Sezon na truskawki w pełni. Zajadamy je w każdej ilości i o każdej porze, bo truskawki to ogromne dobrodziejstwo od Matki Natury. Czekamy na nie cały rok, a kiedy już są dodajemy je wszystkiego. Ale z uroków i smaku truskawek możemy korzystać cały rok, za sprawą ekologicznej herbaty. Dzięki
temu nawet zimą zasmakujemy odrobiny lata.
Truskawki to doskonały lek niemal na każde dolegliwości. Dlatego też latem zajadamy się nimi na cały rok, robimy mrożone zapasy na zimę i pakujemy je do słoików w postaci dżemów czy kompotów. Truskawki to źródło witamin i minerałów, które poprawiają pracę organizmu, a także wpływają korzystnie na urodę. Czemu więc nie móc z nich korzystać również zimą, np. w postaci herbatki ekologicznej. Aromat i smak równie imponujący, jak u dojrzałych owoców, a działanie zbawienne w czasie zimowych chłodów.
Truskawki obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiegają miażdżycy i regulują pracę serca. Choć są słodkie, chronią przed cukrzycą, regulując poziom glukozy we krwi. Wpływają również na układ odpornościowy, a szczególnie gdy nasz organizm zaatakuje wirus odpowiedzialny za opryszczkę czy półpaśca. Do tego truskawki zawierają pektyny, które pobudzają trawienie i przemianę materii i to przy zaledwie 28 kcal na 100 g. Dlaczego więc korzystać z tych uroków tylko latem?
Marta