Pieczony Kurczak z wiosennymi warzywami
Pełne radości, rodzinne, wiosenne – takie właśnie są Święta Wielkanocne. W uroczystej atmosferze spotykają się bliscy i znajomi, a na świątecznych stołach pojawiają się tradycyjne wielkanocne potrawy. Oprócz żurku czy jajek, królują przygotowywane na wiele sposób mięsa. Wiosenny, oryginalny w smaku i prosty do przygotowania Kurczak Zagrodowy to doskonały pomysł na pyszne ucztowanie.
Kolorowa, magiczna i pełna słońca Wielkanoc nastraja wszystkich optymistycznie i przypomina o wejściu w nową porę roku. Rozkwitająca przyroda skłania do wprowadzania do menu świeżych warzyw i owoców, które mają swoje ważne miejsce na stole wielkanocnym. Sałatki, przystawki i dania z warzywami pojawiają się podczas świąt bardzo często, nadając im lekkość i wiosenny charakter. Z warzywami doskonale komponują się mięsa, szczególnie delikatny drób. Wyrazisty w smaku Kurczak Zagrodowy w połączeniu z wiosennymi warzywami i nowalijkami oraz aromatycznymi ziołami, to kwintesencja wiosennego smaku i znakomita propozycja na danie główne podczas Świąt. Świetnie wpisuje się w klimat Wielkanocy, a upieczony w całości nabiera prawdziwie wykwintnego charakteru.
Pieczony Kurczak Zagrodowy z wiosennymi warzywami
Składniki:
- 1 cały Kurczak Zagrodowy ok. 1,6 kg
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach
- 1/2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
- sól
- olej
- 1-2 główki czosnku
- 1 cytryna
Dodatki:
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 kg małych ziemniaków
- miks sałat
- zielony ogórek
- pomidorki koktajlowe
- wiórki parmezanu
- miód
- suszone płatki chili
- sól, czarny pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Kurczaka wkładamy do dużej miski. Do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i niezbyt dokładnie miażdżymy. Przesypujemy je do małej miseczki i dodajemy sól, olej oraz cytrynę. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Następnie miskę z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z lodówki i pozostawiamy go do osiągnięcia temperatury pokojowej, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1 godzinę i 50 minut.
Międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki dodajemy na blaszkę podczas pieczenia kurczaka.
Rzodkiewki myjemy i osuszamy, następnie kroimy na pół i wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażymy rzodkiewki do lekkiego zrumienienia, a pod koniec dodajemy przyprawy oraz miód.
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka z osoloną i posłodzoną wodą, gotujemy do miękkości. Miks sałat wykładamy na miskę, dodajemy plasterki ogórka, połówki pomidorków i posypujemy wiórkami parmezanu.
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami, przesmażoną rzodkiewką, fasolką szparagową i sałatą.
Smacznego!