Chociaż sierpień to ostatni miesiąc wakacji, na straganach wciąż możemy znaleźć pyszne sezonowe warzywa. Nacieszmy się nimi zanim nadejdą chłodne dni i przygotujmy oryginalne potrawy, których smak kojarzy nam się z latem.
Myśl o kończących się wakacjach często wpędza nas w przygnębienie. W walce z chandrą mogą pomóc kulinarne eksperymenty. Warto wypróbować smakowite połączenie sezonowych warzyw i żółtego sera. Chociaż jest on dosyć kaloryczny, jedzony w umiarkowanych ilościach ma wiele zalet i znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. – Żółty ser jest bardzo zdrowy i dostarcza nam wiele cennych składników odżywczych: zaopatruje organizm w pełnowartościowe białko, dodaje energii, a dzięki wysokiej zawartości wapnia wzmacnia kości, przeciwdziałając osteoporozie i próchnicy. Jedzenie żółtego sera wspomaga także stan naszych włosów i paznokci, zapobiega chorobom skórnym i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Łącząc go z sezonowymi warzywami stworzymy danie idealne i przygotujemy nasz organizm na chłodniejsze miesiące – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Proponowane potrawy umilą rodzinny obiad, piknik czy romantyczną kolację we dwoje, zapewnią nam dobre samopoczucie i sprawią, że sierpień już zawsze będzie się kojarzyć z aromatem sezonowych warzyw, połączonych z apetycznym żółtym serem.
Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Robert Muzyczka, poleca 3 pyszne przepisy:
Karczochy zapiekane z żółtym serem
Składniki:
- 5 świeżych karczochów
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta suszonego rozmarynu
- Kilka listków świeżej bazylii
- 100 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Karczochy umyć, odciąć łodygi. Usunąć wierzchnie ciemnozielone liście, przeciąć każde warzywo na pół, wykroić ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucić karczochy i całość lekko poddusić pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączyć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z posiekaną bazylią, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut w
temperaturze 200 stopni.
Tarta z fenukłem i łososiem
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki krupczatki
- 20 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 20 dag masła
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 20 dag łososia wędzonego
- 3 jajka
- 20 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
- 1 szklanka śmietany 18%
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.
Zupa krem z bobu i czosnku na bazie serka topionego
Składniki:
- 300 gram bobu
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 1 ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 25 g sera topionego paprykowego MSM Mońki
- Sól, pieprz
- Szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia
Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostudzenia, następnie obrać z łupinek. Obrać ziemniaka, cebulę i marchew, pokroić je w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek, do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować przez kwadrans. Dodać bób i gotować jeszcze kilka minut, aż marchewka i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodać paprykowy ser topiony. Całość zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Smacznego!