Arbuz w sezonie letnim jest bardzo popularnym owocem w naszym kraju. Dzieje się tak nie bez powodu, ponieważ oprócz dobrego smaku posiada także
szereg innych właściwości, które podczas upałów dobrze wpływają na nasz organizm. Przed wszystkim arbuz jest niskokaloryczny i jest świetnym sposobem na zastąpienie niezdrowych przekąsek. Zawiera antyoksydanty, które nie tylko zwalczają negatywne procesy starzenia się organizmu, ale również doskonale wpływają na wzmocnienie układu krążenia. Dodatkowo obniża ciśnienie, a to dzięki zawartych w nim potasu i magnezu, które mają świetny wpływ na zdrowie naszego serca. Dzięki dużej zawartości wody, arbuz ma właściwości oczyszczające, pomocne w szczególności dla osób zmagających się z chorobami nerek czy pęcherza. Arbuzy świetnie gaszą pragnienie, zapobiegając przegrzaniu organizmu. Chorzy na cukrzycę mogą spożywać go bez obaw, jest bowiem dla nich bezpieczny i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Oprócz tego arbuz jest źródłem beta karotenu i luteiny, wpływających pozytywnie na stan skóry oraz oczu. Ten smaczny owoc jest więc nie tylko pyszny, ale również doskonale wpływa na nasz organizm i zdrowie. Ponieważ jest niskokaloryczny, mogą go bez obaw spożywać osoby będące na diecie.