśmienicie zaprezentują się na stole podczas wspólnych posiłków oraz imprez, a niezastąpiony smak domowego, polskiego pieczywa oczaruje podniebienia biesiadników.

Prosto z Dolnego Śląska

Wypiekanie chleba w domu daje pełną kontrolę nad użytymi do tego składnikami. Przygotowując domowe pieczywo możemy zmniejszyć ilość cukru, soli, a także uniknąć wszelkich polepszaczy oraz konserwantów. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości półproduktów, nasz chleb będzie bogaty w błonnik, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze. Przykładem takiego produktu jest Mąka Na Chleb od Młyna Jaczkowice.

Produkty Młyna Jaczkowice powstają w dolinie Odry z najlepszych odmian pszenicy. Na wysoką jakość produktów wpływają zarówno żyzne, dolnośląskie ziemie, jak i wiedza oraz wieloletnie doświadczenie specjalistów. Mąkę Na Chleb typu 750 wyróżnia kremowo-biała barwa. Nadaje ona wypiekom złotego koloru. Wysokoenergetyczna mąka z Młyna Jaczkowice stanowi także bogate źródło błonnika, dodając do wypieków witaminy z grupy B i E oraz sole mineralne.

Mąka ta, to doskonały, kuchenny asystent. Świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu chleba w różnego rodzaju maszynach do pieczenia chleba czy robotach kuchennych. Gwarantuje zarówno niezapomniany smak i aromat, jak i charakterystyczny, apetyczny kolor. Nie bez znaczenia jest także brak składników konserwujących. A samodzielne przygotowanie może stanowić wspólną aktywność z najbliższymi, a tym samym zapoczątkować rodzinną tradycję.

Przepis na domowy chleb

Składniki:

700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia

450 ml ciepłej wody

7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

2 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Mąka Na Chleb*

Wartość energetyczna

1488kJ / 351 kcal

Tłuszcz

1,5 g

W tym: kwasy tłuszczowe nasycone

0,3 g

Węglowodany

70 g

W tym: cukry

0,5 g

Błonnik

2,9 g

Białko

13 g

Sól

<0,01 g