Zima kojarzy się dzieciom z niekończącą się zabawą na śniegu - jazda na sankach i lepienie bałwana to atrakcje, które sprawiają im wielką radość. Dzieci w przeciwieństwie do dorosłych nie rezygnują z zimowych figli z powodu zbyt niskiej temperatury, dlatego wybierając się z maluchem na dwór, warto mieć pod ręką termos z gorącą herbatą.
Jakie dodatki sprawią, że napar będzie nie tylko pyszny, ale i mocno rozgrzewający?
W przyrządzanie rozgrzewających herbat warto zaangażować również dzieci. Dzięki temu nie tylko zorganizujecie im kulinarną zabawę, ale także nauczycie je, jak ważne jest zdrowie, i jak w prosty sposób o nie dbać. Poniżej przedstawiamy propozycję przygotowania rozgrzewającej herbaty oraz zdrowego syropu z pigwy, który podobnie jak cytryna ma bardzo dużo witaminy C i pierwiastków mineralnych, wzmacniających odporność organizmu.
Jabłkowy aromat
Składniki:
- Herbata English Breakfast Ahmad Tea London
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- średnie jabłko
- garść suszonej żurawiny
- opcjonalnie miód
Przygotowanie:
Pokrójcie jabłko w plasterki. Do szklanki włóżcie cynamon i gwiazdkę anyżu oraz torebkę herbaty English Breakfast Ahmad Tea London i zalejcie wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Po 5 minutach dodajcie pokrojone jabłko i suszoną żurawinę. Herbatę możecie dosłodzić wedle uznania miodem, pamiętając o tym, żeby miodu nie dodawać do wrzątku, bo straci swoje zdrowotne właściwości.
Syrop z polskiej cytryny
Składniki:
- pigwa
- cukier
Pokrójcie umytą pigwę na małe plasterki i ściśle ułóżcie warstwami w małym słoiku. Na wierzch nasypcie około 6-8 łyżeczek cukru. Szczelnie zakręćcie i zostawcie na 4 dni. W międzyczasie możecie wstrząsnąć kilka razy. Przed dodaniem do herbaty, najlepiej czarnej np. bezkofeinowej Evening Tea Decafeinated Ahmad Tea London, usuńcie owoce i zostawcie sam sok. Dzięki temu syropowi z każdej herbaty możecie zrobić rozgrzewający i smaczny napój.