Żelujący agar-agar

deser 1

Wielu z nas obawia się żelatyny produkowanej z kości zwierzęcych. Agar-agar jest naturalnym zagęstnikiem, który doskonale sprawdza się jako środek

zastępczy żelatyny. Jest to nic innego jak substancja żelująca, która pozyskuje się z czerwonych alg morskich. Znany i stosowany jest od bardzo dawna, a  co najważniejsze - jest pochodzenia naturalnego. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie – od ciast, deserów, galaretek, po pasztety, wyroby garmażeryjne, ryby i mięsa. Proces żelowania produktów jest stały i nie rozpuszczają się one łatwo w temperaturze pokojowej. Teraz nawet osoby, które są na diecie wegetariańskiej lub które z innych przyczyn nie spożywają żelatyny, mogą cieszyć się smakiem potraw wymagających tężenia. Agar nie wymaga wstawiania potraw do lodówki. Dodatkowo jest bezsmakowy i nie powoduje nadawania potrawom jego smaku. Nie dodaje również potrawom dodatkowych kalorii i nie wpływa na zmianę koloru potraw. Zawiera wapń i żelazo, dodatkowo stymuluje pracę jelit.

CMB