Wiele osób, jako postanowienie noworoczne, stawia sobie za cel odchudzanie, porzucenie niezdrowych nawyków czy używek. Tak się składa, że cukier jest często na wysokiej pozycji na liście, tego co powinniśmy wyeliminować z naszej diety, by wrócić do formy i zachować zgrabną sylwetkę. Jest on bowiem obecny w bardzo wielu rodzajach pożywienia, często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak duże jego ilości znajdują się w zdawałoby się bezpiecznych i wolnych od cukru produktach. Aby skutecznie walczyć ze zbyt dużo ilością spożywanego cukru, walkę trzeba rozpocząć przede wszystkim od czytania etykiet na produktach spożywczych.
Często cukier znajduje się na górze listy składników, co powinno zapalić nam ostrzegawcze światło i powstrzymać przed kupowaniem tego typu żywności. Dodatkowo, należy pamiętać, że cukier występuje również w produktach pod nazwą: glukoza, fruktoza, maltoza, dekstryna czy syrop glukozowo - fruktozowy. Zalecane spożycie cukru, bezpieczne dla naszego organizmu to 5 łyżeczek dziennie. Łatwo przeoczyć tą cienką granicę, jeżeli przyrządzamy potrawy ze składników, w których występuje duża zawartość cukru pod różnymi postaciami. Cukier to również melasa, miód, karmel, syrop klonowy czy wyciąg z agawy. Jeżeli nie wyobrażasz sobie porannej kawy czy herbaty w wersji bez cukru, spróbuj go zastąpić stewią lub ksylitolem. Inną alternatywą może być erytrytol czy maltitol. Wielką bombą złożoną również z cukru, są słodycze i kolorowe, gazowane napoje, jak również alkohol. Dlatego to ich powinniśmy się szczególnie wystrzegać, jeżeli chcemy ograniczyć spożycie cukrów. Co więcej, w pułapkę mogą nas wpędzić produkty typu light, fit czy fitness, które mają mniejszą ilość tłuszczu, za to ich smak poprawiany jest za pomocą cukru.
SJ