Ostatnie dni wakacji to dobry moment na eksperymentowanie z warzywami. Papryka nazywana również pieprzowcem może być podawana w ciekawszej formie niż tradycyjne leczo. W połączeniu z mięsem i Międzybrodzkim Makaronem w kształcie ryżu stanie się świetną potraw na ciepłe popołudnia i wieczory.
Papryka nadziewana makaronem i mięsem
Składniki:
- łopatka wieprzowa - 200g
- boczek wędzony - 200g
- cebula - 3 sztuki
- olej - 3 łyżki
- masło - 1 łyżka
- papryka świeża kolorowa - 6 sztuk
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- natka pietruszki - 1 pęczek
- makaron w kształcie ryżu - 1 paczka
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. Całość dokładnie wymieszać. farszem napełnić wydrążone papryki, przykryć dekielkami i piec w temp. 160 st.C ok. 45 minut.