Jak, dlaczego, po co?...
Były głównymi słowami, od których zaczynał się każdy temat kolejnego spotkania z cyklu „Zdrowie od kuchni”, które odbyło się w czwartek 7 stycznia we Wrocławskim Centrum Seniora, a wzięła w nim udział całkiem spora liczba osób. Tym razem dietetyczka, Magdalena Szyszka, przedstawiła wykład o zdrowym odżywianiu się i postawiła seniorom wiele pytań, na które wspólnie podczas spotkania poszukiwali odpowiedzi.
Dzięki wiedzy prowadzącej seniorzy odkryli,w jakim stopniu na zdrowie wpływa ich styl życia, w tym sposób żywienia. Dowiedzieli się czym jest indeks glikemiczny i jak poziom cukru wpływa na stan organizmu oraz apetyt, a także na co zwracać uwagę przy chorobach układu krążenia. Dlaczego sól przyczynia się do rozwoju nadciśnienia. Dla kogo w diecie jest ważny wapń. I na koniec ukryta trucizna - pleśń i jej aflatoksyna…
Uczestnicy zajęć otrzymali wspaniały pakiet wiedzy, dzięki której mają szansę polepszyć i świadomie planować to, co znajdzie się na ich talerzu. Kolejne ciekawostki oraz rzetelne dane na temat zdrowia, czekają na seniorów jeszcze w styczniu:
czwartek 21 stycznia, godz. 10:00, sala 27
Niedożywienie - niezauważany problem
Wstęp bezpłatny, ale obowiązują zapisy:
Wrocławskie Centrum Seniora, pl. Dominikański 6
tel. 71 772 49 40
mail: elzbietaTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Joanna Ryłko, WCS