Korzystaj z sezonowych warzyw

Monki

Chociaż sierpień to ostatni miesiąc wakacji, na straganach wciąż możemy znaleźć pyszne sezonowe warzywa. Nacieszmy się nimi zanim nadejdą chłodne dni i przygotujmy oryginalne potrawy, których smak kojarzy nam się z latem.

Myśl o kończących się wakacjach często wpędza nas w przygnębienie. W walce z chandrą mogą pomóc kulinarne eksperymenty. Warto wypróbować smakowite połączenie sezonowych warzyw i żółtego sera. Chociaż jest on dosyć kaloryczny, jedzony w umiarkowanych ilościach ma wiele zalet i znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. – Żółty ser jest bardzo zdrowy i dostarcza nam wiele cennych składników odżywczych: zaopatruje organizm w pełnowartościowe białko, dodaje energii, a dzięki wysokiej zawartości wapnia wzmacnia kości, przeciwdziałając osteoporozie i próchnicy. Jedzenie żółtego sera wspomaga także stan naszych włosów i paznokci, zapobiega chorobom skórnym i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Łącząc go z sezonowymi warzywami stworzymy danie idealne i przygotujemy nasz organizm na chłodniejsze miesiące – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Proponowane potrawy umilą rodzinny obiad, piknik czy romantyczną kolację we dwoje, zapewnią nam dobre samopoczucie i sprawią, że sierpień już zawsze będzie się kojarzyć z aromatem sezonowych warzyw, połączonych z apetycznym żółtym serem.

 

Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Robert Muzyczka, poleca 3 pyszne przepisy:

Karczochy zapiekane z żółtym serem

Składniki:

  • 5 świeżych karczochów
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta suszonego rozmarynu
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 100 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
  • Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Karczochy umyć, odciąć łodygi. Usunąć wierzchnie ciemnozielone liście, przeciąć każde warzywo na pół, wykroić ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucić karczochy i całość lekko poddusić pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączyć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z posiekaną bazylią, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut w

temperaturze 200 stopni.

Tarta z fenukłem i łososiem

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 20 dag łososia wędzonego
  • 3 jajka
  • 20 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.

Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.

Zupa krem z bobu i czosnku na bazie serka topionego

Składniki:

  • 300 gram bobu
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 25 g sera topionego paprykowego MSM Mońki
  • Sól, pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia

Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostudzenia, następnie obrać z łupinek. Obrać ziemniaka, cebulę i marchew, pokroić je w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek, do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować przez kwadrans. Dodać bób i gotować jeszcze kilka minut, aż marchewka i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodać paprykowy ser topiony. Całość zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Smacznego!