Kulinarna egzotyka na dobry początek dnia!

Tamagoyaki

Zainteresowanie kuchnią Dalekiego Wschodu rośnie z roku na rok. Chętnie odkrywamy zupełnie nowe składniki i smaki. Odważniej sięgamy po nieznane produkty z

krajów Orientu. Tamagoyaki, czyli japoński rolowany omlet, jest daniem bardzo popularnym w kraju Kwitnącej Wiśni, które bez trudu możemy przyrządzić w domowej kuchni. To świetny sposób na szybką i zdrową przekąskę, doskonałą na śniadanie czy lunch w pracy.

Znakomitym dodatkiem do omletu będą chlebki Tovago. Chrupiące pieczywo świetnie komponuje się z delikatnym, rozpływającym się w ustach omletem, podkreślając jego orientalny smak z nutą imbiru       i wasabi. Chlebki po otwarciu opakowania zachowują swoją świeżość przez długi czas, dlatego Tamagoyaki w parze z Tovago to propozycja idealna na drugie śniadanie. Przygotuj japoński omlet i wprowadź do swojego menu odrobinę tajemniczej egzotyki, która zachwyca smakiem i aromatem!

TAMAGOYAKI NA CHLEBKACH TOVAGO

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

4 kromki pszennych chlebków Tovago

4 jajka

½ łyżeczki cukru lub 1 łyżka japońskiego wina Mirin

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka sake (opcjonalnie)

1 łyżka oliwy

Pasta wasabi

Różowy imbir marynowany

Sposób przygotowania:

Wbij jajka do miseczki. Dodaj sos sojowy, wino mirin i sake. Wymieszaj jajka z pozostałymi składnikami, ale nie rób tego bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią ¼ jajek i rozprowadź na całej patelni. Gdy brzegi masy jajecznej będą ścięte, a środek jeszcze lekko wilgotny, zacznij zwijać omlet w rulonik. Wylej ¼ masy jajecznej na patelnię tak, aby połączył się z powstałym wcześnie rulonikiem, a gdy rozlana masa zacznie się ścinać, wcześniejszy rulonik zawiń w przeciwną stronę. Powtarzaj wszystkie czynności aż do wykorzystania całej masy jajecznej, a powstały rulonik pozostaw jeszcze chwilę na patelni, by się zapiekł. Zdejmij ostrożnie rulonik z patelni i pokrój go w plasterki. Podawaj tamagoyaki na chlebkach Tovago z dodatkiem różowego kandyzowanego imbiru i pasty wasabi.

Smacznego!