Przepis na wegańskie spring rollsy

Weganskie spring rollsy 1

Wegańskie spring rollsy

Składniki:

1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg

papier ryżowy

pół główki czerwonej kapusty

ogórek

2 marchewki

papryka czerwona

listki mięty

200 g tofu

2 łyżki sezamu

2 łyżki sosu sojowego

ząbek czosnku

łyżeczka startego imbiru

pół łyżeczki ostrej papryki

pół łyżeczki słodkiej papryki

Dip:

6 łyżek masła orzechowego

4 łyżki sosu sojowego

woda

Przygotowanie:

Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min. Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).