O Wielkanocy „bez przesady”, czyli 10 zasad zdrowych Świąt
Jak zawsze będzie obficie: pachnące mięsa, gęste zupy, tradycyjne jajka, sałaty i sałatki, słodkie ciasta. O tym, co zrobić, aby Święta Wielkanocne nie okazały się dla nas zbyt „ciężkie” w skutkach.
Rodzinne, świąteczne spotkanie z pewnością odbędzie się przy suto zastawionym stole i będzie mieć swój początek już z samego rana.
Bowiem śniadanie wielkanocne to przegląd świątecznych pyszności, a wraz z nimi - mnóstwo kalorii, które dostarczymy organizmowi. Odpowiedzialne za to będą między innymi wędliny, kiełbaski, pasztety, jajka. Obiad, to czas, kiedy na stół „wjeżdżają” żurki i barszcze białe – najczęściej z kiełbasą, schaby, pieczenie, sosy. A na deser - kolejny kawałek mazurka. W międzyczasie – podjadamy sałatki z ciężkimi dressingami. To wszystko sprawia, że nasza wiosenna dieta odchodzi na chwilę w niepamięć. Czas zatem poznać kilka prostych sposobów, jak zachować zdrowy rozsądek przy wielkanocnym stole, a po świętach dobrze czuć się we własnym ciele. Oto 10 złotych zasad zdrowej Wielkanocy - radzi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr:
- KUPUJMY MĄDRZE
Już na etapie zakupów możemy pomyśleć o tym, by podczas świąt zadbać o swój organizm. Zwracajmy uwagę na etykiety – to pomoże nam wybierać produkty bardziej dla niego korzystne: z mniejszą ilością cukru, soli i niekorzystnych tłuszczów nasyconych, np. chudsze kiełbasy, mniej kaloryczne składniki dressingów.
- GOTUJMY
Wielkanocny stół to różnego rodzaju mięsa, głównie pieczenie, schaby, karkówki czy szynki. Zamiast kupować w sklepie gotowe produkty, przyrządzajmy je samemu – dzięki temu mamy świadomość, z udziałem jakich składników są przygotowywane, kontrolując na przykład ilość używanej soli.
- ZASTĘPUJMY
Podczas gotowania możemy zadbać o to, by świąteczne potrawy nieco „odchudzić”.
Zamiast śmietany do zabielania zup, używajmy jogurtu naturalnego. Mięso nie musi być zanurzone w tłuszczu – jest mnóstwo sposobów, by przyrządzić go w bardziej korzystny dla naszego organizmu sposób: upiec w piekarniku w specjalnej folii czy udusić.
- NAWADNIAJMY ORGANIZM
Dziennie powinniśmy wypić minimum dwa litry płynów. Dzięki temu w czasie posiłków też zjemy mniej. Pijmy tylko napoje niegazowane i bez cukru.
Także zanim zasiądziemy do wielkanocnego śniadania, warto wypić szklankę wody.
- MNIEJ ZNACZY LEPIEJ
Wielkanocny stół ugina się od specjałów – spróbujmy każdego, ale nakładajmy na talerze mniejsze porcje. W ten sposób unikniemy jedzenia na siłę, bo „trzeba spróbować wszystkiego”.
- JEDZMY WARZYWA
Planując wielkanocne dania, nie zapominajmy o warzywach – powinny one być składnikiem każdego posiłku. Tym bardziej, że święta przypadają na czas, kiedy w sklepach i na straganach są dostępne świeże warzywa. Lepiej nałożyć na talerz większą ilość „zielonych”, zdrowych składników niż ziemniaków czy mięsa.
W jaki sposób warzywa mogą być obecne w wielkanocnym menu?
- Do śniadania podajmy sałatki na bazie rukoli czy szpinaku, ze świeżymi pomidorami. Pamiętajmy, że ich dressing nie musi być ciężki. Jako dodatki zaserwujmy świeże rzodkiewki, ogórka, kiełki. Uwielbiamy pasztety? Możemy w tym roku przygotować je z dodatkiem lub nawet na bazie warzyw. Doskonale smakować będą także warzywne farsze do jajek.
- Obiadowi musi towarzyszyć surówka – składniki ogranicza tylko nasza wyobraźnia.
- Przekąski? Mogą być to świeże chrupkie warzywa.
- Pod koniec świątecznego dnia jesteśmy już „tacy pełni”, a jeszcze coś by się zjadło? Sięgnijmy po sałatki i surówki!
- WYBIERAJMY
Będąc gościem wielkanocnego spotkania, skorzystajmy z możliwości wyboru, jaki daje świąteczny stół. Zamiast kolejnego kawałka mięsa, sięgnijmy po surówkę. Unikajmy ciast z lukrem i kremem, a spróbujmy tych z owocami. Zawsze najbardziej kaloryczne są torty!
