Śniadanie mistrzów
Składniki:
pół szklanki Szpinaku młodego marki Eisberg
pół szklanki Rukoli
2 jajka
½ awokado
3 łyżki octu spirytusowego
2 litry wody
płatki chili do dekoracji
pieczywo
Dressing:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem
z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować
z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.