Królowa kuchni węgierskiej na letnie popołudnia

Ostatnie dni wakacji to dobry moment na eksperymentowanie z warzywami. Papryka nazywana również pieprzowcem może być podawana w ciekawszej formie niż tradycyjne leczo. W połączeniu z mięsem i Międzybrodzkim Makaronem w kształcie ryżu stanie się świetną potraw na ciepłe popołudnia i wieczory.

Papryka nadziewana makaronem i mięsem

Składniki:

- łopatka wieprzowa - 200g

- boczek wędzony - 200g

- cebula - 3 sztuki

- olej - 3 łyżki

- masło - 1 łyżka

- papryka świeża kolorowa - 6 sztuk

- sól, pieprz czarny i ziołowy

- natka pietruszki - 1 pęczek

- makaron w kształcie ryżu - 1 paczka

papryka z makaronem ryzowym

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. Całość dokładnie wymieszać. farszem napełnić wydrążone papryki, przykryć dekielkami i piec w temp. 160 st.C ok. 45 minut.