- KONTROLUJMY ILOŚĆ SOLI
Także podczas Wielkanocy pamiętajmy, że przeważnie zjadamy zbyt dużą ilość soli. A ta znajduje się nie tylko w zupie, która dosalamy, ale w różnego rodzaju produktach, w których jej przeważnie nie dostrzegamy, np. w chlebie, serach, wędlinach. Zwracajmy więc uwagę, by nie dosalać potraw. Niech ich smak dopełnią zioła.
- ALKOHOL Z UMIAREM
Po alkohol sięgajmy z umiarem, grzecznie odmawiając kolejnego toastu.
- RUSZAJMY SIĘ
Pamiętajmy o aktywności fizycznej! Po wielkanocnym śniadaniu najlepiej wybrać się na długi, rodzinny spacer.
Jak włączyć warzywa do wielkanocnego menu?
Sałatka ogórkowa
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 100 g liści sałaty
- ogórek
- pęczek rzodkiewki
- Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- 1.Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
- 2.Ogórek i rzodkiewkę umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w plastry, ogórek pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.
- 3.Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny, aby nadać aromatu. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Sałatka z awokado
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 150 g główki sałaty lub liści sałaty
- 1,5 awokado
- 300 g pomidorów
- 125 g sera mozzarella
- Sos sałatkowy Truskawka z chili Naturalnie Smaczne! Knorr
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- 1.Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
- 2.Awokado przekrój na pół, usuń środek i obierz połówki ze skórki, a następnie pokrój w plastry. Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Odsącz ser mozzarella i pokrój w plasterki.
- 3.Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny, aby nadać niezwykłego smaku. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Schab z fioletowym kalafiorem
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- łyżka oleju
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
- 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
- 100 g fioletowego kalafiora
- 100 g brokuła lub kalafiora Romanesco
- łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- cukier do smaku
- 600 g obranych ziemniaków
Sposób przygotowania:
- Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj, aby nadać aromatu. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
- Po tym czasie schab obsmaż na średnio rozgrzanej patelni z Rama Smaż jak szef kuchni. Schab obsmaż z obu stron. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
- Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa polej rozpuszczonym masłem.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby całego płynu na patelni było około 250 ml (1 szklanka). Dodaj Esencję do sosu Knorr, która nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.
Warzywa z sosem holenderskim
Składniki:
- mały kalafior
- mały brokuł
- 2 marchewki
- 150 g fasolki szparagowej
- mała cukinia
- 200 ml masła klarowanego
- cytryna
- łyżka cukru
- biały pieprz
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry.
- W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie.
- W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny.
- W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60° C.
- Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową, dla nadania smaku. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem.
- Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.
Steki wieprzowe z warzywami z woka
Składniki:
- 400 g schabu środkowego
- 3 łyżki Przyprawy do wieprzowiny Knorr
- bakłażan
- cebula czerwona
- 150 g groszku cukrowego
- 10 g świeżego imbiru
- 80 ml chińskiego sosu Hoisin
- 4 ml oleju do smażenia
- łyżka papryki
- ¼ pęczka kolendry
Sposób przygotowania:
- Na patelni bez tłuszczu ułóż bakłażana pokrojonego w plastry. Smaż go po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ostudź i pokrój w grube paski przypominające wielkością frytki.
- Schab pokrój w grube paski i oprósz obficie Przyprawą do mięsa Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste. Dodaj starty imbir i 2 łyżki oleju.
- Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie wrzuć paprykę pokrojoną w grube słupki i cebulę pokrojoną w plastry. Smaż chwilę, aż cebula zacznie robić się szklista.
- Dodaj bakłażana, groszek i sos Hoisin. Pod koniec smażenia dodaj listki kolendry. Całość dokładnie wymieszaj podrzucając składniki w sosie. Gotową wieprzowinę podawaj z ryżem.
Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki kaszy mannej
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka pasty sezamowej Tahini
- łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- łyżka ziarna kolendry
- 100 g suszonych pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 jaja
- 2 łyżki oleju
- łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki majonezu
- pęczek natki kolendry
- limonka
- ząbek czosnku
- łyżka gęstego jogurtu
- strąk ostrej papryki chilli
- łyżka pasty sezamowej Tahini
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.
- Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
- Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
- Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem, dopraw do smaku sokiem z limonki.
Kanapkowy zawrót głowy na wielkanocnym śniadaniu
Najważniejszym i najbardziej celebrowanym posiłkiem świątecznym jest wielkanocne śniadanie. Jak je przygotować, by pozostać wiernym tradycji, a jednocześnie zaskoczyć nowymi, pysznymi,
a przede wszystkim zdrowymi pomysłami? Idealną odpowiedzią są kanapki!
