Pojawiają się na drzewach, kuszą intensywną czerwienią skórki, zapowiadając wakacje.
Wiśnie, bo o nich mowa, to jeden z wielu darów lata. Właśnie rozpoczyna się na nie sezon. Lekko kwaskowe i słodkie w smaku są niezastąpionym składnikiem wakacyjnych deserów w każdej postaci.
Sezon wiśniowy trwa zaledwie dwa miesiące: ostatnie owoce pojawiają się na początku sierpnia. Warto więc wykorzystać dostępność świeżych, dopiero zerwanych wiśni. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Dlatego w czerwcu i lipcu jedzmy, pieczmy oraz róbmy konfitury z wiśni!
Na stres i dobry sen
Choć wiśnie w zdecydowanej większości składają się głównie z wody, ich miąższ to jednak prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawarte w nich kwasy wraz z witaminami A i C wpływają na organizm oczyszczająco i wzmacniają odporność. Wiśnie to również remedium na stres – obecne w nich witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, a dzięki ukrytej w miąższu tych czerwonych owoców melatoninie, mogą nawet ułatwić zasypianie. Ponadto, te niewielkie czerwone owoce są przyjazne osobom dbającym o linię – w 100 g wiśni jest zaledwie 47 kcal! Zawierają również cukry proste i pektyny – rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Ukryte w nich wartości odżywcze pomagają chronić serce oraz zapobiegać zapaleniu tętnic. Warto również wspomnieć, że wiśnie – tak jak inne równie popularne wakacyjne owoce, jak np. truskawki – korzystnie wpływają na kondycję skóry.
Rarytas całoroczny
Wiśnie, jako jedne z nielicznych sezonowych owoców, nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych w czasie przetwarzania. Jeśli więc sztuka przygotowywania dżemów, konfitur i frużeliny nie jest nam obca, możemy cieszyć się smakiem i działaniem leczniczym wiśni przez cały rok. – Te pod postacią konfitury to nie tylko nadzienie do pączków. Słodko-kwaśny smak owoców będzie doskonale wydobywał walory serów czy mięs. Cieplutkie grzanki z chrupiącą skórką, przygotowane z Bagietek do odpieku, posmarowane wiśniową konfiturą, z dodatkiem sera pleśniowego i pestek dyni będą to świetnym dodatkiem, np. do wakacyjnych spotkań przy grillu – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake Polonia.
Słodkie maleństwa
Lato bez wątpienia ma smak wiśni, dlatego nie zamykajmy ich jedynie w przetworach, które będą przywoływać wakacyjne wspomnienia zimą, ale obsadzimy je w roli głównej, przygotowując desery, ciasta i torty na przyjęcia w ogrodzie. Postawmy np. na lekkie, słodkie, ale i delikatnie kwaskowe kremy wiśniowe, które w prosty sposób przygotujemy dodając do tradycyjnego, śmietanowego kremu kilka zblendowanych wiśni lub kilka łyżek samego soku z wiśni. – Jeśli chcemy w krótkim czasie podać letni deser, wcale nie musimy przygotowywać samodzielnie wypieku od A do Z – mówi ekspert Dan Cake Polonia. – Wystarczy, że wcześniej przygotowanym kremem wiśniowym udekorujemy gotowe Babeczki drożdżowe z budyniem waniliowym lub z kakao od Dan Cake. Elegancji takim słodkościom dodadzą z pewnością kandyzowane wiśnie, które możemy przygotować sami! Po wydrylowaniu, owoce gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut w gęstym syropie na bazie wody i cukru, zostawiamy do ostygnięcia nawet na całą noc, a potem podsuszamy w piekarniku w 50°C. Wiśnie są gotowe, gdy przestają się kleić. Te naturalne, domowe cukiereczki to gustowna i smaczna ozdoba!
Równie szybkim, słodkim i zarazem orzeźwiającym deserem na letnie dni będą mini babeczki z kremem miętowym i wiśniami. Wystarczy, że do klasycznego kremu na bazie kremówki i serka mascarpone dodamy likier miętowy i kilka listków mięty. – Potem wystarczy już tylko napełnić nasze Mini babeczki kruche do nadzień słodkich i udekorować całość świeżymi wiśniami, by w mgnieniu oka przygotować ponad 20 słodkich babeczek.
Gwiazda wieczoru
Mini babeczki czy smakowite, chrupiące bagietki z wiśniowymi dodatkami to świetne desery i przekąski na każde, letnie popołudnie. Na niedzielne spotkania w większym gronie i specjalne okazje zdecydowanie największe wrażenie na naszych gościach zrobi lekki dwusmakowy, śmietankowo-czekoladowy tort ze świeżymi wiśniami. – Puszyste, gotowe spody tortowe to gwarancja udanego letniego deseru, który przygotujemy w dwa kwadranse – przekonuje Wiktor Kowalski. Spody tortowe wystarczy przełożyć kremami i dodać wydrylowane wiśnie, by cieszyć się pysznym, lekkim smakiem letniego deseru.
LEKKI TORT DWA SMAKI ZE ŚWIEŻYMI WIŚNIAMI
Składniki:
- świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
- Spody tortowe ciemne np. Dan Cake
Masa mascarpone:
- serek mascarpone – 250 g
- śmietanka słodka 36% - 250 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- laska wanilii – ½ sztuki
Masa czekoladowa:
- czekolada gorzka – 100 g
- czekolada mleczna – 100 g
- serek mascarpone – 250 g
- śmietana słodka 36% - 250 g
- cukier puder – 1 łyżka
Przygotowanie:
Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.
Smacznego!