Seniorzy z pewnością zdają sobie sprawę, że z wiekiem muszą ograniczać pewne produkty spożywcze, ze względu na coraz słabiej pracujący układ trawienny. A to, co odkłada się w organizmie na pewno nie podziała na niego zbyt dobrze. Problemy z trawieniem mogą powodować wiele
nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet poważne choroby. Wśród produktów, które należy ograniczyć i to nie tylko w senioralnym wieku jest chleb, który poprzez zawartość wielu sztucznych składników przestał być naturalnym produktem, który zajadamy ze zdrowiem i smakiem. Czy można go zastąpić?
Gluten to jeden z najniebezpieczniejszych i uprzykrzających jedzenie składników pszenicy. Białko to powoduje podrażnienie jelit, a tym samym spowolnienie pracy układu trawiennego. U seniorów i tak nie jest on na najwyższym poziomie, tym bardziej więc starsze osoby powinny go unikać. Najprostszym sposobem jest wyeliminowanie z diety wszystkich mącznych potraw. I o ile możemy obyć się bez naleśników czy makaronu, o tyle chleb stanowi podstawę codziennej diety. Zrezygnowanie z niego nie jest łatwe, chyba że mamy odpowiedni substytut. A tym z pewnością są wafle ryżowe, chrupkie pieczywo i chleb bezglutenowy. Zdrowsze, równie smaczne i pełne wartości odżywczych. Warto się skusić.