OBIAD PEŁEN ENERGII – TORTILLA Z KASZĄ
Składniki:
1 opakowanie tortilli Dan Cake (4 placki)
2 woreczki ( 2x100g) kaszy gryczanej
1 żółta papryka
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
kolendra
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię stawiamy z powrotem na mały ogień i podsmażamy 5 minut cały czas mieszając. W tym czasie opiekamy tortille . Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze. Przekładamy tortille na talerz. Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką.
Smacznego!