Wszyscy miłośnicy domowych dań znajdą w gospodarstwach Roter Hahn w Południowym Tyrolu swój kulinarny raj. Region słynie z wyśmienitej kuchni, a goście farm mają okazję odkrywać tajemnice i delektować się smakiem tradycyjnych potraw, które są w całości przygotowywane z ekologicznych produktów pochodzących z własnych upraw.
Na turystów czeka w pełni wyposażona spiżarnia z domowymi wyrobami, a utalentowana gospodyni zdradzi tajemnice i nauczy ich przyrządzania regionalnych potraw.
Pyszne śniadania przez cały rok
Wiejskie śniadania, np. takie jak są serwowane na farmie Aussermahrhof, dają solidną dawkę energii na rozpoczęcie dnia. Od samego rana goście mogą delektować się zdrowymi, naturalnymi produktami rolnymi: świeżym mlekiem, miodem, pieczywem i innymi domowymi wypiekami i marmoladą, które jednocześnie rozpieszczają ich podniebienia aromatami lata. Dodatkowo oferta śniadaniowa obejmuje wiejskie specjały przygotowywane z sercem przez gospodynię. To jedno z niewielu miejsc, gdzie można spróbować domowych pączków Niggilan.
W gospodarstwach, śniadania dostosowują się do rytmu pór roku. Dlatego też goście obiektów Roter Hahn zawsze otrzymują produkty sezonowe. Czego można zatem spodziewać się na stole?
- Wiosną goście mogą rozkoszować się smakiem świeżo upieczonego pieczywa z masłem i rzeżuchą lub kiełkami.
- Latem głównym dodatkiem są świeże owoce i warzywa prosto z ogrodu lub półdzikiego sadu. Wiśnie, brzoskwinie, nektarynki czy jagody, doskonale nadają się do przygotowania pysznych sałatek owocowych lub jako dodatki do jogurtów. Marchewka, seler i ogórek pokrojone w paluszki posłużą jako przystawka do domowego twarożku.
- Jesienią goście gospodarstw mogą w pełni wykorzystać bogatą ofertę i skosztować świeżych sezonowych owoców i warzyw, takich jak jabłka, winogrona, pigwa, gruszki i dynie, z których również powstają m. in. marmolady (np. dyniowa), galaretki (z pigwy) czy musy (śliwkowy).
- Zimą na odwiedzających czekają kompoty i suszone owoce, a także naturalnie mętny sok jabłkowy i gorąca herbata ziołowa przygotowana z ziół zebranych w gospodarstwie. O tej porze roku gospodynie mogą nadać klasycznemu śniadaniu prawdziwy zimowy posmak, doprawiając marmoladę śliwkową lub jabłkową cynamonem i wanilią.
Warto wspomnieć, że jeśli tylko odwiedzający farmy mają na to ochotę, pyszne śniadanie mogą zjeść w piżamie, nie wychodząc ze swojego pokoju. Gospodyni przygotuje i poda je w koszu, a oni rozpoczną dzień posiłkiem na tarasie, ciesząc się wiejskim spokojem i zapierającym dech w piersiach widokiem na Dolomity – czego więcej potrzeba do szczęścia?
Lekcje gotowania
Oprócz pożywnych śniadań na gości czekają też lekcje gotowania, w których udział mogą wziąć całe rodziny. To niezapomniane doświadczenie, wspólna zabawa i nauka ale też jedyna szansa na to, aby uczyć się gotowania od najlepszych. Zajęcia z gotowania prowadzone są w kilkudziesięciu gospodarstwach Roter Hahn. Gospodyni Häuslerhof z przyjemnością przyrządzi regionalne przysmaki przy asyście gości, a gdy zabraknie jakiegoś składnika, można po niego pójść do ziołowego ogrodu czy sadu. Po nauce gotowania goście mogą udać się na wspólną degustację wina czy urządzić grilla w winnicy. Aby zabrać ze sobą odrobinę smaków Południowego Tyrolu do domu w gospodarstwie prowadzony jest sklep. Znajdują się tam swojskie wyroby jak ciasta, dżemy owocowe, soki, wino, sok jabłkowy, cydr, miód, owoce, orzechy, warzywa czy zioła. Wszystko z domowych upraw!
Regionalne przysmaki
Poszukiwacze kulinarnych nowości powinni koniecznie spróbować kasztanów, czyli słynnego, jesiennego przysmaku Południowego Tyrolu. W czasie malowniczej jesieni goście gospodarstw agroturystycznych Roter Hahn mają niepowtarzalną okazję, żeby spróbować przyrządzonych na różne sposoby owoców kasztanowca, wziąć udział w lokalnych, tradycyjnych wydarzeniach, takich jak święto kasztanów Keschtnriggl w urokliwej miejscowości Völlan – Tisens, czy zobaczyć malowniczą dolinę Eisacktal z wysokimi na 35 m i wiekowymi kasztanowcami liczącymi nawet 500 - 600 lat.
Odkrywając piękno Południowego Tyrolu można odwiedzić wiele gospodarstw z ofertą kulinarną. W wiejskich farmach Roter Hahn gości obsługują sami właściciele. W rustykalnych izbach podawane są produkty własnego wyrobu, takie jak domowe soki, smaczne dania na ciepło i zimno, lokalne owoce – no i oczywiście wina. Szczególną atrakcją jest coroczne Törggelen, czyli degustacja młodego wina z kasztanami i typowymi daniami. Tamtejsi gospodarze już od stuleci otwierają dla gości piwnice ze swoimi winami.
Warto odwiedzić gospodarstwa Roter Hahn aby poznać i doświadczyć wyjątkowej i niezapomnianej przygody kulinarnej!