Racuszki z krewetkami

Racuszki z krewetkami 1

Racuszki z krewetkami i jogurtem

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

- pomidory                             2 średnie szt.

- liście szpinaku                      1 opakowanie         

- jajko                                   2 szt.

- mąka                                  ½ szklanki

- proszek do pieczenia            2 płaskie łyżeczki

- czosnek                              2 ząbki

- krewetki koktajlowe             2 garście

- Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)                                     

- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Smacznego!