Na stole wielkanocnym podczas śniadania najczęściej pojawiają się jajka, kiełbasa, różnego rodzaju sałatki, ćwikła, chrzan, a w niektórych regionach Polski specjalnie przygotowywany żurek. Całe to bogactwo możemy dodatkowo urozmaicić tradycyjnymi kanapkami lub nowoczesnymi tartoletkami czy mini kanapeczkami. Przygotowane w ciekawy sposób na pewno zachwycą domowników i gości świątecznych. Mają cieszyć oczy swoim wyglądem i fantazyjnym wykonaniem, zaskakiwać pysznym smakiem i pomysłowym doborem składników, a także – przełamywać stereotypy. Na przekór opinii, że świąteczne posiłki są najbardziej kalorycznymi w roku, powinny udowodnić, że wielkanocne śniadanie może być nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
Warto zadbać o to, aby śniadanie wielkanocne było tak samo pełnowartościowym posiłkiem, jak te, które jemy po przebudzeniu każdego innego dnia. Rano ważne jest spożycie produktów pełnoziarnistych, tych będących źródłem błonnika, bogatych w białko oraz zawierających tłuszcze roślinne. Z nich najłatwiej możemy skorzystać podczas wielkanocnego śniadania, przygotowując pyszne, pożywne, zdrowe i do tego wielkanocne kanapki.
Jarmuż na zdrowie
Na wiosennym, świątecznym stole wielkanocnym musi być zielono! Dlaczego więc tradycyjnej kanapkowej sałaty nie zastąpić zdrowym jarmużem? Zachwyci nie tylko smakiem, ale swoim kształtem, nadając kanapkom niecodzienny wygląd. Jeszcze większym zaskoczeniem będą przepiórcze jaja, które można wedle uznania zastąpić zwykłymi kurzymi jajami, ale przygotowanymi w nieco inny sposób. Ugotujmy je na miękko w koszulkach i ułóżmy na każdej kanapce. W połączeniu z czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i wyrazistymi orzeszkami piniowymi, stworzą kompozycję przyjemną nie tylko dla oczu, ale przede wszystkim dla kubków smakowych.
Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- pieczywo pełnoziarniste, kromki – 4 sztuki
- Rama 100% Roślinna – 20 g
- kilka liści jarmużu
- mała czerwona cebula – 1 sztuka
- pomidory suszone – 2 sztuki
- jajka przepiórcze – 6 sztuk
- pieprz czarny świeżo mielony – 1 szczypta
- garść kiełków jarmużu – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo (3 min.), ostudź i ostrożnie obierz. Pokrój w plastry. Jarmuż, cebulę oraz pomidory pokrój w cienkie paski. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
- W miseczce połącz jarmuż, cebulę, pomidory oraz uprażone orzeszki. Dodaj 2 łyżki oliwy z pomidorów, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Kromki pieczywa posmaruj margaryną, a następnie na każdą z nich nałóż porcję przygotowanej sałatki.
- Wierzch kanapek udekoruj plastrami przepiórczych jajek oraz kiełkami jarmużu i podawaj.
Zamiast ćwikły – pasta!
Buraki wcale nie muszą być nudne! Zwłaszcza na wielkanocnym stole. Ciekawą alternatywą dla ćwikły, którą tradycyjnie stawiamy jako dodatek do świątecznego śniadania, będzie aromatyczna
i oryginalna pasta kanapkowa. Do jej przygotowania potrzebujemy buraka, białą fasolę z puszki, którą możemy także zastąpić czerwoną, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Takie połączenie idealnie sprawdzi się na pełnoziarnistych kromkach pieczywa, które udekorować można orzeszkami piniowymi, kiełkami buraka lub innymi dodatkami wedle uznania.
Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- kromka pieczywa pełnoziarnistego – 8 sztuk
- Rama 100% Roślinna – 20 g
- burak – 1 sztuka
- fasola biała z puszki – 200 g
- cebula – 1 sztuka
- ząbek czosnku – 2 sztuki
- natka pietruszki – 1 pęczek
- sól, pieprz do smaku
- garść kiełków buraka – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Buraka zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości (180°C, 45 min.). Po upieczeniu wystudź i pokrój w mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe upraż na suchej rozgrzanej patelni.
- Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na margarynie. Dodaj odcedzoną fasolę, pokrojone buraki i smaż chwilę razem.
- Całość przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj. Gotową pastę nałóż na kromki chleba, posyp orzeszkami i udekoruj kiełkami.
