Dzień Babci i Dziadka

Jolanta Kwasniewska

Jolanta Kwaśniewska, pomysłodawczyni i ambasadorka kampanii „Oswajanie starości”, zwraca uwagę, szczególnie w dniu Babci i Dziadka, na osoby starsze jako na ludzi, którzy mają wielkie doświadczenie, umiejętności, ogromną wiedzę oraz energię, cierpliwość i pokorę wobec życia, a także sporą dozę optymizmu. Podpowiada co zrobić, aby sprawić im miłą niespodziankę.

Z badań wynika, że blisko 50% seniorów obawia się samotności (z danych demograficznych wynika, że dotyka ona głównie kobiet) *1. Dla wielu osób starość jest trudnym okresem w życiu, gdyż wraz z przejściem na emeryturę czują się zbędne. – Okazywanie osobom starszym naszego zainteresowania sprawia, że czują się potrzebne i kochane. Mają większą motywację, by dbać o siebie, dzięki czemu są w lepszej formie, psychicznej i fizycznej. Pamiętajmy o tym na co dzień, a szczególnie w dniu ich święta – podkreśla Jolanta Kwaśniewska.

Dzień Babci i Dziadka przypada 21 i 22 stycznia. Jak sprawić, by ten dzień był dla nich wyjątkowy?

Jeśli tylko mamy możliwość odwiedźmy dziadków i złóżmy im życzenia w dniu ich święta. Telefon czy mail, nawet nowoczesnym seniorom, nie zastąpią spotkania, zwykłej rozmowy, przytulenia czy pocałunku. Warto tego dnia przygotować także coś specjalnego do jedzenia. Dziękując im za te lata, tym razem to my coś dla nich przyrządźmy. Zaskoczmy ich oryginalnym daniem. Łatwym, a zarazem niebanalnym pomysłem jest przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów z grzankami razowymi. A na deser, jeszcze łatwiejsze w wykonaniu, jabłka pieczone z suszonymi owocami i sosem waniliowym.

Seniorzy mają więcej czasu niż młodzi i z badań wynika, że czytają od nich więcej *2, a pochłanianie książek czy rozwiązywanie krzyżówek pozwala na ćwiczenie umysłu. Dlatego, jeśli chcemy sprawić babci lub dziadkowi upominek, podarujmy im książkę, najlepiej taką, która zainspiruje ich do większej dbałości o własne zdrowie. – Książka „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!” pomoże seniorom spróbować coś zmienić, wejść do świata zdrowego, aktywnego życia i pozostać w nim na długo. Doskonale sprawdzi się jako prezent na dzień Babci i Dziadka, gdyż zawiera wskazówki dotyczące żywienia, jak i aktywności fizycznej, które zostały przygotowane z myślą o zmieniających się z wiekiem potrzebach i możliwościach organizmu – mówi Jolanta Kwaśniewska, prezeska Fundacji Porozumienie bez barier. I podkreśla: choć prezent tego dnia nie jest najważniejszy, tylko czas, który poświęcimy naszym najbliższym, to taki upominek sprawi im dużą radość.

 

Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami razowymi

Składniki dla 4 osób


1½ kg mocno dojrzałych pomidorów

1 spora główka czosnku

2 szklanki bulionu warzywnego (ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach)

szklanki słodkiej śmietanki

3 gałązki świeżego tymianku (lub spora szczypta suszonego)

kilka gałązek bazylii

sól

świeżo zmielony pieprz


 

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skórki (jeśli chcemy zrobić to bardzo szybko i dokładnie, wystarczy naciąć je na krzyż u dołu, zalać wrzątkiem na minutę i następnie ściągnąć skórkę). Kroimy je na ćwiartki, usuwamy szypułki i twarde środki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na pomidorach rozrzucamy obrane ząbki czosnku oraz gałązki tymianku i bazylii. Solimy, posypujemy szczyptą cukru i polewamy resztą oliwy. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i zapiekamy przez 20–25 minut, aż brzegi pomidorów zaczną się przypiekać. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Usuwamy gałązki tymianku.

 

 

Jabłka pieczone z suszonymi owocami i sosem waniliowym

Składniki dla 2 osób


2 kwaśne czerwone jabłka

2 łyżki rodzynek

4 suszone śliwki

4 suszone morele

1 łyżka suszonej żurawiny

20 g płatków owsianych

½ cytryny

masło klarowane

cukier trzcinowy

 


 

Przygotowanie:

Suszone owoce i płatki owsiane drobno kroimy, przekładamy do miski, mieszamy i zagniatamy z sokiem z cytryny, łyżką klarowanego masła i cukrem trzcinowym. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki, a następnie do środka nakładamy farsz z płatków owsianych i suszonych owoców. Jabłka przykrywamy, kładziemy na blaszkę, skrapiamy masłem klarowanym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C. Pieczemy przez 25 minut. Gdy jabłkasię pieką , mamy czas na przygotowanie sosu.


*1 Wg badań ankietowych przeprowadzonych przez Angel Care w październiku 2015 r.

*2 Wg badania przeprowadzonego przez Bibliotekę Narodową we współpracy z TNS Polska w 2013 roku