Okres gorących przygotowań to czas poszukiwania tradycji w nowej odsłonie. Obok 12 potraw, które zagoszczą na każdym polskim stole, warto aby znalazły tam się również tradycje naszych europejskich sąsiadów. Jak przenieść je na wigilijny stół?
Północna i zachodnia Europa to regiony, w których zachowały się bardzo bogate tradycje bożonarodzeniowe, które momentami mogą być zaskakujące. Różnice w celebracji świątecznych zwyczajów wynikają przeważnie z faktu, że każdy kraj, do którego wchodziły nowe tradycje, wzbogacał je o charakterystyczne dla swojej kultury elementy.
Świąteczna podróż po słodkich smakach Europy
Naszą podróż po tradycjach Europy zaczynamy od odwiedzin u naszych zachodnich sąsiadów – Niemców. Tam, na wigilijnym stole znajdziemy Dresden Stollen, czyli typowe dla nich strucle z marcepanem i rodzynkami. Kształt ciasta, a także cienka warstwa cukru pudru mająsymbolizowaćBoże Dziecię. Niemieccy sąsiedzi, Duńczycy, od lat raczą swoich gości tradycyjną dla nich roladą. To biszkoptowe ciasto polane czekoladą ma symbolizować polano drewna, surowca który zimą daje bezpieczeństwo i ciepło. To ciasto ma swoje ukryte zadanie, mianowicie skupić biesiadujących wokół stołu tak, jak robi to ciepło ogniska. Kolejnym krajem, w którym trafimy na bardzo słodką tradycję jest Austria. Znany na całym świecie Tort Sachera, jest produkowany w Wiedniu od 1832 roku. To niekwestionowany król deserów, w którym czekolada przeplata się ze smakiem dżemu morelowego. Francja, na mapie bożonarodzeniowych tradycji, znalazła się ze świąteczną brioche. To delikatne, drożdżowe ciasto przybiera najróżniejsze formy, aby finalnie w okresie adwentu przyjąć kształt choinki. W Szwecji natomiast, tradycją jest własnoręczne wyrabianie trufli rumowych. Przy wspólnym stole, kilka dni przed Świętami, spotyka się cała rodzina, aby w atmosferze radości przygotować pyszny deser nie tylko dla gości. Smakowitą podróż po bożonarodzeniowych deserach Europy możemy w łatwy sposób odbyć bez wyjeżdżania za granicę. Wszystkie produkty, wypieczone z poszanowaniem zagranicznych tradycji receptury, ma w swojej świątecznej ofercie firma Dan Cake.
Cudze chwalimy a czy swoje znamy?
Przyglądając się bogatym tradycjom naszych sąsiadów, czasami w tyle zostawiamy polskie obyczaje. Ciasto w formie stożka, które przypomina pień ściętego drzewa, to polski deser, którego tradycja sięga XV wieku. Sękacz, bo to o nim mowa, powinien w tym roku znaleźć się na stołach w każdym domu, który z dbałością podchodzi do tradycyjnych obchodów Świąt Bożego Narodzenia. I choć ciężko w domowych warunkach wypiec idealny produkt, bez problemu można sięgnąć na sklepową półkę wybierając sękacze np. od firmy Dan Cake. W ich ofercie dostępne są różne rodzaje w tym produkty polane czekoladą, lub wersja klasyczna, opakowana w bardzo stylowy sposób – idealna jako prezent podczas świątecznych odwiedzin.