Lato to czas, w których warzywno-owocowe stoiska kuszą swą różnorodnością, a miłośnicy tego typu produktów nie mają powodów do narzekań. Jednak wraz z warzywnymi daniami czy owocowymi deserami może pojawić się dokuczliwy problem w postaci trudnych do usunięcia plam. Jak sobie z nim poradzić? Sposoby usuwania zabrudzeń powstałych podczas jedzenia warzyw bądź owoców zależą od ich rodzajów. Soki zawarte w niektórych z nich silniej wiążą się z tkaninami albo też mocniej wnikają w barwniki ubrań, w wyniku czego są zdecydowanie trudniejsze do zlikwidowania.
Wobec tego warto zapoznać się z tymi warzywami lub owocami, które stają się szczególnie niebezpieczne dla ulubionych materiałów. Zatem do pierwszych z wymienionych zalicza się przede wszystkim marchewkę oraz buraka. W momencie, gdy ubranie zostanie pobrudzone marchwią, najpierw powinno się usunąć z niego resztki tego warzywa, a następnie zanurzyć tkaninę w zimnej wodzie (trzeba tu dodać, iż w większości przypadków ciepła woda utrwala plamę). Gdy plama powstanie na białej rzeczy, można zastosować odplamiacz. Z kolei przy kolorowych ubraniach należy sięgnąć po odpowiednie środki – np. płyn do mycia naczyń mający właściwości usuwania organicznych zabrudzeń (rozpuszcza białka i tłuszcze). Po tych zabiegach wystarczy włożyć ubranie do pralki. Przy plamie z soku buraka skuteczne okazuje się przyłożenie do zabrudzonego miejsca lekko zamoczonej kromki chleba, która wchłonie rozlany sok. Następnym krokiem jest wypłukanie tkaniny w zimnej wodzie oraz włożenia jej do pralki. Natomiast w przypadku owoców, najtrudniejsze do usunięcia są plamy z truskawek, jagód, wiśni, czereśni, gruszek oraz agrestu. W celu wywabienia plam większości z nich najskuteczniejszy okazuje się sok z cytryny. Należy nim skropić pobrudzone miejsce, wypłukać tkaninę i wyprać w pralce. Gdy takie działanie nie pomaga, można sięgnąć po odrobinę octu bądź spirytusu. Polewa się nimi świeże plamy (nie wolno dopuścić do ich zaschnięcia). Pozostawiają one jednak nieprzyjemny zapach dlatego, by się go pozbyć, zanurza się rzeczy w ciepłym mleku (pochłonie ono drażniący zapach).
JS