Jesień to doskonała pora na orzechy. Wtedy właśnie są najsmaczniejsze i zawierają najwięcej zdrowych witamin. Niektórzy oskarżają je o dużą ilość kalorii i unikają ich jak ognia. Warto jednak po nie sięgnąć, bo są zdrowe i wpływają na poprawę wielu procesów w naszym organizmie. Orzechy włoskie (które wcale nie przywędrowały do polski z Włoch, tylko z Rumunii) to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na układ krążenia, pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także powstrzymują tworzenie są zakrzepów.
Zawarta w nich L-arginina, jest odpowiedzialna za rozszerzanie naczyń krwionośnych, stąd spada ryzyko zawału serca. Orzechy dobrze wpływają na stan naskórka, poprawiają pamięć i koncentrację, przypisywane są im nawet właściwości hamowania rozwoju nowotworów. Dzięki swoim właściwością, dodawane są do kosmetyków, szczególnie tych, które mają poprawić koloryt skóry i nadać jej subtelny odcień opalenizny. Wykorzystywane są nie tylko same owoce, ale także ich skórki i liście drzewa orzechowego. Świeże orzechy łatwiej jest rozłupać, a dodatkowo są o wiele smaczniejsze. Nie należy bać się tego, że pobrudzimy sobie dłonie, co prawda ciężko będzie je umyć zwykłą wodą, ale poradzą sobie z tym problemem sok z cytryny, kwasek cytrynowy czy w bardziej zaawansowanych zabrudzeniach – pumeks lub peeling. Zastosowanie orzechów w kuchni jest bardzo szerokie. Doskonale pasują zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Można je także spożywać same i delektować się ich doskonałym smakiem. Łączony jest także z sałatkami, rukola, kozim serem, a także mięsami. Wiele ciast nie może się także obyć bez tego składnika.
seniorzy.PL