Kiedy temperatura za oknem staje się coraz wyższa i nasz organizm domaga się większego niż zwykle nawodnienia, najczęściej sięgamy po chłodne napoje gazowane. Biorąc pod uwagę ich skład, nie są one najlepszym wyborem.
W upalne weekendowe popołudnie warto przygotować samodzielnie coś zdecydowanie zdrowszego. Łatwym w przyrządzeniu i doskonale gaszącym pragnienie napojem jest mrożona herbata. Oto kilka przepisów na wyśmienite koktajle herbaciane.
Naturalną reakcją organizmu na upały jest wydzielanie wody, która parując ochładza ciało. Ten proces to nic innego jak pocenie się. Aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu, należy regularnie uzupełniać płyny. W krajach, gdzie upały są na porządku dziennym, podstawowym napojem jest… gorąca herbata. Nie obniża ona sztucznie temperatury ciała, więc organizm nie stara się dodatkowo ogrzać, jak po wypiciu zimnego napoju. Jeśli jednak picie ciepłej herbaty latem nas nie przekonuje, proponujemy 3 przepisy na jej mrożony odpowiednik, które przygotowali eksperci marki Akbar.
Herbata z owocami leśnymi
Jeżyny to skarbnica korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Dzięki zawartości antyoksydantów doskonale sprawdzają się w diecie antynowotworowej. Są także źródłem błonnika, który jest idealny dla osób dbających o linię.
Składniki:
- Akbar Pure Ceylon
- Jeżyny
- Maliny
- Syrop malinowy
Przygotowanie:
Herbatę parzymy w gorącej wodzie przez 2-3 minuty. Odcedzamy liście i pozostawiamy napój do ostygnięcia. Kiedy herbata będzie już chłodna dodajemy do niej umyte owoce i syrop z malin. Podajemy z kostkami lodu.
Herbata z brzoskwiniowym puree
Brzoskwinie najsmaczniejsze są latem. Właśnie wtedy dojrzałe owoce charakteryzują się niezwykłą słodyczą. Jeśli dodamy wykonane z nich puree do herbaty, nie będziemy musieli dodatkowo jej słodzić.
Składniki:
- Akbar Pure Ceylon
- Brzoskwinie
- Miód
- Świeża mięta
Przygotowanie:
Herbatę parzymy w gorącej wodzie przez 2-3 minuty. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Owoc blendujemy. Kiedy herbata będzie już zimna odcedzamy liście i łączymy ją z brzoskwiniowym puree. Jeśli preferujemy słodsze napoje, możemy dosłodzić herbatę miodem. Dekorujemy miętą i pokrojoną na cząstki brzoskwinią.
Borówkowa lemoniada
Borówka amerykańska to bogactwo minerałów i witamin. Korzystnie wpływa na wzrok, reguluje trawienie oraz zapobiega chorobom, takim jak np. miażdżyca. W połączeniu z cytryną, która jest bogata w witaminę C, nie tylko pysznie smakuje, ale i tworzy wartościowy dla organizmu napój.
Składniki:
- Akbar Pure Ceylon
- Miód
- Borówki amerykańskie
- Cytryna
Przygotowanie:
Herbatę parzymy w gorącej wodzie. Kiedy trochę przestygnie rozpuszczamy w niej miód. Odcedzamy liście. Z kilku cytryn wyciskamy sok, a jedną parzymy gorącą wodą i kroimy na plasterki. Kiedy herbata będzie już zimna, dodajemy do niej sok z cytryn, borówki i pokrojone plasterki cytryn.
Smacznego!