Schorzenia sercowo–naczyniowe są co roku przyczyną śmierci tysięcy Polaków. Jednak wiele osób, zwłaszcza mężczyzn, rezygnuje z przyjmowania leków. Dlaczego? Ponieważ po rozpoczęciu ich przyjmowania często następuje obniżenie sprawności seksualnej.
Naukowcy od lat poszukują bezpiecznej metody dbania o prawidłowy stan naczyń, a tym samym o prawidłowe ciśnienie tętnicze. Nieodpowiednia dieta, stres, brak ruchu sprawiają, że co trzecia osoba ma problem z nadciśnieniem. Leczy się na nie ponad osiem milionów Polaków.
Wg „Przeglądu Seksuologicznego" nawet 70 proc. mężczyzn i 40 proc. kobiet z nadciśnieniem cierpi na zaburzenia seksualne, które często nasilają się po rozpoczęciu przyjmowania leków na nadciśnienie. Dlatego też, wiele osób przestaje je brać, gdyż obniżenie sprawności seksualnej jest dla nich nie do zaakceptowania. Złogi cholesterolowe potrafią znacząco zwęzić światło naczyń i powodować różne konsekwencje, np. u mężczyzn zaburzenia erekcji, które są zwykle pierwszym zwiastunem nadchodzącego zawału serca. Często kluczem do utrzymania naczyń w dobrym stanie są odpowiednie zmiany w diecie oraz właściwa suplementacja.
Zwiększenie przyswajalności produktów z granatu
Naturalnym sprzymierzeńcem naczyń i serca są minerały i witaminy oraz dieta bogata w owoce, takie jak np. granat (jego polifenole). Od wielu lat trwają badania nad działaniem polifenoli z granatu na liczne schorzenia. Opisane w prestiżowym The American Journal of Cardiology wykazały, że sok z granatów u pacjentów z chorobą wieńcową (CHD), znacząco polepsza przepływ krwi do mięśnia sercowego i o połowę zmniejsza częstotliwość występowania bólu w klatce piersiowej (ataki Angina Pectoris) (Sumner et al., 2005).
Niemieccy doktorzy medycyny Karl oraz Ludwig Jacob, poddali koncentrat z granatu lekkiej fermentacji. Dzięki temu polifenole z granatu zyskały lepszą przyswajalność i właściwości lecznicze. – Metoda żywej fermentacji podnosi przyswajalność polifenoli praktycznie do 100 proc., nawet u osób ze słabym trawieniem. Uwalnia ona z soku z granatu ogromną ilość bioaktywnych polifenoli, a w połączeniu z próżniowym zagęszczaniem i liofilizacją (suszenie przez zamrażanie) powoduje, że produkty zachowują swoją pełną bioaktywność i jakość świeżych owoców – wyjaśnia Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob's Poland.
Zdrowa alternatywa bez problemów z potencją
Wykorzystując opatentowaną technologię fermentacji Dr. Jacoba, stworzono suplementy diety stosowane z powodzeniem dla zdrowia serca i naczyń. Zawarte w nich foliany oraz witaminy B6 i B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, która uważana jest u ludzi za niezależny czynnik rozwoju m.in.: zmian miażdżycowych, nadciśnienia, zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu, zmian zakrzepowych (homocysteina ma niekorzystny wpływ na stan naczyń, a tym samym krążenie, także wieńcowe i mózgowe). Tiamina (witamina B1) pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, zaś selen i witamina E pomagają w ochronie komórek przed atakami wolnych rodników (stresem oksydacyjnym). Stosując produkty oparte o technologię lekkiej fermentacji, dbamy o serce i naczynia krwionośne, nie mając przy tym problemów z obniżeniem sprawności seksualnej.
Jak szukać najlepszych produktów z granatu?
Produkty z granatu dostępne na rynku są bardzo zróżnicowane pod względem zawartości i przyswajalności polifenoli. Po czym poznać prawdziwy sok z granatu? – Większość ludzi nie zna smaku prawdziwego soku z granatu. Jest on drogim owocem i wielu producentów rozcieńcza go tanim sokiem z porzeczek, czy wiśni i dodaje słodziki. Jeżeli „100% sok z granatu" ma smak znanych nam owoców i nie jest cierpki, to znaczy, że nie ma w nim zbyt wiele granatu oraz antyutleniaczy – polifenoli – informuje Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob's Poland. Warto też sprawdzić, czy produkt przypadkiem nie jest pasteryzowany. Jeśli tak, to znaczy, że w procesie produkcji została użyta wysoka temperatura, która niszczy bioaktywność polifenoli. Jeśli natomiast chcemy kupić produkty w kapsułkach sprawdźmy, czy zostały one uzyskane metodą wysuszania przez zamrażanie. W przeciwnym razie mogą być biologicznie nieaktywne.
GranaCor to suplement diety zawierający przefermentowany sok z granatu oraz witaminy i minerały. Jest bogatym źródłem łatwoprzyswajalnych polifenoli. Tylko dwie kapsułki GranaCor zawierają ok. 300 mg aktywnych polifenoli (tyle co 1,5 litra świeżego soku z granatu). GranaCor zawiera składniki szczególnie ważne dla serca (tiamina) i pośrednio dla naczyń krwionośnych, w tym mózgowych (kwas foliowy, witaminy B6 i B12) oraz selen, witaminy E i D3. Stosuje się go także w celu wzmocnienia organizmu i w kuracjach odmładzających. Istotną zaletą GranaCor jest to, że proszek z przefermentowanych polifenoli uzyskany jest metodą suszenia przez zamrażanie. Dzięki temu zachowuje jakość świeżych owoców. 60 kapsułek wystarcza na 30 dni profilaktyki wczesnej. Cena 97 zł.