Letnie upalne dni sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, w gronie bliskich i przyjaciół. Nierzadko centralnym punktem wakacyjnych towarzyskich spotkań staje się grill. Często jednak przy wyborze produktów spożywczych nabywanych z myślą o grillowaniu nie do końca bierze się pod uwagę te najbardziej wartościowe czy odpowiednie do spożycia w posiadanym wieku. Te aspekty stają się szczególnie ważne dla osób starszych, których stan zdrowia czy spowolniony proces przemiany materii nie pozwalają na spożywanie wszystkich składników. Zatem pojawia się pytanie, co powinno znaleźć się na grillu organizowanym przez seniorów?
Przede wszystkim należy sięgać po produkty bogate w białko, witaminy, kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne, takie jak m.in. magnez, żelazo, potas, fosfor lub wapń. W związku z tym na grillowym ruszcie dobrze jest położyć ryby, np. makrelę, śledzia, chude mięsa wieprzowe, wołowe, a także drobiowe. Nie należy ich zbyt mocno przyprawiać. Wystarczy odrobina soli, pieprzu, czerwonej papryki, kminku i mieszanki ziół (przykładowo tymianku, bazylii albo oregano). Osoby lubiące spożywać je z pieczywem powinny wybierać ciemne, pełnoziarniste. Obok ryb i mięs nie może zabraknąć warzyw. Na grillu można podpiec bakłażana, cukinię, kolorową paprykę. Natomiast na stole warto postawić miski przepełnione świeżymi sałatkami, w skład których mogą wchodzić np. sałata masłowa bądź lodowa, pomidory, ogórki, rzodkiewki, marchew, fasola, groch. Wszystko to skropione sokiem z cytryny, niewielką ilością oliwy oraz posypane ziarnami dyni, słonecznika lub sezamem. Smakowitym pomysłem może okazać się również pokrojenie warzyw, przykładowo marchewki bądź ogórka, w słupki i chrupanie ich z przygotowanymi dipami – ziołowym, czosnkowym czy pomidorowym. Pozostaje jeszcze jedna kwestia – przygotowanie napojów. W tym przypadku powinna to być schłodzona woda mineralna z dodatkiem świeżych owoców – pomarańczy, cytryny, grejpfruta – z kilkoma listkami mięty.
Seniorka Kazia