Karp limonkowy
Przepis dla: 4 osób
Składniki:
- 4 płaty karpia podzielone na mniejsze kawałki
- 80 g mąki
- pęczek kolendry
- 2 sztuki limonki
- 2 sztuki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- posiekane chilli
- 3 łyżki octu ryżowego
- 50 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Dopraw karpia solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż karpia. Jak ryba zacznie robić się złota, dodaj ocet i łyżkę wody.
2. Następnie, po wierzchu, posyp całość posiekaną kolendrą, czosnkiem, skrojonymi szalotkami, solą, pieprzem i pokrojoną papryczką chili.
3. Na koniec wyciśnij sok z limonki, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Podawaj z ziemniakami, sałatą i limonką do wyciśnięcia na rybę.
Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry
Przepis dla: 6 osób
Składniki:
- 1 duża polędwiczka z dorsza (może też być diabeł morski)
- 400 g czarnego ryżu
- 800 ml wywaru warzywnego
- 6 mandarynek (3 na sok, 3 jako miąższ do sosu)
- pół cytryny
- 4 cebulki dymki pokrojone w piórka
- 100 ml białego wina
- 80 g schłodzonego masła
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
- 4 łyżki curry
- pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż w bulionie, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty.
- Pokrój polędwiczkę z dorsza na 6 medalionów. Obtocz je w curry.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 20 ml Ramy Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia . Podsmaż medaliony z obu stron tylko lekko by się ryba ścięła - na biało. Wyjmij z patelni, odstaw na bok, wylej tłuszcz.
- Na tej samej patelni bez tłuszczu podsmaż cebulki dymki. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj resztę curry. Smaż kolejne 2 minuty, dolej białe wino i sok z 3 mandarynek, mieszaj całość. Do środka włóż medaliony, smaż je na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Jeśli sosu jest za mało, dolej soku z mandarynek.
- Wyjmij dorsza z patelni, włóż go między dwa talerze lub połóż talerz z rybą na garnku z gotującą się wodą, aby ryba nie wystygła.
- Dodaj do sosu sok z cytryny, miąższ z 3 mandarynek. Mieszaj, zdejmij z ognia i wymieszaj, stopniowo dodając masło, aby go zagęścić. Dopraw solą i pieprzem.
- Ryż i rybę połóż na paterze, polej sosem, posyp kolendrą lub pietruszką.
Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku
Składniki:
- zielony groszek - 1 kilogram
- ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę - 2 sztuki
- świeża bazylia, listki - 12 sztuk
- cebula, posiekana - 1 sztuka
- wędzony boczek - 8 plastrów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 40 gramów
- śmietanka 30% - 100 mililitrów
- cukier - 1 łyżka
- bulion drobiowy - 1 litr
- sól i świeżo zmielony pieprz
1. Rozgrzej w rondlu na średnim ogniu 30 g Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – jest to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia.
2. Wrzuć ziemniaki, cebulę oraz groszek. Warzywa smaż przez 4, 5 minut. Wlej bulion, dodaj
cukier i posiekaną bazylię. Przykryj rondel i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zawartość rondla powinna jedynie lekko drgać.
3. Zabiel zupę śmietaną i zmiksuj ją. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw w ciepłe miejsce.
4. Na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki, wrzuć plastry wędzonego boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Nalej zupę krem do talerzy i udekoruj ją chrupiącym boczkiem Oprósz delikatnie świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj. Bon appétit!
Sposób przygotowania:
Pstrąg w białym winie z grzybami i migdałami
Składniki:
- ładne pstrągi (wypatroszone, oczyszczone z łusek, umyte i osuszone) - 4 sztuki
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 50 gramów
- pieczarki pokrojone w talarki - 250 gramów
- sok z 1 cytryny
- łagodne cebule pokrojone w piórka - 2 sztuki
- białe wytrawne wino - 2 szklanki
- bulion drobiowy - 250 mililitrów
- gałązka tymianku - 1 sztuka
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
- kilka listków świeżej mięty
- ostra musztarda np. Dijon - 4 łyżki
- mąka - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak,że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Podsmaż cebulę, ale uważaj by jej nieprzyrumienić. Dolej wino i bulion drobiowy. Dołóż gałązkę tymianku i przez 5 minut gotuj, by zredukować sos.
2. Wypełnij wnętrze pstrągów pokrojonymi pieczarkami i niewielką ilością cebuli wyjętej z sosu.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
4. Posmaruj ryby musztardą wymieszaną z mąką, która zamieni się po upieczeniu w skorupkę. Włóż pstrągi do naczynia do zapiekania lub na blachę i wstaw do piekarnika na 15 minut, by się zezłociły.
5. Następnie skrop ryby sokiem z cytryny oraz wcześniej przygotowanym sosem i piecz przez kolejne 5 minut.
Medaliony z sarniny z plackami z makaronu i sera w sosie porto
Składniki:
- medaliony z sarny zawinięte sznurkiem (jak bruk wołowy) - 6 sztuk
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 50 mililitrów
- boczek wędzony - 6 plastrów
- makaron nitki -200 gramów
- jajko roztrzepane - 2 sztuki
- mąka - 2 łyżki
- starty ser Ementaler lub Comté - 60 gramów
- posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
- ¼ kostki rosołu wołowego rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
- ocet (najlepiej xérès lub winny czerwony) - 100 mililitrów
- porto - 300 mililitrów
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Przecedź i ostudź.
2. Do miski włóż ser, pietruszkę, jajka, mąkę, wymieszaj całość. Dodaj makaron i ponownie wszystko wymieszaj. Zrób 6 placuszków.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż placuszki z obu stron. I wrzuć je do piekarnika by trzymały temperaturę.
4. Na patelni bez tłuszczu połóż kawałek pergaminu, na to włóż plasterki boczku i przykryj kolejną warstwą pergaminu. 5. Podgrzej patelnię, aby zrobić chipsy z boczku (możesz też zrobić je w piekarniku).
Cappuccino z grzybów leśnych i dachówki z parmezanu
Składniki:
- śmietanka - 150 mililitrów
- grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, prawdziwki) pokrojone w drobne talarki - 300 gramów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 35 mililitrów
- pieczarki pokrojone w drobne talarki - 100 gramów
- mąka - 2 łyżki
- kulki czerwonego pieprzu - 2 łyżki
- suszone grzyby miksowane na puder - 1 szczypta
- olej truflowy
- tarty parmezan lub ser grana padano - 60 gramów
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do rozgrzanego rondla wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.
2. Smaż szalotki ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut. Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
3. Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10¬15 minut – parmezan stopi się i przybierze piękny, złoty kolor.
4. Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany tak, by nie było grudek.
5. Zmiksuj zupę ugotowaną wcześniej, następnie wstaw ją ponownie na ogień. Dodawaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.
6. Resztę śmietany ubij na sztywno. Dopraw ją solą i pieprzem.