Co nastole, co pod stołem? Tradycyjny stół wigilijny

Wigilijny stół powinien być wyjątkowy. Nie chodzi tylko o piękne udekorowanie serwetkami i świątecznymi akcesoriami, bardzo ważne jest zachowanie tradycyjnych elementów.

Uroczysta dekoracja stołu powinna oddawać ducha Świąt Bożego Narodzenia. Symboliczne ozdoby zwiastują pomyślność, szczęście, miłość oraz bogactwo. W czasie Świąt jest on ogniskiem spajającym wszystkich domowników i przybyłych gości. Przy nim zasiadamy, spożywamy tradycyjne potrawy i cieszymy się swoją obecnością.

 

Zgodnie ze zwyczajem stół nakrywamy białym obrusem, coraz częściej jednak wykorzystujemy dodatkowe nakładki ze świątecznym nadrukiem utrzymane w kolorach czerwieni, zieleni i złota. Pod obrusem kładziemy siano, symbolizujące ubóstwo oraz narodziny Jezusa w stajence. W niektórych rejonach kraju na obrus sypiemy owies, symbolizujący obfitość i dostatek.

 

Na środku stołu, w centralnym punkcie stawiamy koszyczek lub talerzyk z opłatkami. Obok ustawiamy krzyż lub świecę. W wielu domach przyjął się zwyczaj zapalania świątecznej świecy caritas. Bardzo często stół ozdabiany jest także własnoręcznie wykonanymi stroikami z gałązek jodły lub jemioły.

 

Ludowy zwyczaj nakazuje także ustawienie na stole soli i czosnku. Są to niezawodne akcesoria do walki ze złymi mocami. Co ciekawe w niektórych rejonach kraju stół należy opasać łańcuchem z żelaza lub ułożyć pod nim metalowe przedmioty, takie jak siekiera, młotek a nawet kosa. Ten asortyment ma chronić domowników nie tylko przed złem, lecz także przed chorobami. Aby uniknąć plotek i oszczerstw musimy położyć pod stołem zamkniętą kłódkę.

 

Na stole powinniśmy przygotować więcej nakryć niż ilość przewidywanych biesiadników. Jedno miejsce tradycyjnie zostawiamy dla niespodziewanego gościa. W niektórych rejonach kraju dodatkowe nakrycie interpretowane jest jako miejsce przeznaczone dla nieobecnego członka rodziny lub kogoś zmarłego.