W Polsce choruje na cukrzycę trzy miliony osób. Co powinno zaniepokoić i zmobilizować nas do sprawdzenia ryzyka zachorowania? Test do samodzielnego zmierzenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.
- Wiek
- Poniżej 45 lat: 1 pkt
- 45-54 lata: 2 pkt
- 55-65 lat: 3 pkt
- 65 lat i więcej: 4 pkt
- Waga
- Poniżej 25 BMI: 0 pkt
- 25-30 BMI: 2 pkt
- 30 BMI i więcej: 4 pkt
BMI wylicza się dzieląc masę ciała w kg przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu
- Zachorowanie na cukrzycę w rodzinie
- Tak: 3 pkt
- Nie: 0 pkt
- Obwód pasa – kobieta
- Poniżej 70 cm: 0 pkt
- 71-80 cm: 1 pkt
- 80 cm i więcej: 3 pkt
Obwód pasa mężczyzna
- Poniżej 85 cm: 0 pkt
- 86-94 cm: 1 pkt
- 94 cm i więcej: 3 pkt
Obwód pasa mierzy się na wysokości pępka
- Aktywność fizyczna
- 3 razy w tygodniu: 0 pkt
- 1-2 razy w tygodniu: 2 pkt
- Brak: 4 pkt
- Inne czynniki
- Cukrzyca w ciąży: 4 pkt
- Urodzenie dziecka z wagą pwyzej 4 kg: 2 pkt
- Stężenie trójglicerydów we krwi powyżej 150 mg/dl: 1 pkt
- Poziom cholesterolu HDL poniżej 40 mg/dl u mężżczyny i poniżej 50 mg/dl u kobiety: 1 pkt
- Poziom cholesterolu LDL powyżej 100 mg/dl: 1 pkt
- Palenie papierosów: 2 pkt
- Nadciśnienie: 2 pkt
Interpretacja wyników testu
Punkty należy zsumować.
Do 9 pkt- występuje małe ryzyko zachorowania na cukrzycę
10-19 pkt: umiarkowane ryzyko. Zalecana jest wizyta u lekarza w celu zbadania stężenia cukru we krwi
Powyżej 20 pkt- duże ryzyko zachorowania. Niezbędna jest wizyta u lekarza w celu wykonania badań i potwierdzenia diagnozy.
Wyniki mają wartość orientacyjną Właściwą diagnozę może postawić tylko lekarz.