Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni.
Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do tego prostego w przygotowaniu deseru. Wystarczy wyrobić ciasto – kruche, francuskie lub drożdżowe, a następnie wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wiśnie, truskawki, jabłka, gruszki, winogrona, a może śliwki? Dzięki owocom sezonowym nasz wypiek będzie nie tylko smakował, ale także wyglądał – doskonale.
Morelowe love
Soczyste i dojrzałe morele to owoce idealne do przygotowania efektownego i smacznego ciasta. Z dodatkiem płatków migdałów, zmielonych orzechów włoskich lub startej skórki z cytryny albo pomarańczy, nasz smakołyk wyglądać będzie niezwykle apetycznie i z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich domownikach i zaproszonych gościach.
Słoneczna tarta
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
- mąka - 1 szklanka
- cukier puder - 50 gramów
- żółtka - 1 sztuka
- śmietana 18% - 1 łyżka
- morele - 600 gramów
- bułka tarta - 2 łyżki
- białe wino - 50 mililitrów
- cukier - 50 gramów
- płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
- Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
- Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
- Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut.
- W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
- Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.
W krainie poziomek
Słodkie i aromatyczne poziomki będą nie tylko doskonale smakować, ale także prezentować się na naszej tarcie. Tak więc, by nieco osłodzić sobie letnie popołudnie, przygotujmy szybkie ciasto, które serwować możemy w towarzystwie mrożonej kawy lub herbaty. Do jej przygotowania potrzebować będziemy masy marcepanowej, serka waniliowego i galaretki. Efekt końcowy – znakomity!
Szybki poziomkowiec
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
- mąka – 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- jajko - 1 sztuka
- cukier – 0,33 szklanki
- masa marcepanowa - 200 gramów
- cukier puder – 0,33 szklanki
- serek waniliowy - 150 gramów
- poziomki - 250 gramów
- galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.
- Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200°C około 15 minut.
- Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).
- Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.
- Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Borówkowa chmurka
Lekko kwaskowaty smak borówek idealnie komponuje się z delikatnym, śmietankowym kremem z białej czekolady i mascarpone. By ciasto po upieczeniu nie było twarde, musimy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść je na jednolitą masę, a następnie uformować z niego kulę i szczelnie owinięte aluminiową folią włożyć do lodówki na 30 minut. Gotową tartę udekorować możemy listkami świeżej mięty i skórką limonki. Będzie pysznie!
Tarta z białą czekoladą i borówkami
Składniki:
- mąka - 2 szklanki
- cukier puder - 2 łyżki
- żółtko - 2 sztuki
- Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
- woda - 3 łyżki
- biała czekolada - 2 opakowania
- serek mascarpone - 1 opakowanie
- borówki amerykańskie - 300 gramów
- skórka z limonki - 1 sztuka
- cukier puder - 1 opakowanie
- liście świeżej mięty - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.
- Dodaj żółtka.
- Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
- Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
- Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki i listkami mięty.
Elegancja Francja
By nadać naszej tarcie wykwintności, dodać możemy do niej także bakalie. Tarta śliwkowo-orzechowa pięknie pachnie, a przy tym zachwyca intensywnym smakiem owoców i chrupkością orzechów. Sezon na śliwki zaczyna się w sierpniu i trwa aż do października, jednak zamiast nich wykorzystać możemy także inne owoce, np. brzoskwinie lub jabłka. Tak przygotowana tarta najlepiej smakuje serwowana na ciepło, w towarzystwie lodów, bitej śmietany albo polewy – karmelowej lub czekoladowej.
Tarta ze śliwkami i orzechami
Składniki:
- mąka - 300 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- cukier trzcinowy - 50 gramów
- żółtka jajek - 3 sztuki
- białko jajka - 1 sztuka
- śliwki - 600 gramów
- cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
- orzechy nerkowca - 200 gramów
- bułka tarta - 3 łyżki
- cukier trzcinowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
- Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
- Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
- Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
- Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
American (cherry) dream
Tarta i wiśnie to wyjątkowo zgrany duet – kruche ciasto i soczyste owoce to świetny pomysł na smaczny i popularny podwieczorek. Ten deser, który w swojej angielskiej wersji funkcjonuje pod nazwą cherry pie, szczególnie upodobali sobie amerykanie. Warto jest więc go wypróbować i… upiec bliskim radość - dodatkowo przyozdabiając gotowe ciasto wzorem serca. Smacznego!
Tarta z wiśniami
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- mąka pszenna - 250 gramów
- cukier puder - 100 gramów
- żółtka - 2 sztuki
- śmietana - 1 łyżka
- krem budyniowy - 1 opakowanie
- mleko - 500 mililitrów
- Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
- frużelina - 1 puszka
- płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i 150 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wyklej nim wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty.
- Formę z ciastem włóż na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotuj wg przepisu na opakowaniu krem budyniowy.
- Następnie ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 15 minut.
- Na upieczony spód wyłóż 2/3 kremu budyniowego i wiśnie. Tartę udekoruj resztą kremu i płatkami migdałowymi.
Słoneczna tarta
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
- mąka - 1 szklanka
- cukier puder - 50 gramów
- żółtka - 1 sztuka
- śmietana 18% - 1 łyżka
- morele - 600 gramów
- bułka tarta - 2 łyżki
- białe wino - 50 mililitrów
- cukier - 50 gramów
- płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
- Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
- Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
- Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut.
- W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
- Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.
Szybki poziomkowiec
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
- mąka – 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- jajko - 1 sztuka
- cukier – 0,33 szklanki
- masa marcepanowa - 200 gramów
- cukier puder – 0,33 szklanki
- serek waniliowy - 150 gramów
- poziomki - 250 gramów
- galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.
- Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200°C około 15 minut.
- Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).
- Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.
- Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Tarta z białą czekoladą i borówkami
Składniki:
- mąka - 2 szklanki
- cukier puder - 2 łyżki
- żółtko - 2 sztuki
- Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
- woda - 3 łyżki
- biała czekolada - 2 opakowania
- serek mascarpone - 1 opakowanie
- borówki amerykańskie - 300 gramów
- skórka z limonki - 1 sztuka
- cukier puder - 1 opakowanie
- liście świeżej mięty - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.
- Dodaj żółtka.
- Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
- Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
- Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki I listkami mięty.
Tarta z wiśniami
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- mąka pszenna - 250 gramów
- cukier puder - 100 gramów
- żółtka - 2 sztuki
- śmietana - 1 łyżka
- krem budyniowy - 1 opakowanie
- mleko - 500 mililitrów
- Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
- frużelina - 1 puszka
- płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i 150 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wyklej nim wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty.
- Formę z ciastem włóż na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotuj wg przepisu na opakowaniu krem budyniowy.
- Następnie ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 15 minut.
- Na upieczony spód wyłóż 2/3 kremu budyniowego i wiśnie. Tartę udekoruj resztą kremu i płatkami migdałowymi.
Tarta ze śliwkami i orzechami
Składniki:
- mąka - 300 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- cukier trzcinowy - 50 gramów
- żółtka jajek - 3 sztuki
- białko jajka - 1 sztuka
- śliwki - 600 gramów
- cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
- orzechy nerkowca - 200 gramów
- bułka tarta - 3 łyżki
- cukier trzcinowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
- Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
- Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
- Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
- Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.