Szczypta pikanterii
Kolejny składnik, bez którego nie wyobrażamy sobie świątecznego jadłospisu, to chrzan. Idealny, aromatyczny i pełen składników odżywczych to ten świeżo utarty. Dodaje potrawom odrobiny pikanterii i wyrazistości. Najczęściej jemy go podczas wielkanocnego śniadania w towarzystwie jajek
i kiełbasy. Doskonale sprawdzi się także w kanapkowej paście jajecznej, przygotowanej z dodatkiem majonezu i miodu. Kanapki opieczmy najpierw na patelni, a potem posmarujmy dobrej jakości margaryną, taką jak Rama, z wysokiej jakości olejem rzepakowym. Następnie nałóżmy na nie przygotowaną pastę. Wspaniałym dodatkiem do takiej kompozycji jest także wędzony łosoś. Pokrójmy plastry ryby w drobną kostkę i wymieszajmy z pozostałymi składnikami pasty. Do dekoracji wystarczy koperek lub inne zielone warzywo.
Świąteczne minikanapki z pastą jajeczną i chrzanem
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- pełnoziarnista bagietka – 1 sztuka
- Majonez Hellmann’s Oryginalny – 3 łyżki
- jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki
- chrzan starty – 1 łyżeczka
- miód – 1 łyżeczka
- sałata karbowana, liście – 4 sztuki
- Rama Classic – 20 g
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Bagietkę pokrój na małe kromki, opiecz chwilę na rozgrzanej suchej patelni a następnie, posmaruj margaryną. Na każdej kromce połóż kawałek sałaty.
- Jajka obierz i posiekaj drobno. Połącz w miseczce z majonezem, chrzanem oraz miodem. Wszystko razem wymieszaj dokładnie.
- 3.Przygotowaną pastę jajeczną nałóż na kanapki i udekoruj gałązkami koperku.
Odrobina codzienności na świątecznym stole
Jajka zdecydowanie królują na każdym świątecznym stole. Najczęściej jednak po prostu je gotujemy
i stawiamy pomiędzy innymi potrawami. A kto z nas nie zna tradycyjnej, domowej pasty jajecznej? Warto po nią sięgnąć również przy okazji wielkanocnego śniadania. Zwłaszcza, że do jej wykonania nie potrzebujemy wiele składników i pracy. Wystarczy kilka jaj, przyprawy, majonez, margaryna, szczypior i oczywiście świąteczna rzeżucha do dekoracji, żeby zachwycić wszystkich prostymi, ale pysznymi kanapkami. Ich urozmaiceniem będzie także wędzony łosoś czy makrela lub plasterek świątecznej kiełbasy.
Minikanapki z pastą jajeczną ze szczypiorem
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- jajka – 3 sztuki
- Majonez Hellmann’s Oryginalny – 2 łyżki
- szczypior – 0,5 pęczka
- Rama Classic – 20 g
- bagietka – 0,5 sztuki
- pieprz czarny – 1 szczypta
- rzeżucha do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, następnie wystudź, obierz i drobno posiekaj.
- W miseczce połącz jajka, majonez, pieprz oraz drobno pokrojony szczypior. Wszystko razem dokładnie wymieszaj na gładką pastę.
- Bagietkę pokrój na małe kromki i opiecz chwilę na rozgrzanej suchej patelni.
- Następnie każdą z kromek posmaruj cienko margaryną i przygotowaną pastą jajeczną. Wierzch kanapek udekoruj rzeżuchą i natychmiast podawaj.
Wariacja na temat buraka
Dla wszystkich tych, którzy lubią w kuchni testować nowe połączenia i smaki, doskonałą propozycją będą kanapki wiosenne z pieczonym burakiem. Oryginalne połączenie buraka i serka wiejskiego urozmaici każde wielkanocne śniadanie i zaskoczy niebanalnym smakiem. Świetnie na kanapkach sprawdzi się także świeży szczypior. Będą doskonale smakować z kiełkami, na przykład buraka lub słonecznika. Z tek propozycji na świątecznym stole na pewno chętnie skorzystają wegetarianie.
Kanapka wegetariańska z pieczonym burakiem
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- pieczywo pełnoziarniste – 4 sztuki
- Rama 100% Roślinna – 20 g
- buraki czerwone – 1 sztuka
- garść mieszanej sałaty (radicchio i lodowej) – 2 sztuki
- serek wiejski – 4 łyżeczki
- pieprz czarny świeżo mielony – 1 szczypta
- szczypior – 0,5 pęczka
Sposób przygotowania:
- Buraka zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz ok. 40 minut do momentu, gdy będzie miękki, po czym wystudź go, obierz i pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Wiejski serek odcedź na sitku.
- Kromki pieczywa posmaruj margaryną, następnie na każdą z nich połóż sałatę.
- Na sałacie rozłóż pokrojone buraki oraz wiejski serek.
- Wierzch kanapek posyp grubo pokrojonym szczypiorem i pieprzem.